Premierul Nicolae Ciucă a recunoscut, luni seara, că cei 50 de euro pe care Guvernul intenționează să îi aloce sub formă de vouchere persoanelor cu venituri reduse nu reprezintă o sumă mare.
Cu toate acestea, șeful Guvernului a explicat că, deși suma poate să pară mică, ea este completată de alte măsuri de sprijin pentru populație.
„Voucherul de 50 de euro la două luni nu pare o sumă foarte mare, dar el este destinat cetăţenilor români vulnerabili şi se adaugă acelor măsuri care sunt deja în derulare”, a declarat Ciucă.
Întrebat dacă știe care sunt prețurile alimentelor de bază, premierul a recunoscut că nu a mers la cumpărături în ultima perioadă, dar a spus că știe prețurile.
„În ultima perioadă nu am fost la cumpărături, dar ştiu care sunt preţurile. Litrul de ulei este de la 9 la 12 lei, am văzut şi cu 16 lei litrul de ulei. Pâinea încă se păstrează la pragul de 2 lei, există şi mai scumpă, cu 5 lei, cu 6 lei, cu 13 lei”, a mai spus premierul.
Premierul, împreună cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, au prezentat luni seara, la Palatul Parlamentului, măsurile incluse în programul „Sprijin pentru România”, prin care autoritățile își propun să ajute cetățenii și mediul de afaceri pentru a trece mai ușor peste situația provocată de creșterea inflației și de contextul de securitate regional.
Coaliția a anunțat, printre altele, 300 de milioane de euro pentru compensarea creşterii preţurilor, ajutor de până la 400.000 de euro/ firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de plus 15% la utilităţi, 200 de milioane de euro pentru investiţiile cu impact major în economie, cu posibilitate de prelungire, ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor de peste un milion de euro, 300 de milioane lei pentru firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie, decontare de 0,5 lei/litru la preţul final la pompă pentru firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie, ajustarea contractelor de investiţii publice în derulare, finanţate din fonduri naţionale şi europene, în funcţie de creşterea preţurilor la materiale, manoperă, transport, utilaje, 5,2 miliarde de lei în 2022 sprijin pentru continuarea şi finalizarea contractelor în derulare, arată Agerpres.