Nicolae Ciucă caută premier! Analist politic: ,,Cred că ține mai mult de o strategie electorală în perspectiva prezidențialilor”

Publicat: 06 08. 2024, 13:48
Actualizat: 06 08. 2024, 13:51

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, aflat la guvernare cu PSD, a deschis deja discuțiile cu partidele de dreapta pentru a forma un pol de dreapta. Strategia PNL este una ,,electorală în perspectiva prezidențialilor, mai mult decât o strategie politică post-prezidențiale și post-parlamentare”, consideră analistul politic Adrian Zăbavă, consultat de GÂNDUL. 

Vestea că Nicolae Ciucă a început negocierile pentru un viitor Guvern nu a picat bine nici PSD-ului. Aici declarațiile făcute de secretarul general al PSD, Paul Stănescu.

Analistul Adrian Zăbavă consideră că anunțul lui Nicolae Ciucă că își caută premier pentru viitorul Guvern:  ,,Trebuie privite fix sau exclusiv în context electoral. Cred că țin mai mult de o strategie electorală în perspectiva prezidențialilor, mai mult decât o strategie politică post-prezidențiale și post-parlamentare.”

Strategia PNL împotriva PSD, folosită pentru menținerea simpatizanților PNL, consideră analistul politic.

Bazinul electoral al Partidul Național Liberal e altul decât cel al Partidului Social Democrat și diferențierea de PSD este necesară pentru candidatul PNL, dacă acesta vrea să intre în turul doi. O parte a votanților PNL sunt anti-PSD sau, hai să spunem așa, măcar o parte a votanților de dreapta, dacă nu votanți PNL sunt votanți anti-PSD, iar mesajul anti-PSD pentru ei contează în consecință, o câștigare a votului acestui segment electoral ține și de poziționarea împotriva Partidului Social Democrat. Asta aduce într-adevăr la instabilitate guvernamentală, dar cred că și PNL, și PSD sunt conștienți că miza e mai importantă decât stabilitatea guvernării în momentul de față și nu cred că vreunul din cele două partide pune, foarte mare  preț pe stabilitatea guvernării până la alegeri, după, e posibil să vedem o cu totul altă placă, a spus analistul politic.

Guvernarea PSD-PNL poate continua și în 2025

Dacă în primăvară, PSD și PNL ar fi vrut un pact pentru țară pe 10 ani, după alegerile din 9 iunie, fiecare partid a ținut să aibă propriul candidat la alegerile prezidențiale. Chiar și fără acest pact, analistul Adrian Zăbavă consideră că guvernarea PSD-PNL poate continua.

Dacă mă întrebați pe mine, cred în continuare că șansele continuării guvernării PSD-PNL și în 2025 sunt mai mari decât orice altă formulă guvernamentală și spun asta nu pentru că Partidul Național Liberal nu ar avea o altă șansă, deși e posibil să fie și în această situație și pentru că guvernarea PSD-PNL a fost una naturală în contextul dat, a mai spus analistul.

CITEȘTE ȘI:

Șansele lui Nicolae Ciucă de a crea un pol de dreapta, SCAD. USR bate în retragere

Liberalii caută un premier, dacă vor câștiga prezidențialele/ Paul STĂNESCU de la PSD: Și l-au găsit? Că nu știu dacă l-au găsit