Rareș Bogdan: Administrațiile liberale au adus în România grosul banilor europeni. Sunt și niște insulițe de performanță PSD, admite liderul PNL

Publicat: 03 06. 2024, 20:18
Actualizat: 03 06. 2024, 20:32

This browser does not support the video element.

Rareș Bogdan afirmă că administrațiile locale și centrale liberale au adus grosul banilor europeni în România, din cei 100 de miliarde de euro raportați ca absorbiți de la UE în 17 ani. Liderul PNL recunoaște că există și niște insulițe PSD în care s-a performat pe acest subiect. Alba-Iulia stă mai bine ca la Milano, Barcelona sau Munchen, în privința absorbției fondurilor europene. Calitatea transportului în comun din Iași este peste Roma sau Viena, își asumă Bogdan.

România ar fi pe plus cu 65 de miliarde de euro în parteneriatul cu Europa, afirmă Rareș Bogdan.

România în 17 ani a reușit să aducă o absorbție de aproape 100.000.000.000 euro europeni.

În primii 5 ani a avut 9% din ceea ce era disponibil. În următorii 5 ani am avut 18% apoi trei și 8% acum 2 ani de zile, în vremea mandatului domnului Ciucă, am reușit să sărim de 50% am ajuns la șapte, 7% în anul ăsta depășim 90% absorbție. Deci absorbția de bani europeni. Banii plătiți de România la Bruxelles către Bruxelles contribuție sunt de 30 de miliarde. Banii luați sunt de 97 de miliarde, diferența e de peste 65 de miliarde în favoarea României, plus banii din PNRR, explică liderul PNL evoluția performanțelor.

Clujul a absorbit cât Malta și Cipru la un loc

Fieful liberal Cluj, este campion, în opinia sa, absoarbe bani europeni cât două țărișoare la un loc.

De asemenea, avem o si avem câteva situații care merită semnalate. Unu, Clujul are absorbție de bani europeni mai mult decât Malta și Ciprul la un loc. Proiecte semnate de 4 miliarde de euro, în decontare 1.000.000.000 și jumătate.

Alba, peste Lombardia, Catalunia și Bavaria

De asemenea, avem județul din România, regiunea din România unde este cea mai mare absorbție de bani europeni pe cap de locuitori din Uniunea Europeană, mai mari decât în Lombardia, Catalunia, Bavaria. Vorbim de județul Alba, explică Bogdan.

Locuitorii din Alba sunt cei mai fericiți europeni din punct de vedere al atragerii de bandă. Bani pe cap de locuitori.

De asemenea, avem județe în România, orașe în România care au atras 1.000.000.000, 3 miliarde, 2,5 miliarde.  Avem și în sudul României, nu doar în Transilvania sau în Bucovina, fiefuri tradiționale ale Partidului Național Liberal, sau sau în zona Ilfov. Și avem județe, orașe în și comune în România. Avem Oltenița, în Călărași, care a tras bani europeni în proporție 60 de milioane, avem de asemenea în județul Giurgiu.

Aici e o chestiune simplă dacă românii vor înțelege ca administrațiile liberale și liberalii au adus majoritatea banilor europeni. Sigur sunt și dincolo câteva insulițe. Dar liberalii, cei 1300 de primari liberali, 17 președinți de consilii județene, cei 15 primari de reședință de județ au mizat în primul rând pe bani europeni în atragerea în investițiile lor.

Cel mai modern parc auto, dacă mergeți la Roma sau la Viena, nu aveți autobuze, troleibuze sau tramvaie, cum aveți la Iași.

Fenomenul Oltenița

Sau Oltenița, (…) dacă vreți să vedeți acele investiții în rețelele de gaz, investiții în infrastructura de apă-canal, investiții în Portul Constanța, investiții în Spitalul Regional de Copii de la de la Iași sau în spitalul de la Cluj sau de la Municipal, de la Cluj, Clujana sau de la Oradea, încheie Rareș Bogdan raportul împlinirilor liberale.