UPDATE | Nicolae Ciucă a depus în Parlament lista miniștrilor și programul de guvernare: „Nu putem să fim nerealiști și să nu luăm în seamă calculul matematic.” Care este procedura
This browser does not support the video element.
Nicolae Ciucă a depus sâmbătă, în termenul constituțional, de zece zile de la desemnare, în Parlament programul de guvernare și lista cu miniștrii pe care îi propune pentru a forma un nou Executiv, așa cum a fost mandatat de șeful statului, în urma celei de-a doua runde de consultări, după ce primul premier desemnat, Dacian Cioloș, nu a reușit să strângă voturile necesare pentru Cabinetul său monocolor USR. Senatorul liberal supune votului aleșilor un Guvern minoritar, PNL – UDMR, cu susținerea minorităților naționale, conform deciziei din forurile partidului.
Președintele PNL, Florin Cîțu, și premierul desemnat, Nicolae Ciucă, vor depune lista cu miniștri și programul de guvernare, sâmbătă, la ora 14:30, la Parlament, conform Biroului de presă al partidului. Cu această ocazie, premierul desemnat a susținut declarații de presă.
Principalele declarații ale lui Nicolae Ciucă:
„Am depus la Parlamentul României, la Camera Depuțaților și Senat, programul de guvernare și lista Cabinetului.
Doresc să menționez că programul de guvernare este centrat pe măsurile de primă urgență ce trebuie luate la nivelul Guvernului pentru a rezolva criza pandemică.
De asemenea, este o altă prioritate cea legată e creștera prețurilor la energie, gaze naturale, prețurile la alimente.
Iar cea de-a treia este foarte bine articulată la Programul Național de Redresare și Reziliență, care a fost aprobat de curând, a fost operaționalizat și în felul acesta doresc sa menționez că la nivelul fiecărui capitol din progamul de guvernare sunt cuprinse măsurile de reformă și de asemenea am extras partea de esență din PNRR pentru a constitui anexele care dau reperele temporale ale activității fiecărui minister astfel încât să putem să avem un grafic de timp pentru tot ce avem de realizat.
Sunt măsuri care vor fi implementate la nivelul Excetivului, altele care trebuie acordate cu Legislativul, astfel încât să beneficiem de finanțarea de 100% din PNRR.
Sunt foarte încrezător că prin acest program de guvernare putem într-adevăr să continuăm ceea ce s-a realizat și doresc să fac mențiunea că practic programul de guvernare nu este unul nou. Am analizat tot ce s-a realizat din vechiul progam și am asigurat partea aceasta de continuitate și coerență împreună cu PNRR.
În acest moment nu putem să fim nerealiști și să nu luăm în seamă calculul matematic, darprin acest demers doresc încă o dată să subliniez că, deși nu s-a ajuns la o înțelegere și la o punere de acord la nivelul partidelor politice, prin votarea acestui guvern este soluția prin care se câștigă timp astfel încât poată să continue negocierile și să reușească să găsească liniile de comunalitate în ceea ce privește acordul sau un pact politic.
Și eu sunt convins și fac apel si nou la tot ceea ce înseamnă responsabilitatea tuturor membrilor Parlamentului. Avem nevoie de stabilitate, avem nevoie de soluții pentru a depăși această situație de criză.
Și sunt convins, nu vreau să dramatizez, dar sunt convins că, dacă vrem cu adevărat să vedem realitatea, este suficient să privim la televizor și să vedem ce se întâmplă în unitățile de primiri urgență”.
Programul de guvernae propus de Nicolae Ciucă:
Program Guvernare 2021 – 2024 PNL-UDMR Final by Gandul.info on Scribd
Premierul desemnat Nicolae Ciucă propune un Cabinet minoritar, cu un vicepremier de la UDMR și 18 miniștri, dintre care patru din partea partenerilor maghiari. Majoritatea dețin în prezent portofolii în Cabinetul Cîțu, demis prin moțiune de cenzură în 5 octombrie.
Listă validată de partid
Lista actualizată cu miniștrii propuși de premierul desemnat Nicolae Ciucă a fost validată vineri de PNL. Mandatul lui Nicolae Ciucă nu a fost flexibilizat, așa cum a anunțat președintele PNL Florin Cîțu, pentru a permite o eventuală intrare la guvernare a PSD sau USR.
