Prima pagină » Știri politice » VIDEO | Nicolae Ciucă: Aderarea României la OCDE a devenit un obiectiv major de politică externă și un obiectiv strategic de țară, după aderarea la Uniunea Europeană și NATO

VIDEO | Nicolae Ciucă: Aderarea României la OCDE a devenit un obiectiv major de politică externă și un obiectiv strategic de țară, după aderarea la Uniunea Europeană și NATO

Aderarea României la OCDE a devenit un obiectiv major de politică externă și un obiectiv strategic de țară, după aderarea la Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică, iar deschiderea discuțiilor de aderare este o recunoaștere a potențialului nostru de dezvoltare, a spus, joi, premierul Nicolae Ciucă.

România a fost invitată, în 2022, să înceapă procesul de aderare la OCDE.

„Este vorba despre cea mai puternică organizație de cooperare economică existentă la nivel global, având sub umbrela sa state care reprezintă peste 70 % din comerțul mondial și aproximativ 90% din valoarea investițiilor de capital”, a spus, joi, Nicolae Ciucă, în deschiderea evenimentului „ADERAREA LA OCDE – oportunităţi pentru mediul de afaceri din România”.

Conform șefului Executivului, propunerea de aderarea la OCDE „reprezintă un vot de încredere important acordat României, pe care trebuie să îl valorificăm.

„Așa cum am discutat și în cadrul comitetului interministerial, am subliniat pentru toți factorii de răspundere din Guvernul României că este cea mai ușoară etapă pe care am avut-o pe masa guvernului pentru a fi îndeplinită. Abia de acum încolo începe partea cea mai complexă, parte în care procesul tehnic trebuie clarificat și va trebui să răspundem la chestionarele pentru informații suplimentare și, desigur, vizitele de evaluare. Acestea sunt etapele importante care, în final, vor genera decizia de aderare la această organizație.

De asemenea, în nenumărate rânduri, în discuțiile pe care le-am avut atât cu responsabilii guvernamentali, cât și cu societatea civilă, cu mediul de afaceri, am subliniat că OCDE nu înseamnă negocierea unor standarde, ci aderarea la OCDE înseamnă îndeplinirea standardelor, asumarea lor așa cum sunt stabilite la nivelul organizației. Și aici vorbim de un întreg ansamblu de instrumente juridice ale OCDE, despre 26 de domenii și peste 230 de instrumente juridice. Apreciez că, în acest fel, procesul implică un efort intens și susținut pe care guvernul și autoritățile publice îl vor putea realiza doar cu sprijinul întregii societăți”, a subliniat Nicolae Ciucă.

„Statutul de membru OCDE reprezintă, totodată, un indicator puternic de încredere pentru investitorii interni și internaționali”

La nivelul OCDE, mediul de afaceri joacă un rol esențial, având o contribuție directă în analizarea și revizuirea standardelor, oferind perspective convergente ale diferitelor industrii asupra problemelor globale cu impact în  economie și societate.

OCDE este liderul standardelor înalte la nivel mondial, iar acest lucru este datorat, în bună parte, colaborării cu Comitetul Consultativ de Afaceri şi Industrii al OCDE (BIAC). Acest model de bună practică este de interes și pentru România, cu atât mai mult cu cât, deja, vocea mediului de afaceri românesc este auzită în interiorul acestei structuri, menționează premierul.

„Statutul de membru OCDE reprezintă, totodată, un indicator puternic de încredere pentru investitorii interni și internaționali, un catalizator care antrenează stimularea investițiilor directe, și consolidează încrederea piețelor internaționale în stabilitatea economică a țării noastre. Ca stat-membru, România va folosi accesul la know-how și schimbul de bune practici cu alte state OCDE, care ne vor ajuta să  formulăm politici publice favorabile mediului de afaceri”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și