Negocieri eșuate la Cotroceni. Ponta: Băsescu e inflexibil. Nu fac un buget pentru 10% dintre români

Publicat: 03 12. 2013, 18:20
Actualizat: 21 03. 2015, 18:04

La o zi după ce a anunțat că nu semnează memorandumul negociat de guvern cu FMI, președintele Traian Băsescu a dat curs cererii premierului Victor Ponta de a avea o întrevedere pe tema înțelegerii cu Fondul Monetar Internațional, discuțiile care au durat o oră terminându-se însă fără un acord. Premierul a declarat, la final, că șeful statului i-a spus din nou că nu va semna memorandumul, rămânând inflexibil în privința acestui subiect.

Ponta a adăugat că Băsescu nu s-a răzgândit și va trimite bugetul pe 2014 înapoi în parlament, ba chiar îl va constesta la Curtea Constituțională. Cu toate aceste avertismente, premierul a susținut că nu va opera vreo modificare, comentând că nu face un buget pentru 10% dintre români.

La întâlnirea de la Cotroceni au participat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, miniștrii Finanțelor și Bugetului, Daniel Chițoiu și Liviu Voinea.

Scrisoarea lui Ponta

Premierul Victor Ponta i-a scris astăzi președintelui Traian Băsescu cerându-i o întâlnire pe tema acordului cu FMI la care să participe și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dar și miniștrii Daniel Chițoiu și Liviu Voinea, cei care au condus negocierile recente cu FMI.

Motivul invocat îl reprezintă deblocarea situației actuale, invocându-se „efectele negative ale suspendării de facto a acordului”cu instituțiile internaționale și  „repercusiunile posibile ale neadoptării bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale” pentru 2014.

Data întâlnirii, dacă va fi acceptată, este lăsată la latitudinea președintelui.

Surse din Administația Prezidențială au precizat pentru gândul că a fost stabilită pentru azi la ora 17.00.

Prim-ministrul a semnat scrisoarea în timp ce se afla în Parlament între ședința plenului pentru dezbaterea bugetului și o întâlnire cu grupurile USL. Cu câteva minute mai devreme, Ponta spunea că este dispus să stea de vorbă cu Băsescu „pe tema bugetului”, dar nu și să renegocieze memorandumul cu FMI care a decalnșat această dispută.