Premierul Nicolae Ciucă a spus, miercuri, că blocarea aderării României la Schengen nu va aduce răspunsurile căutate de Austria, în condițiile în care această țară este singurul stat european care se opune accederii țării noastre la Spațiul Schengen.
„Cu o zi înainte de Consiliul JAI de la Bruxelles, care reunește miniștrii de interne ai statelor membre, continuăm să facem energic și folosind toate canalele, nivelurile și instrumentele disponibile, eforturi pentru a obține rezultatul dorit de România”, a spus, miercuri, Nicolae Ciucă, într-o declarație de presă.
La acest moment, toate statele membre susțin România la avansarea aderării, inclusiv Olanda și Suedia, cu excepția Austriei, spune premierul.
„Avem inclusiv susținerea fermă a Franței și Germaniei, reconfirmată la toate nivelurile. Referitor la Austria, putem afirma că am avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte: președintele României cu cancelarul Austriei, miniștri de interne și experți tehnici. Datele, inclusiv de la instituțiile europene Frontex, confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze probleme.
Practic, nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment. Înțelegem cu toții că problema migrației ilegale este foarte sensibilă politic în multe state membre și că este nevoie de măsuri mai eficiente, însă blocarea aderării României la Schengen nu va aduce răspunsurile căutate de Austria”, a adăugat șeful Executivului.
„Un lucru este cert. Suntem hotărâți să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv prin a cere un vot pentru România în Consiliul JAI de mâine, 8 decembrie. Starea de incertitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele care ne susțin solicitările și ne vom baza pe ele și în discuțiile de mâine, atunci când vom cere să se formuleze prin vot o decizie pentru România.
Avem argumente obiective privind pregătirea României în domeniile cu relevanță privind aderarea la Schengen, iar hotărârea noastră de a contribui la securitatea europeană este fermă”, a adăugat Ciucă.
Premierul a adăugat că România îndeplinește toate condițiile necesare pentru accederea la Schengen.
„Așadar, mâine (joi – n.red.) vom merge la vot. Aderarea României la Schengen este obiectivul nostru național”, a conchis liderul de la Palatul Victoria.
A rămas doar o zi până când cererea României de aderare la Schengen va fi analizată Consiliul Uniunii Europene pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI). Ziua de miercuri e, însă, decisivă: Aflăm dacă țara noastră rămâne pe ordinea de zi a Consiliului JAI.
Există două scenarii posibile: fie se amână votul, ceea ce ar duce la excluderea subiectului de pe agenda JAI de joi, 8 decembrie, fie votul va fi unul pozitiv. Austria a rămas singurul stat membru al Uniunii Europene care se opune intrării României și Bulgariei în Schengen.
Inițial, aceeași poziție o adoptate și Olanda, însă, pe 2 decembrie, guvernul olandez a anunțat că Parlamentul de la Haga își va da acordul pentru accederea României și Croației. Intrarea în Schengen presupune, însă, un vot în unanimitate.