Nicolae Ciucă: Salut decizia autorităților ucrainene de a elimina din nomenclatorul oficial invenția numită „limba moldovenească”

Publicat: 19 10. 2023, 12:41

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a salutat decizia autorităților de la Kiev de a recunoaște limba română și de a scoate din nomenclatorul oficial așa-numita „limbă moldovenescă”. Anunțul a fost făcut, după ședința de guvern comună a Guvernului României, condus de Marcel Ciolacu, cu Guvernul Ucrainei, condus de Denis Șmihal.

Vizită pozitivă a premierului la Kiev. Nicolae Ciucă salută decizia Guvernului de la Kiev în ceea ce privește acceptarea limbii române și drepturile comunității de români din țara vecină.

Salut decizia autorităților ucrainene de a elimina din nomenclatorul oficial invenția numită ”limba moldovenească”. Am spus acest lucru și la forumul ”Rebuilding Ukraine”, la care am participat astăzi. Aceste demersuri începute în urmă cu un an, la nivel de șefi de stat, le-am continuat ca prim-ministru împreună cu omologul meu Denis Șmihal și mă bucur că astăzi avem un rezultat concret, a spus șeful Senatului de la București.

Ciucă punctează faptul că eforturile pentru această decizie au fost făcute inclusiv de președintele Iohannis, care a semnat împreună cu Zelesnki, o declarație comună în acest sens.

După un dialog diplomatic aprofundat în 2022 și continuat în 2023, rezolvarea a venit în urmă cu o săptămână, după ce președintele Klaus Iohannis și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, au semnat, la București, o declarație comună prin care au mandatat guvernele celor două țări să ajungă la o soluție, cu respectarea tuturor aspectelor legale, a spus Nicolae Ciucă.
Liderul liberalilor a mai precizat că este un gest de normalitate, în condițiile în care Republica Moldova a modificat în Constituție limba oficială a sa, ca fiind limba română.
„Românii vorbesc limba română și nu trebuie împărtiți în funcție de regiunea în care locuiesc. De aceea, gestul Ucrainei este unul firesc, care vine după ce Republica Moldova, în luna martie a acestui an, a înlocuit în Constituția sa ”limba moldovenească” cu limba română. Aceste decizii reflectă o normalitate democratică. Limba unui popor nu poate fi motiv pentru discriminare sau propagandă. Limba este un element al identității culturale și trebuie protejată pentru viitor. Am încredere că și restul aspectelor care privesc minoritatea românească din Ucraina vor fi soluționate cât mai rapid posibil”, a conchis Ciucă.
Decizia Guvernului de la Kiev, vine și în contextul eforturilor Ucrainei de a aplica legislația europeană privind drepturile minorităților, asta în condițiile în care Ucraina are statutul de țară candidată la Uniunea Europeană.
CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Titus Corlățean: “Ce a făcut Hamas merge profund împotriva intereselor palestinienilor de a avea un stat propriu”

VIDEO | Mircea Geoană: Conduc, nu mă las condus! Cum arată discursul unui posibil prezidențiabil