Nicolae CIUCĂ, despre propunerea pentru comisar european: Sunt SOLUȚII și mai bune / PNL dorește un portofoliu de agricultură

Publicat: 02 09. 2024, 13:11
Actualizat: 02 09. 2024, 14:42

This browser does not support the video element.

Președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, vede „soluții mai bune” în ceea ce privește nominalizarea din partea României pentru portofoliul de comisar european. 

Întrebat cum vede propunerea lui Marcel Ciolacu privind funcția ce-i revine României în Executivul de la Bruxelles, liderul PNL răspunde că „sunt soluții și mai bune”.

Marcel Ciolacu intenționează să trimită luni după-amiază propunerea pentru funcția de comisar. Conform surselor politice, numele care va fi înaintat Ursulei von der Leyen este cel al Roxanei Mînzatu.

Săptămâna trecută, premierul Ciolacu afirma că a discutat cu preşedintele PNL, în ceea ce priveşte negocierea pentru portofoliu.

Nu e singurul lider politic cu care am discuţii în această perioadă. Aceste discuţii, inclusiv cu preşedinta Comisiei nu sunt secrete, ci doar discrete. Aceste discuţii cu liderii politici din România nu sunt secrete, sunt doar discrete în această perioadă de negociere, a spus premierul, luni.

România este obligată de U.E. să nominalizeze o femeie pentru funcția de comisar european. După vizita de la Bruxelles a premierului Marcel Ciolacu, cel mai vehiculat nume pentru acest portofoliu a fost al europarlamentarului social-democrat, Victor Negrescu.

Însă, președinta Comisiei Europene, Ursula von den Leyen n-a fost de acord și a cerut României să respecte egalitatea de gen și să trimită o femeie. Citește mai multe aici.

La finalul reuniunii liberalilor, Ciucă a accentuat faptul că „nu știm ce portofoliu va deține România”.

Deocamdată, nu știm ce portofoliu primim și ne grăbim să avem aceste nominalizări. Fiecare dintre noi putem să facem nominalizări. Am avut o discuție săptămâna trecută în coaliție și am discutat aceste aspecte. Partidul Social Democrat dorește portofoliu pentru piață internă. Noi dorim celelalte două portofolii. Unul dintre ele până la urmă trebuie să revină și țării noastre, și în momentul în care avem portofoliu putem să ne pronunțăm clar pe numele comisarului, a declarat Ciucă.

Nicolae Ciucă a subliniat că un portofoliu pe agricultură este mult „mai relevant” pentru țara noastă, având în vedere „problemele legate de schimbările climatice”.

Am spus de fiecare dată că am propus portofoliu de extindere, pentru că România trebuie să-și consolideze rolul de pilon în regiune pentru tot ceea ce înseamnă obiectivele noastre la acest capitol. De asemenea, este o opțiune iarăși foarte bună, portofoliul de agricultură, pentru că știm cu toții care sunt problemele fermierilor din România și care sunt problemele legate de schimbările climatice și modul în care au afectat producția agricolă, cel puțin în ultimii ani. Motiv pentru care consider că un portofoliu pe agricultură ar fi mult mai relevant decât cel pentru piața internă, a comentat Nicolae Ciucă, la Parlament.

CITEȘTE ȘI: