Nicolae CIUCĂ, la inaugurarea centrului de învățământ dual din Oradea: Un model de succes pentru România

Publicat: 10 09. 2024, 12:29
Actualizat: 10 09. 2024, 14:48

La inaugurarea primului campus de învățământ dual din țară, situat în Oradea, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a subliniat importanța acestui tip de educație pentru dezvoltarea economică și formarea unei forțe de muncă bine calificată. Liderul liberalilor a mulțumit tuturor celor implicați în proiect, de la autorități locale și guvernamentale, până la operatori economici și mediul de afaceri.

UPDATE 14:40

„Astăzi, la Oradea, am inaugurat primul campus de învățământ dual din România. O investiție care le oferă tinerilor șansa să învețe meserii într-un mediu modern, pregătindu-i pentru viitor”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

El a subliniat și legătura personală pe care o are cu educația vocațională, amintind de propriul său parcurs la un liceu militar:

Știu ce înseamnă un drum vocațional. Adolescent fiind, am decis să merg la un liceu militar și nu am regretat nicio clipă alegerea făcută.

Nicolae Ciucă a subliniat faptul că nu este întâmplător că primul astfel de campus se deschide într-o administrație liberală, subliniind sprijinul constant al PNL pentru învățământul dual:

Noi, PNL, am susținut mereu învățământul dual. Pentru că asta e România în care eu cred și pe care vreau să o construim împreună: o Românie în care tinerii au oportunități reale, pe măsura ambițiilor lor și în care își pot clădi aici, acasă, un viitor și o familie, a adăugat șeful liberalilor.

Știrea inițială:

„Am venit aici pentru a mulțumi tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect. În colaborare cu autoritățile locale și mediul de afaceri, am reușit să creăm un model de succes, care poate fi replicat și în alte orașe din România. Avem nevoie de o forță de muncă bine pregătită, capabilă să aducă valoare adăugată economiei noastre”, a declarat Nicolae Ciucă.

Președintele PNL a evidențiat și susținerea oferită de Ministerul Educației, precum și fondurile europene și contribuția de la bugetul național, care au făcut posibilă realizarea campusului dual.

În același timp, Ciucă a lăudat implicarea autorităților locale, remarcând faptul că astfel de proiecte se extind deja și în alte județe, exemplul fiind Liceul Tehnic Dual din Sebeș, inaugurat recent.

Această instituție și anume Campusul dual profesional de la Oradea, este pentru mine un prilej să subliniez că ieri, la începerea anului școlar, am participat la inaugurarea unei instituții de învățământ similar ca cea de aici, și anume Liceul Tehnic Dual de la Sebeș. Deci, iată că această formă de învățământ și această infrastructură se multiplică și în alte județe și este de asemenea rodul priceperii și înțelegerii autorităților locale care au colaborat și colaborează foarte bine cu mediul de afaceri și cu operatorii economici care au atât de multă nevoie de forță de muncă foarte bine pregătită.

Președintele PNL a menționat că acest tip de educație este esențial pentru creșterea competitivității economice și a îndemnat elevii să fie mândri de alegerea făcută.

Eu însumi sunt absolvent al unei instituții de învățământ vocațional și nu regret deloc decizia luată la 14 ani, a adăugat Nicolae Ciucă.

Bazin de înot la Campusul dual din Oradea

Potrivit CJ Bihor, în Campusul de la Oradea vor fi funcționale laboratoare, ateliere de practică pentru diferite specializări, săli pentru învățământul teoretic, un cămin pentru cazare cu o capacitate de 140 de locuri, o cantină, cabinete medicale, bazin de înot și sală de sport.

De asemenea, elevii vor beneficia de o bursă lunară cuprinsă între 400 și 1.000 de lei, cazare gratuită, trei mese pe zi și decontarea transportului.

În România vor fi construite, în total, 29 de campusuri regionale pentru învățământ dual, finanțate prin PNRR.

Sursa Galerie FOTO – Facebook: Nicolae Ciucă

CITIȚI ȘI:

Nicolae Ciucă, Ligia Deca și Ilie Bolojan participă la inaugurarea primului campus de învățământ DUAL din Oradea

Guvernul intenționează să aprobe neimpozitarea PENSIILOR militare sub 3.000 de lei / Proiectul urmează să fie pus în transparență la MF