Neamțu: Ponta, diagnosticat XEROX POZITIV, nu se poate răsti la UE când suntem repetenți la absorbție

Neamțu: Ponta, diagnosticat XEROX POZITIV, nu se poate răsti la UE când suntem repetenți la absorbție
Publicat: 19/11/2012, 17:44
Actualizat: 03/02/2019, 13:16

Președinte Noua Republică, Mihail Neamțu, îi cere premierului Victor Ponta, pe care îl declară „diagnosticat xerox pozitiv”, să nu se mai „răstească” la Bruxelles, în condițiile în care România este „repetentă” la absorbția de fonduri și nu are nicio proiecție a bugetului pe 2013.

Președintele Noua Republică, Mihail Neamțu, a declarat, luni, într-o conferință de presă la Arad, că, prin afirmațiile „anti-europene din ultima vreme”, premierul Victor Ponta arată că „este incompetent și nu înțelege dinamica negocierilor europene”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Ponta își permite să creadă că are același statut precum David Cameron, care este premierul Marii Britanii, un important centru financiar al lumii. În cazul României, puterea noastră de negociere este foarte mică, iar domnul Ponta, dar și domnul Corlățean, ar trebui să-și amintească de faptul că eșecul lor deplin în încercarea de a trasmite o imagine pozitivă în lume nu poate fi azi urmat de o înmuiere a genunchilor acestor lideri europeni”, a spus Neamțu.

Liderul Noua Republică a afirmat că ministrul de Externe, Titus Corlățean, „după ce a fost refuzat de ministrul de Externe al Franței, de Casa Albă, poate să meargă undeva în pădurile din Covasna și să asiste eventual la înmormântarea unor secui, ca să fie sigur că iredentișții nu ating pământul patriei”.

„Altceva nu văd ce poate face, în condițiile izolării guvernului actual în toată Europa”, a spus Neamțu.

Referitor la premier, liderul Noua Republică a spus că „din punct de vedere academic, a fost diagnosticat xerox pozitiv, plagiatul său fiind de notorietate internațională”.

„Domnul Ponta trebuie să înceteze să mai fie ireverențios, incompetent și chiar isteric (în raporturile cu oficialii UE – n.r.). Știm că nu ai voie într-un club select să te răstești la cei care sunt cu adevărat performanți, tu fiind repetent la capitolul absorbției fondurilor europene și neavând nici proiecție bugetară pe 2013 (…) În septembrie, absorbția fondurilor europene în România a fost zero. Așa nu poți merge la Bruxelles, încruntat, răstit, indignat și să dai cu pumnii în masă”, a spus Mihail Neamțu, care a adăugat că „retorica juvenilă a premierului face rău României”.

Premierul Victor Ponta a comentat, luni, faptul că președintele Traian Băsescu se opune utilizării dreptului de veto de către România în Consiliu, el întrebând, retoric, ce soluție are șeful statului care să fie mai inteligentă decât cea exprimată de premierii Cameron și Rajoy.

„Dar ce altă soluție inteligentă are domnul Băsescu, atât timp cât au declarat că propunerea domnului Van Rompuy este inacceptabilă și va fi blocată prin veto atât primul ministrul al Marii Britanii cât și alți prim-miniștri, ultimul care a făcut-o ieri este primul-ministru Mariano Rajoy, al Spaniei. Deci, ce idee inteligentă, mai inteligentă decât alți prim-miniștri are domnul Băsescu?”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta declara, sâmbătă, la Bistrița, că propunerea președintelui Consiliului European privind bugetul UE este cu 8 miliarde mai puțin pentru România, „400 de euro mai puțin pentru fiecare român”, iar Traian Băsescu trebuie să voteze împotriva acesteia.

„Propunerea lui Van Rompuy presupune o alocare cu 5 miliarde de euro pe coeziune și 3 miliarde euro pe politica agricolă, mai puțin decât ceea ce a propus CE”, spunea Ponta.

„Înseamnă 400 de euro mai puțin pe fiecare dintre dumneavoastră din fonduri europene. Dacă votează «da» ne ia 400 de euro de la fiecare, dacă votează «nu» merge pe propunerea CE”, susținea premierul.

Ponta spunea că Băsescu ar fi trebuit ca, în loc să facă „glume de doi bani”, să explice ce se discută la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

„Îmi doresc ca președintele Băsescu să nu mai meargă la Bruxelles să reprezinte interese personale, cum a făcut de multe ori, îmi doresc să reprezinte interese naționale”, susținea Ponta.

„Noi nu am intrat în UE doar ca să ne facă ANI și DNA, noi am intrat ca și alte țări Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, pentru că Uniunea Europeană presupune coeziune și presupune o dezvoltare comună. Dacă agricultorul român are subvenție de trei ori mai puțin decât cel francez sau german, despre ce solidaritate vorbim? (…) Dacă ni se spunea în 2007 «nu o să aveți nici drumuri, nici spitale, nici agricultură ca în vest, dar o să vă facem ANI și DNA», poate că ne gândeam de mai multe ori. Eu sunt un proeuropean convins și eu cred că domnul președinte Băsescu prin tot ce face inspiră în populație un sentiment anti-european”, afirma Ponta.

Președinția a transmis duminică un comunicat în care arăta că președintele Băsescu „regretă în mod profund iresponsabilitatea declarațiilor unor oficiali și politicieni români, care pun interesul lor electoral și personal mai presus de interesul național”.

De asemenea, în comunicat se preciza că președintele „le cere tuturor politicienilor să nu mai facă astfel de declarații iresponsabile, care vulnerabilizează poziția țării noastre în cadrul negocierilor pentru următorul exercițiu bugetar al Uniunii Europene, 2014 – 2020, și care afectează grav imaginea României în plan internațional, cu efecte, în principal, asupra grupurilor de investitori”.

Șeful statului consideră că „cel mai important argument în cadrul oricăror negocieri la nivelul Uniunii Europene îl reprezintă un grad mare de absorbție a fondurilor europene și invită instituțiile responsabile să facă toate demersurile pentru a crește nivelul de absorbție, iar reprezentanților Guvernului României le cere să pună în aplicare de îndată toate măsurile solicitate de Comisia Europeană în vederea deblocării programelor de finanțare care se află, în prezent, în situația de pre-suspendare”, se mai arăta în comunicat.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Codul Rutier se modifică. Legea care te lasă fără PERMIS Se aplică pe toți șoferii
România Pitorească. Micul colț de rai unde soarele răsare de două ori într-o zi
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Un producător chinez de automobile lansează un vehicul în Italia, cu planuri de a se...
×