Nicolae Ciucă, la scurt timp după promulgarea ,,legii de combatere a evaziunii fiscale”: ,,România trece la o nouă etapă judiciară în aceste spețe”

Publicat: 10 05. 2024, 14:44
Actualizat: 10 05. 2024, 14:46
Nicolae Ciucă, președintele PNL
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a precizat la scurt timp după ce Klaus Iohannis a promulgat legea privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale că ,,prin acest proiect de lege, se întărește capacitatea statului de a combate evaziunea fiscală”. 
Nicolae Ciucă notează într-o postare pe Facebook, că ,,după cum a constatat și CCR în motivarea avizului de constituționalitate, România trece la o nouă etapă judiciară în aceste spețe”.
Au fost destule cazuri în care executarea pedepsei nu a remediat fapta incriminată. Recuperarea prejudiciului de până la un milion de euro + o majorare de 15% + dobânzi/penalități are un potențial mult mai mare de remediere a situației, a menționat Ciucă.
Șeful Senatului mai spune că ,,prin acest proiect de lege, se întărește capacitatea statului de a combate evaziunea fiscală. Din alte prevederi, reamintesc doar că nereținerea impozitelor și/sau a contribuțiilor se pedepsește cu până la 5 ani închisoare, iar pentru sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale se primește o pedeapsă de până la 10 ani închisoare.”

Legea Ciucă-Ciolacu, adoptată anul trecut

Pe 19 decembrie 2023, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul iniţiat de liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale. Actul normativ modifică Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.