NEGOCIERI DURE pentru parlamentare. LISTA CANDIDAȚILOR USL și ARD pentru București
În cadrul Uniunii Social Liberale, dar și în Alianța România Dreaptă, se poartă pe ultima sută de metri negocieri dure pentru stabilirea candidaților care vor reprezenta cele două blocuri politice la alegerile parlamentare din 9 decembrie.
USL a stabilit la negocierile purtate la Murighiol că în Capitală se va aplica principiul parității între Alianța de Centru – Dreapta (PNL – PC) și Alianța de Centru Stânga (PSD – UNPR). Astfel, fiecare Alianță va avea câte 20 de candidați. În discuțiile ulterioare s-a stabilit că PSD va propune 18 candidați, UNPR 2, PNL 15, iar PC 5 candidați pentru alegerile parlamentare din Capitală. În ARD, cota de reprezentare este de 8 la 2 în favoarea PDL, iar negocierile sunt purtate de tandemul Vasile Blaga-Adriean Videanu de la PDL, Mihai Răzvan Ungureanu și Cristian Dan Popescu de la Forța Civică(FC) și Aurelian Pavelescu de la PNȚCD.
Sectorul 1 – Bătălia pentru Tăriceanu
Tabăra Moisescu – Chiliman a reușit să-și impună candidații în toate colegiile care au revenit PNL și să-și consolideze fieful electoral. Din cele patru colegii pentru Camera Deputaților, trei au revenit PNL. Astfel în colegiul 1 va candida Cristi Dumitrescu, în colegiul 2 Diana Tușa, iar colegiul 3 îl păstrează Ludovic Orban.
Problema a apărut la colegiul 2 pentru Senat, care este disputat de PNL și cei de la PC. Fostul premier Călin Popescu – Tăriceanu a acceptat oferta liberalilor din Sectorul 1 de a candida pentru postul lăsat vacant de președintele PNL Crin Antonescu.
Conducerea centrală a cedat însă colegiul pentru Senat celor de la PC, care l-au propus pe Dumitru Pelican. Conservatorii ar fi dispuși să renunțe la colegiu, dar vor la schimb un alt colegiu pentru Senat în Capitală. Discuția în privința colegiului 2 pentru Senat urmează să fie tranșată în interiorul PNL, între tabăra primarului Sectorului 1 și cea a președintelui Crin Antonescu, însă apropiați ai acestuia din urmă susțin că o candidatură a lui Tăriceanu în sectorul 1 este imposibilă, nefiind dispuși să accepte varianta avansată de Chiliman, singura variantă fiind Dumitru Pelican.
Social-democrații au definitivat lista candidaților din Sectorul 1, pentru colegiul 4 de la Cameră urmând să candideze Dan Tudorache, iar pentru colegiul 1 de la Senat, ministrul de Externe, Titus Corlățean.
La sectorul 1, democrat-liberalii au o listă completă de candidați pe care au înaintat-o conducerii PDL pentru a negocia cu Forța Civică și PNȚCD. Astfel, în sectorul dominat de liberalul Andrei Chiliman, pedeliștii vor să își încerce șansele în colegiul 1 cu Mihai Bâzgan, fost viceprimar, iar în colegiul 2 cu Anca Constantinescu, fost deputat PDL care la parlamentarele din urmă cu patru ani și-a pierdut locul de deputat deși s-a clast pe primul loc în colegiu. Pentru colegiul 3, democrat-liberalii îl pregătesc pe Stelian Constantin, iar colegiul 4 este rezervat pentru deputatul Costică Canacheu. Pentru Senat, PDL merge în colegiul 1 pe mâna actualului deputat Vasile Gherasim, în vreme ce pentru al doilea loc în Camera Superioară pedeliștii se gândesc să o înscrie în cursă pe Cornelia Cazacu, fost parlamentar al PDL.
Și Forța Civică vrea să intre în lupta pentru sectorul 1, partidul lui MRU propunându-l drept contracandidat, în colegiul 3, al lui Ludovic Orban pe vicepreședintele FC Gabriel Biriș.
Sectorul 2 – Echipa Iordănescu – Oprea
Surpriza în sectorul 2 o reprezintă UNPR, care a cerut colegii pentru Anghel Iordănescu și Gabriel Oprea datorită faptului că Neculai Onțanu conduce sectorul.
