Liderul Senatului, Nicolae Ciucă, a ajuns în capitala Irlandei, acolo unde se va întâlni cu 46 de președinți de parlamente din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei. Aproximativ 400 de participanți sunt așteptați la conferința de la Dublin.
Printre temele esențiale de pe agenda discuțiilor de la Dublin sunt consecințele războiului declanșat de Rusia, rolul parlamentelor naționale în reconstrucția Ucraine, provocările la adresa democrației, dar și teme ce includ concepte precum egalitatea sau diversitatea în reprezentarea publică. Șeful liberalilor a făcut anunțul pe pagina sa de socializare.
„Cele trei teme esențiale pentru agenda publică a fiecărei țări europene pe care le voi aborda alături de cei 400 de participanți la conferință sunt: consecințele războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și rolul parlamentelor naționale în reconstrucția Ucrainei, provocările la adresa democrației reprezentative în vremuri instabile și, nu în ultimul rând, egalitatea și diversitatea în reprezentarea publică – tineri, femei și reprezentanți ai minorităților ca membri ai parlamentelor”, a precizat Ciucă.
Președintele Senatului este de părere că „Marea Neagră a devenit o zonă de interes crescut pentru marile puteri, iar România este în poziția strategică de a fi singura țară membră UE și NATO care are cu Ucraina atât graniță terestră, cât și maritimă”, mai ales în contextul de securitate de pe flancul estic al NATO, care a dus la profunde transformări în securitatea europeană.
Acesta s-a declarat îngrijorat de efectele războiului de la granița României, și a avertizat asupra pericolului discursului populist care poate accentua neîncrederea cetățenilor în instituțiile democratice.
Efectele războiului se resimt și în avansul pe care discursul populist îl are în politica europeană. Neîncrederea cetățenilor în procesul democratic este indusă de formațiunile extremiste, care o transformă în ură prin folosirea unui discurs toxic. Astfel, este amenințată însăși soliditatea democrației și a drepturilor civile, a conchis Nicolae Ciucă.
Conferința Europeană a președinților de parlament din statele membre ale Consiliului Europei se desfășoară în marja Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care are loc odată la doi ani.
CITIȚI ȘI: