Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu mediul de business, pentru a discuta noile măsuri fiscale
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a avut, miercuri, o întrevedere cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia și cu membrii Consiliului Național al Întreprindelor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR). Subiectul principal al discuțiilor a fost planul de măsuri pe care le pregătește Guvernul pentru diminuarea deficitului bugetar.
Şeful Senatului a transmis că măsurile fiscale viitoare nu trebuie să afecteze climatul investiţional şi locurile de muncă din mediul privat.
În discuția de astăzi, s-a confirmat un punct de vedere la care PNL ține foarte mult: mediul de afaceri trebuie să rămână cel puțin la fel de puternic pentru a putea reprezenta în continuare motorul dezvoltării României, a spus Nicolae Ciucă.
În urma dialogului dintre reprezentanții IMM-urilor și Președintele Senatului, antreprenorii și-au susținut punctul de vedere și au adăugat că vor „un cadru fiscal predictibil și echilibrat, care să asigure stabilitatea necesară depășirii unor perioade de criză și să ofere premise pentru o creștere economică susținută”, a scris șeful PNL pe Facebook.
Reprezentanții oamenilor de afaceri au mers la fostul premier cu un plan clar de solicitări, exprimate public și după întrevederea cu premierul Marcel Ciolacu. Una dintre ele este să nu modifice Codul Fiscal până la 1 ianuarie 2024, reiese dintr-un comunicat de presă al CNIPMMR și Concordia.
Iată care sunt așteptările mediului de afaceri exprimate prin vocile reprezentanților Confederației Concordia și CNIPMMR:
- Nemodificarea Codului Fiscal până la data de 1 ianuarie 2024.
- Asigurarea predictibilității mediului de afaceri în perioada următoare și anunțarea noilor măsuri cu cel puțin 6 luni înainte de aplicarea lor.
- Fundamentarea adoptării noilor măsuri fiscale cu studii și analize de impact.
- Principalele efecte negative din economie în cazul adoptării noilor măsuri: scăderea competitivității companiilor, pierderea de locuri de muncă, creșterea inflației sau posibilitatea unei colectări mai mici de impozite și taxe. Trecerea de la un sistem de impozitare cert la unul incert neasigurând colectarea de venituri suplimentare.
- Implicarea celor două organizații în dezbaterea viitoarelor propuneri de politici publice, în calitate de principali reprezentanți pe parte patronală ai dialogului social din România.