Nicolae CIUCĂ, la deschiderea anului şcolar la Sebeş: Sistemul educațional trebuie să se adapteze provocărilor societății moderne

Publicat: 09 09. 2024, 09:31
Actualizat: 09 09. 2024, 10:40

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a participat luni la deschiderea anului școlar în județul Alba, la Sebeș. În discursul său, Ciucă a subliniat importanța modernizării sistemului educațional și a învățământului dual, care pregătește tinerii pentru piața muncii.

Nicolae Ciucă a participat la deschiderea anului școlar la Liceul Tehnologic din Sebeș, care, de anul acesta, beneficiază de o nouă clădire. Alături de președintele Senatului au fost prezenți și alți lideri PNL, precum Rareș Bogdan și Dan Motreanu.

Să continuăm să ne iubim patria și neamul, pentru că asta înseamnă cu adevărat să pregătim generația viitoare pentru ceea ce urmează să construim în țara noastră. Sistemul educațional nu poate să rămână neschimbat într-o lume atât de dinamică. De aceea mă bucur să văd școli ca aceasta, în care teoria este legată direct de practica de zi cu zi, a transmis președintele Senatului.

El a evidențiat importanța învățământului dual, care îi pregătește pe tineri „să fie pregătiți pentru viață”.

Ultimii ani au arătat cât de important este să ne adaptăm provocărilor. Școala românească nu are voie să rămână în urma realităților sociale și economice. Un sistem de educație performant este capabil să anticipeze evoluția unei societăți și să răspundă necesităților economiei, într-o perioadă în care tehnologia evoluează rapid.

Prioritatea noastră, ca stat și societate, trebuie să fie tânăra generație, cum îi oferim cele mai bune condiții de formare și educație, cum ne protejăm copiii și tinerii de riscurile prezentului și cum îi pregătim pentru viață, a afirmat Nicolae Ciucă.

Președintele Senatului a afirmat că memorarea mecanică a informațiilor nu este cheia succesului și că școala ar trebui să le ofere elevilor mai multe opțiuni de dezvoltare personală și profesională.

„Îmi permit să am un sfat pentru dumneavoastră: nu vă bazați doar pe lucrurile pe care le învățați la școală! Priviți în jur, vedeți cum se schimbă lumea și identificați noi oportunități și preocupări. Peste jumătate din locurile de muncă pe care le veți avea peste 10 ani aproape că nu există astăzi, deoarece necesitățile economiei care vor crea aceste locuri de muncă nu au apărut încă. (…)

Cheia succesului nu este simpla acumulare de cunoștințe, ci capacitatea de a dezvolta gândirea critică, abilitățile practice și de a forma caractere.

Școala nu trebuie să oblige elevii să memoreze informații, ci să le ofere opțiuni, să le dezvolte aptitudinile și să îi ajute să fie buni în domeniul pe care îl vor alege în viitor, când vor intra în piața muncii. Școala trebuie să le ofere tinerilor un fundament pentru a reuși în viață. Cred că învățământul dual este o opțiune de viață care oferă aceste lucruri”, a precizat Nicolae Ciucă.

„România a făcut progrese, dar mai avem multe de îmbunătățit”

În același timp, liderul liberal a recunoscut că au fost făcute greșeli în trecut, cum ar fi închiderea școlilor profesionale.

De-a lungul anilor, învățământul românesc a avut neîmpliniri, dar unele lucruri s-au îmbunătățit, iar altele așteaptă să se îmbunătățească, a adăugat Nicolae Ciucă.

Liceul Tehnologic Sebeș, una dintre cele mai moderne unități de învățământ din România

Construirea noului Liceu Tehnologic din Sebeș a început pe 29 martie 2022, prin demolarea corpurilor de clădire existente și a terenului de sport. Valoarea totală a proiectului este de 53 de milioane de lei, din care 27 de milioane de lei provin din fonduri europene nerambursabile, iar diferența este asigurată de la bugetul local al municipiului Sebeș.

Liceul este compus din patru corpuri distincte de clădire, separate între ele de rosturi de dilatare. Trei corpuri sunt realizate din beton cu zidărie de BCA, iar corpul care găzduiește sala de sport este construit integral din structură metalică.

Sistemele inteligente cu care este dotată clădirea asigură, pe lângă confort, și o economie substanțială: astfel, în cinci ani se recuperează suma investită în sistem. Elevii și profesorii vor face ore într-o clădire care consumă cu 50% mai puțină energie decât un sistem clasic.

CITEȘTE ȘI:

Nicolae CIUCĂ, romanticul din carte: Nu știu dacă a fost dragoste la prima vedere, dar la a doua precis. „Duminică, i-am șoptit, în față la Minerva

General cu 4 stele Michelin, în Afganistan/Nicolae CIUCĂ a povestit cum a gătit „borșul afgan” pe front