Nicolae Ciucă, întrevederi cu Roberta Metsola și Ursula von der Leyen. Premierul României efectuează o vizită oficială la Bruxelles
Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, l-a primit miercuri, 26 octombrie, la sediul Legislativului UE, pe premierul Nicolae Ciucă. După această întrevedere, șeful Guvernului s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
Reamintim că primul-ministru al României efectuează o vizită oficială de două zile la Bruxelles.
Aderarea României la „Schengen”, printre subiectele abordate
La întâlnirile avute cu Metsola și von der Leyen au fost atinse o serie de subiecte importante, cum ar fi răspunsul UE la agresiunea militară rusă din Ucraina sau securitatea energetică europeană, dar s-a discutat și despre delicata chestiune a aderării României la Spaţiul Schengen. Şeful Executivului de la Bucureşti a semnat şi în Cartea de Onoare a Parlamentului European.
Evocând sprijinul consecvent și activ al forului legislativ european și al președintelui Roberta Metsola față de obiectivul de concretizare a aderării României la Spațiul Schengen până la finele anului, premierul Nicolae Ciucă a mulțumit pentru această susținere: „Rezoluția adoptată recent de Parlamentul European recunoaște pe deplin așteptările legitime ale României privind aderarea la Spațiul Schengen, ceea ce ne dă încredere că acțiunile consistente asumate de România privind aplicarea standardelor acquis-ului Schengen oferă baza solidă pentru adoptarea rapidă a unei decizii politice favorabile”.
Pe de altă parte, șeful Executivului român a reconfirmat interesul comun pentru consolidarea unității de acțiune și a coeziunii UE în fața provocărilor actuale. În context, Nicolae Ciucă și-a exprimat aprecierea deosebită față de acțiunea consistentă a Parlamentului European și față de viziunea pragmatică a președintelui Roberta Metsola în favoarea unui răspuns rapid și ferm al Uniunii în fața războiului Rusiei din Ucraina.
Nicolae Ciucă apreciază „susținerea Comisiei Europene”
La întrevederea cu Ursula von der Leyen, președintele C.E, discuțiile s-au axat asupra aderării României la Spațiul Schengen și a stadiului îndeplinirii recomandărilor în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), dar s-a făcut referire și la implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Guvernul României apreciază susținerea Comisiei Europene pentru extinderea Spațiului Schengen și contribuția esențială la avansarea calendarului privind aderarea României, care a cunoscut o nouă dinamică în ultimele luni. Concluzii foarte bune ale recentei misiuni de evaluare confirmă pregătirea țării noastre cu privire la acquis-ului Schengen și ne aduce mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv de țară”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
Prim-ministrul a menționat stadiul adoptării pachetului noilor legi ale justiției, subliniind că progresul din ultimele luni este o bună bază pentru un raport MCV pozitiv din partea Comisiei Europene.
Pe de altă parte, premierul României a menționat că sunt importante și ajustări ale unor ținte și jaloane pentru a răspunde nevoilor actuale. A arătat că Romania va insista și va continua discuțiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9,4% din PIB cu un alt mecanism de referință, pe menținerea în rezervă a producției de energie bazată pe cărbune și pe ajustări ale unor proiecte de infrastructură de transport.
Referitor la războiul declanșat de Rusia, Nicolae Ciucă a reiterat angajamentul României pentru susținerea Ucrainei, inclusiv prin sprijinirea și integrarea refugiaților, respectiv a tranzitului de cereale.
În vizita sa la Bruxelles, prim-ministrul Nicolae Ciucă este însoţit şi de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, și de Cătălin Predoiu, ministrul Justiției. Miercuri, experţii Comisiei Europene şi ai statelor membre prezintă, la Bruxelles, Grupului de lucru pentru chestiuni Schengen, raportul şi concluziile lor privind misiunea de evaluare Schengen din România şi Bulgaria.
Pe agenda premierului mai figurează o întâlnire la cel mai înalt nivel, cu Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.
Iată programul viitor al lui Nicolae Ciucă la Bruxelles:
Miercuri, 26 octombrie
Ora 12:50 Întrevedere cu Dan Neculăescu, ambasador extraordinar și plenipotențiar, reprezentant permanent al României la NATO
Ora 13:30 Întrevedere cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg
Ora 14:10 Conferință de presă comună susținută de premierul Nicolae-Ionel Ciucă și secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg
Ora 15:00 Întrevedere cu prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo
Ora 15:45 Participare la ceremonia de semnare a următoarelor documente bilaterale:
- Acordul bilateral de cooperare între Centrul Belgian de Cercetări Nucleare și Institutul Național de Cercetare, Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH)
- Memorandumul de înțelegere referitor la cooperarea în domeniul nuclear între Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) și Centrul Belgian de Cercetări Nucleare (SCK CEN)
Ora 15:55 Declarații de presă comune susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă și prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo
Ora 16:20 Întrevedere oficială cu Manfred Weber, eurodeputat, președintele Grupului PPE din Parlamentul European
Ora 18:20 Consultări cu reprezentanții comunității de afaceri române și belgiene
Joi, 27 octombrie
Ora 8:15 Întrevedere cu delegația europarlamentarilor români, în cadrul unui mic
dejun de lucru
Ora 10:00 Întrevedere cu Adina Vălean, Comisarul european pentru transport
Ora 11:00 Conferința de presă a prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă la încheierea
vizitei de lucru la Bruxelles
NOTĂ: Ora desfășurării evenimentelor este ora locală