În cadrul negocierilor, s-a stabilit că președintele UNPR Gabriel Oprea va candida pentru Senat – colegiul 3, câștigat în 2008 de Cristian Diaconescu. În colegiile de la Cameră, Anghel Iordănescu va candida în colegiul 5, iar președintele PSD Sector 2, Rodica Nassar, își păstrează colegiul 6. Doctorul Florian Popa (PSD) își menține colegiul 7 pentru Camera Deputaților.
Liberalii au cerut în cadrul negocierilor colegiile 8 și 9 de la Camera Deputaților. În colegiul 9, în care în prezent este deputat Teodor Paleologu, va candida Honorius Prigoană. Discuțiile pentru colegiul 9 au rămas deschise, pentru acesta exprimându-și intenția de a candida liberalul Adrian Neacșu. În cadrul negocierilor nu s-a stabilit cui va reveni colegiul de la Senat, dar probabil cei din PNL vor desemna un candidat.
Și în sectorul 2 listele ARD sunt în lucru. Deocamdată, sunt stabilite candidaturile lui Toader Paleologu, pentru colegiul 9 de deputați, a lui Dan Cristian Popescu de la Forța Civică, pentru colegiul 8 de deputați, iar pentru Senat, în colegiul 4, va candida Anca Boagiu.
Sectorul 3 – Surpriza Crin Antonescu
În cadrul negocierilor din Sectorul 3 s-a stabilit că surpriza din Sectorul 3 o reprezintă candidatura lui Crin Antonescu pentru un colegiu de senator, deși a fost ofertat și de liberalii din Sectorul 6. Liderul PNL va candida în colegiul 5 pentru Senat, ocupat la alegerile din 2008 de actualul președinte al PDL, Vasile Blaga.
În Sectorul 3 vor candida și președintele PNL București, deputatul Eugen Nicolăescu și Florin Alexe. Social-democrații vor propune candidați în trei colegii pentru Camera Deputaților și unul pentru Senat.
Negocieri tensionate în ARD pentru sectorul 3 unde Forța Civică vrea să impună în colegiul 13 de deputați candidatura ex-pedelistului Ștefan Pirpiliu, de care însă liderii PDL nici nu vor să audă. Democrat-liberalii încearcă să-și păstreze colegiile câștigate în urmă cu patru ani în sector: Sulfina Barbu(11), Cristian Petrescu (12) și Dan Zătreanu(14). De asemenea, Cristian Rădulescu candidează în colegiul 6 pentru Senat.
Pentru colegiul 10, ARD îl pregătește pe Alexandru Ciocâlteu, propus de Forța Civică.
Sectorul 4 – Fieful conservatorilor
În Sectorul 4, Partidul Conservator a obținut cele mai multe colegii – trei. Potrivit liderului PC, Daniel Constantin, Dan Voiculescu va candida pentru un nou mandat de senator în colegiul 8. De asemenea, conservatorii mai au dreptul să propună candidați în colegiile 19 și 16 pentru Camera Deputaților. Senatorul Cristian Țopescu își dispută candidatura în colegiul 7 de la Senat cu colegul său Stelian Fedorca.
Social-democrații îi propun pe Bogdan Diaconu și Nicolae Bănicioiu pentru colegiile 16 și 17 de la Camera Deputaților.
La sectorul 4, controlat de Cristian Popescu Piedone, PDL are pe lista de candidați pe Mircea Raicu care intră în cursă pentru colegiul 19 deputați care a fost câștigat la parțiale de PDL prin Teo Trandafir, pe Rodica Toth care merge în colegiul 16. Pentru colegiul 17, pedeliștii îl pregătesc pe Pompiliu Budulan, fost director la Nuclearelectrica.
Pentru un colegiu de deputat în sectorul 4 va intra în cursă și președintele filialei Forța Civică, George Minculescu.
Sectorul 5 – Zona lui Vanghelie
În Sectorul lui Marian Vanghelie, PNL a obținut un singur colegiu de deputat în care va candida Alina Gorghiu. Dumitru Chiriță își menține colegiul 21 pentru Camera Deputaților, iar Oana Mizil va candida în colegiul 20 pentru Cameră, fie de la UNPR, fie independent. Un alt parlamentar care va candida în Sectorul 5 va fi deputatul Georgian Pop. Un alt nume vehiculat pentru a candida în Sectorul 5 este cel al deputatului Carmen Moldovan.
Pentru colegiile de la Senat, ocupate în 2008 de Cătălin Voicu și Ecaterina Andronescu, Georgian Pop sau Cătălin Croitoru. O altă situație este cea a lui Mircea Geoană, care vrea să candideze în colegiul din Dăbuleni, dar PSD vrea să-i forțeze mâna și să-i propună o candidatură în acest sector.
La sectorul 5, șansele în fața USL fiind reduse, democrat-liberalii nu se înghesuie să candideze. Între posibilii candidați, care sunt testați în sondajele de opinie sunt președintele organizației de femei, Cristina Trăilă, fost șefă ANRMAP, și fostul prefect Mihai Atănăsoaie. Și Forța Civică a propus un candidat pentru sectorul 5, în persoana lui Lucian Diaconescu, pentru colegiul 22.
Sectorul 6 – Miniștrii candidează. Cui i-a lăsat Udrea locul
Alegerea Sectorului 3 în detrimentul Sectorului 6 a dat peste cap calculele liberalilor conduși de Rareș Mănescu. Astfel, în colegiul 11 de la Senat, rezervat inițial pentru Antonescu, este posibil să candideze actualul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu. În cel de-al doilea colegiu pentru Senat din sector va candida ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.
Partidului Conservator îi revine un colegiu care a fost adjudecat de Damian Florea.
În colegiul 25 de la Camera Deputaților este propus Gabriel Mutu, social-democrații urmând să desemneze un candidat și pentru colegiul 28. Și liberalii mai au dreptul să propună un candidat în colegiul 26.
În sectorul 6, PDL aruncă în luptă în colegiul 25 reprezentat în prezent de Elena Udrea pe fostul director Metrorex, Gheorghe Udriște. Colegiul 24 revine deputatului Daniel Geantă. Pentru colegiul 26, în cărți este Mihai Anghel, unul dintre consilierii fostului primar Cristian Poteraș care și el se gâdește serios dacă să candideze nefiid decis dacă pentru Cameră sau Senat.
De asemenea, colegiile 27 și 28 sunt disputate de fostul deputat Cosmin Popp și fostul secretar de stat în ministerul Muncii, Nicolae Ivășchescu.
Unde se refugiază liderii ARD
Cu o cotă la locale sub 20 la sută în București, liderii ARD nu se înghesuie să intre în luptă la parlametare în Capitală. Vasile Blaga va candida, cel mai probabil într-un colegiu din Timiș. Vicepreședintele Cristian Boureanu lasă Argeșul pentru un loc de parlamentar de Vaslui. Președintele Forței Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, după ce a testat sectorul 1 și apoi Iașiul va merge să candideze, cel mai probabil, pentru un post de senator în județul Arad, susținut de Gheorghe Falcă care este din acest motiv în conflict cu liderul filialei PDL și socrul său, Gheorghe Seculici. Variante pentru MRU sunt însă și Iașiul, și Alba.
Și liderul Noii Republici, Mihail Neamțu, își încearcă șansele într-un colegiu de deputat tot în Arad, în vreme ce Adrian Papahagi, intrat de curând în PDL pe filiera Fundației Creștin Democrate, va candida la Cluj.
Președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu, care inițial și-ar fi manifestat intenția de a candida în București, vizează acum un colegiu în județul Călărași.
Teodor Baconschi, fost ministru de Externe, vrea să intre în cursă la parlamentare pentru colegiul 1 Diaspora, pentru Senat, disputându-și locul cu actualul senator Viorel Badea.
În fine, Elena Udrea renunță la colegiul său din București și va candida cel mai probabil la Neamț, însă o decizie finală nu este luată în acest moment.
PDL vrea de asemenea să-i relanseze pe liderii locali care au pierdut la locale. Secretarul general Gheorghe Flutur va candida pentru un post de senator la Suceava, vicepreședintele Florin Popescu, de la Dâmbovița, intenționează și el să intre în cursa pentru deputați, iar prim-vicepereședintele Mihai Stănișoară, de la Mehedinți, vrea un post de senator.