Pentru a putea fi învestit, Guvernul Ciucă trebuie să primească majoritatea voturilor din plenul reunit al Parlamentului, respectiv 234 de voturi, astfel că are nevoie de susținere din partea celorlalte partide și formațiuni pentru a ajunge la Palatul Victoria, iar Florin Cîțu a spus că negocierile vor fi purtate până în ultimul moment.
Premierul desemnat joia trecută, 21 octombrie, de Klaus Iohannis a spus, miercuri, că își va juca șansa până la capăt și nu își va depune mandatul.
Florin Cîțu a declarat, joi, că România ar trebui să aibe un Guvern săptămâna viitoare. Putem să discutăm, este un Guvern minoritar, este clar că nu este un Guvern care poate să stea pe termen foarte, foarte lung. Putem să revenim peste opt luni, nouă luni să ne uităm iarăși la situație, dar în acest moment mie îmi este clar că doar PNL înțelege importanța momentului, înțelege prin ce trece România, celelalte partide doar fac declarații și atât”, a spus Florin Cîțu.
Pe de altă parte, Nicolae Ciucă spune că, în acest moment, matematic, Guvernul nu are șanse să obținp toate voturile necesare. „Așa cum arată situația și cifrele, matematic guvenul nu are șanse să treacă. Pe parcursul negocierilor s-a constatat destul de multă inflexibilitate și că am realizat că probabil nu se va ajunge la un acord poltiic astfel încât să putem determina o majoritate care să aprobe Guvernul în Parlament. Totuși, ținând cont de situația în care ne găsim astăzi, una deosebit de complicată, am hotărât să merg cu progamul de guvernare și Cabinetul în Parlament pentru că până miercuri mai este timp, există timp de reflecție pentru fiecare dintre parlamentari”, a spus Nicolae Ciucă. Premierul desemnat susține că, prin votarea acestui Guvern, „se poate câștiga timp astfel încât partidele politice să poată să discute pentru compatibilizarea proiectelor politice comune”.
Cabinetul propus de Nicolae Ciucă
Prim-ministru: Nicolae Ciucă
Vicepremier: Kelemen Hunor
- Miniștrii PNL:
Ministerul Apărării Naţionale: Cătălin Predoiu
Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu
Ministerul Finanțelor Publice: Dan Vîlceanu
Ministerul Afacerilor Interne: Lucian Bode
Ministerul Educației: Sorin Cîmpeanu
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: Raluca Turcan
Ministerul Energiei: Virgil Popescu
Ministerul Agriculturii: Mircea Fechet
Ministerul Culturii: Bogdan Gheorghiu
Ministerul Transporturilor: Marcel Boloş
Ministerul Sănătăţii: Nelu Tătaru
Ministerul Justiției: Alina Gorghiu
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizăzii: Robert-Ionatan Sighiartău
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: Florin Roman
- Miniștrii UDMR:
Ministerul Investițiilor și proiectelor Europene: Hegedus Csilla
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și a Administrației: Cseke Attila
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: Tánczos Barna
Ministerul Tineretului și Sportului: Novak Eduard
Procedura și calendarul învestirii
După depunerea listei și a programului, conducerea celor două Camere are obligația de a le comunica și de a stabili calendarul audierilor ministrilor propuși în comisiii, unde primesc un aviz, favorabil sau negativ, consultativ și data votului. Conform regulamentului comun, Birourile permanente, în condiţiile art. 15, stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor.
În cazul în care votul este negativ în plenul Parlamentului, fiind a doua oară când s-ar întâmpla, după Cabinetul respins al lui Dacian Cioloș, conform Contituției, șeful statului poate declanșa procedura de dizolvare a Parlamentului și implicit organizarea de alegeri anticipate.
Confort art. 89 din Constituție, „ După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”.
În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.
Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, se arată în Constituție.
Potrivit art 110 din Constituție, Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) – până la validarea alegerilor general – şi (2) – cand e demis prin retragerea încrederii – îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.
La articolul 63, legea fundamentală prevede procedura pentru alegeri anticipate:
ARTICOLUL 63 Durata mandatului
(1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.
(2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.
(3) Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.
(4) Mandatul Camerelor se prelungeşte până la întrunirea legală a noului Parlament. În această perioadă nu poate fi revizuită Constituţia şi nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice.