Nicio problemă în ferma de porci a fiului lui Alexandru Stănescu. Șeful Comisiei de Agricultură cere ANSVSA să se stabilească o zonă de biosecuritate și pentru gospodăriile populației

Nicio problemă în ferma de porci a fiului lui Alexandru Stănescu. Șeful Comisiei de Agricultură cere ANSVSA să se stabilească o zonă de biosecuritate și pentru gospodăriile populației
Publicat: 23/01/2020, 17:48

Potrivit declarațiilor președintelui Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu, normele de biosecuritate din ferma de porci a fiului său – aflată în prezent în zona de restricție impusă de DSVSA Olt pentru focarele confirmate de la Vișina – au împiedicat îmbolnăvirea celor circa 1.800 de porci cât deține acesta pentru acest ciclu de creștere.

El arată cu degetul către ANSVSA și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru găsirea de soluții la problema PPA și trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile pe care pesta porcină africană (PPA) le generează în ceea ce privește exploatațiile profesionale de creștere a suinelor.

„Nu am nicio problemă în fermă. Probleme sunt în zonă. Sunt focare de pestă porcină africană în comuna Vișina. În exploatația fiului meu sunt 1.800 de capete. Ferma este de îngrășare”, a declarat pentru Gândul.info, Alexandru Stănescu. „ANSVSA cu Ministerul Agriculturii trebuie să găsească soluții la problema PPA. Noi am discutat de acel ordin care reglementa numărul maxim de porci într-o gospodărie. ANSVSA să ne stabilească o zonă de biosecuritate și pentru gospodăria populației. Și așa stăm prost cu fermele. Dacă o mai ținem în ritmul acesta, vom «scăpa» și de cele rămase. (…) Nu știm dacă se aplică sau nu acest ordin. Ministerul (n.r. – Agriculturii) știe. Noi nu mai avem acces la minister”.

Întrebat cum anume comentează afirmația ministrului Agriculturii, Adrian Oros, în ceea ce privește oprirea activității samsarilor de animale cu Armata și Jandarmeria, astfel încât PPA să nu se mai propage la nivel de țară, astfel să reapară focare acolo unde acestea au fost stinse, Stănescu a replicat: „Să iasă, foarte bine”.

23 de porci, uciși

Joi, 23 ianuarie 2020, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt a anunțat oficial că în baza buletinelor de analiză emis de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) București, au fost confirmate două focare de pestă porcină africană la porci din două gospodării nonprofesionale din localitatea Vișina și două cazuri la doi mistreți găsiți morți pe fondul cinegetic 15 Cârlogani.

Conform informării DSVSA Olt, gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială încă din stadiul de suspiciune, au fost impuse restricțiile de mișcare din și către curțile și localitățile afectate, eliminarea din focar a porcilor vii (23 capete suine), ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecției exploatațiilor afectate, a spațiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor și a obiectelor potențial contaminate și au fost impuse restricții asupra mișcării cărnii, produselor și subproduselor animale.

„La sediul Instituției Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor, în vederea supunerii spre aprobare a planului de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în două gospodării nonprofesionale din localitatea Vișina și a planului de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane confirmate de fondul cinegetic 15 Cârlogani”, se precizează în comunicatul DSVSA.

În cazul celor două cadavre de mistreți, conform procedurilor, după prelevarea probelor s-a efectuat îngroparea „in situ” a cadavrelor și dezinfecția perimetrului, echipamentelor, utilajelor și autovehiculelor utilizate.

Zonele de restricție impuse de DSVSA Olt pentru focarele confirmate de la Vișina sunt localitățile si fondurile cinegetice care se încadrează în zona de protecție, și anume UAT Vișina, UAT Vișina Nouă, o exploatație comercială suine și Fondul de Vânătoare (FV) 54 Vișina.

Localitățile și fonduri cinegetice care se încadrează în zona de supraveghere sunt UAT Brastavățu (Brastavățu, Crușov), UAT Vădastra, UAT Obârșia (Obârșia, Coteni), UAT Vădăstrița, UAT Corabia (Corabia, Vârtopu, Tudor Vladimirescu), FV 55 Corabia, FV 49 Rusănești și FV 50 Obârșia.

Pentru focarele confirmate de fondul cinegetic 15 Cârlogani, zona afectată este formată din zona infectată cu o rază de 8 km de la caz și zona tampon de încă 5 km.

Până la data de 21 ianuarie 2020, pesta porcină africană (PPA) evolua în 257 de localități din 26 de județe, cu un număr de 611 de focare (dintre care 8 focare în exploatații comerciale și două focare în exploatații de tip A).

În alte 10 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 576.847 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.670 de cazuri la mistreți.

Sursă foto: Pixabay

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu...
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Pun cauciucuri de iarnă cu indice de greutate diferit pe aceeași axă. E legal?
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
Europa de est se pregătește de război. Stare de alertă maximă
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!