Nicolae Ciucă, despre atacurile ruse de la graniță: „La summitul NATO am primit cele mai bune garanții de securitate”

Publicat: 26 07. 2024, 00:33
Actualizat: 26 07. 2024, 00:40

This browser does not support the video element.

Nicolae Ciucă, liderul PNL, a făcut declarații în exclusivitate pentru B1 TV  despre „incidentele cu dronele rusești  de la granița României. 

Șeful Senatului, veteran din războiul din Irak, a insistat că România și aliații ei din NATO iau măsuri de precauție siguranța cetățenilor lor.

Nicolae Ciucă: „Oamenilor le este frică că războiul ar putea să escaladeze”

Șeful Senatului și fost general afirmă că dronele sunt de fabricație iraniană. Acestea nu țintesc România, ci doar porturile dunărene ucrainene. Pe de altă parte, spune că este conștient că dronele lansate de ruși la graniță pot fi un pericol pentru România și un risc pentru escaladarea războiului ruso-ucrainean într-o conflagrație dintre NATO și Federația Rusă.

„Au fost folosite de ruși, dronele sunt de proveniență iraniană. Am văzut azi anumite reacții la această situație. Sigur, pe teritoriul României, din tot ce am putut eu să văd acum, există fragmente din aceste drone care au căzut aproape de graniță”.

Ciucă spune că bombardamentele rusești desfășurate  în proximitatea României și a spațiului NATO demonstrează „agresivitatea Rusiei” și „că România chiar este o țară aflată un pericol”.

„Ce e important să vedem în aceste  situații e pericolul pe care-l reprezintă Rusia. Agresivitatea aceasta poate să genereze temere. Abia acum vorbim de frică, frica oamenilor că ar putea să li se întâmple ceva, că războiul ar putea să escaladeze”.

Șeful Senatului: „România are cele mai bune garanții”

Pe de altă parte, șeful Senatului spune că la summitul NATO, „România a primit cele mai bune garanții de securitate și siguranță pentru cetățeni”.

„Ministerul Apărării are dislocate structuri în zona respectivă, în județul Tulcea, atât structuri de supraveghere, cât și de reacție, NATO are o misiune întărită de poliție ariană, Forțele Aeriene au ridicat de fiecare dată 2 aparate F-16 care au stat în zbor pe toată perioada cât a existat acest pericol în spațiul aerian al dronelor de la sine ne spun că există vigilență maximă, angajament și că sunt luate măsuri în acest sens”.

Ciucă a făcut referire și la afirmațiile generalului american în retragere Ben Hodges  (prezentate de prof. Valentin Stan la emisiunea „Marius Tucă Show”) și a consilierului ucrainean Mihailo Podolyak , care propuneau ca România și Polonia să doboare orice rachetă sau dronă rusească care atacă teritoriul Ucrainei, folosind sistemele de apărare Patriot achiziționate din SUA.

„Cineva spunea să luăm măsuri și să le scoatem noi din luptă. Nu e atât de simplu că orice măsură din aceasta pe zona de graniță înseamnă de la sine violarea spațiului aerian al Ucrainei și de aici o serie întreagă de probleme diplomatice”, a declarat Nicolae Ciucă la B1 TV, care a adăugat că două avioane F-18 ale Forțelor Aeriene Finlandeze au supravegheat granița României cu Ucraina în contextul atacurilor din noaptea de miercuri spre joi asupra infrastructurii civile și portuare din țara vecină.

 

Sursa Foto: Shutterstock 

Citește și: Trei drone rusești „au trecut frontiera de stat” în România. AVERTISMENT lansat de șeful Forțelor Aeriene ucrainene