Nicolae Ciucă, discuții la Bruxelles cu președintele Consiliului European. Printre subiectele abordate, aderarea României la Schengen și securitatea energetică | VIDEO
Premierul Nicolae Ciucă a discutat luni, 20 decembrie, cu președintele Consiliului European, Charles Michel, cu ocazia vizitei șefului Guvernului la instituțiile europene de la Bruxelles.
Cei doi au discutat, printre altele, despre gestionarea pandemiei, criza energetică, securitatea și apărarea Uniunii Europene, dar și despre viitoarea aderare a României la Spațiul Schengen, se arată într-un comunicat al Guvernului României.
Premierul a declarat că Guvernul de la București este în continuare determinat să lupte împotriva corupției și a făcut referire la Strategia Națională în domeniu, adoptată recent. De asemenea, Ciucă i-a spus lui Charles Michel că Executivul își exprimă disponibilitatea de a coopera cu instituțiile europene pentru întărirea rezilienței Uniunii în perioada post-criză.
„Prim-ministrul României a reiterat importanța acordată de Guvernul României obiectivului finalizării Mecanismului de Cooperare și Verificare, precum și aderării României la spațiul Schengen.
În context, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a evidențiat importanța procesului de redresare economică, ca bază pentru avansarea politicilor și obiectivelor europene, apreciind rolul pe care Planul european de Redresare și Reziliență îl deține în susținerea eforturilor de relansare economică şi stimulare a investițiilor la nivelul statelor membre.
Premierul României a făcut, totodată, referire la prioritățile majore ale României pentru perioada următoare, care vizează atât realizarea infrastructurii de bază în multiple domenii, cât şi adaptarea la procesele de transformare de la nivel european în domeniul digital şi al schimbărilor climatice”, se arată în comunicat.
Nicolae Ciucă și Charles Michel au abordat și problema securității și apărării
În cadrul aceleiași întâlniri, Ciucă a vorbit despre importanța gazelor naturale și a energiei nucleare pentru România și a pledat pentru menținerea rolului acestora în procesul de tranziție către energia verde. Potrivit premierului, este importantă adoptarea cât mai rapidă a actului delegat complementar privind taxonomia, care să includă gazul natural și energia nucleară în procesul de tranziție de la nivel european.
Cei doi au discutat și despre securitatea regională, date fiind tensiunile dintre Rusia și Ucraina.
„În ceea ce privește situația de securitate privind Ucraina și de la Marea Neagră, prim-ministrul Ciucă a subliniat necesitatea unei abordări unitare a UE, prin transmiterea unui mesaj ferm la adresa acțiunilor agresive și destabilizatoare ale Rusiei, în conformitate cu concluziile Consiliului European de săptămâna trecută”, se arată în comunicatul Guvernului.
Premierul urmează să aibă și alte întrevederi, în cursul zilei de marți, la Bruxelles. El va discuta cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, comisarul european pentru Transporturi, Adina Văleann, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dar și cu Frans Timmermans, Margrethe Vestager și Valdis Dombrovskis, vicepreședinți executivi ai Comisiei Europene.