Prima pagină » Știri politice » VIDEO | Nicolae Ciucă: Suntem în urmă cu elaborarea OUG privind stabilirea cadrului de implementare a PNRR

VIDEO | Nicolae Ciucă: Suntem în urmă cu elaborarea OUG privind stabilirea cadrului de implementare a PNRR

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul este în urmă cu elaborarea ordonanţei de urgenţă privind stabilirea cadrului de implementare a PNRR.

„Ieri, Uniunea Europeană a plătit 1,8 miliarde de euro sub formă de prefinanţare. Este echivalentul a 13% din alocarea de granturi pentru ţara noastră. Eu doresc doar să subliniez că, revizuind ceea ce înseamnă partea de responsabilitate guvernamentală, avem, în cadrul PNRR, 15 componente care acoperă 6 piloni prevăzuţi la nivel european”, a spus primul ministru.

Nicolae Ciucă a subliniat că „avem 507 jaloane şi ţinte pe care fiecare dintre ministerele responsabile trebuie să şi le extragă şi să le urmărească în îndeplinirea lor”.

„De asemenea, avem 171 de măsuri, din aceste măsuri 64 sunt reforme şi 107 investiţii. Ca atare, suntem în urmă cel puţin cu elaborarea ordonanţei de urgenţă privind stabilirea cadrului de implementare a PNRR. Aş dori să avem o dezbatere să vedem cât de repede avem această ordonanţă pe masă să putem să o dezbatem şi să o aprobăm”, a adăugat șeful Executivului.

Comisia Europeană a transferat prefinațarea de 1,8 miliarde de euro prin PNRR. Ursula von der Leyen: „Vom fi alături de România”

Comisia Europeană a transferat României joi, 2 decembrie, României 1,8 miliarde euro, care reprezintă prefinanțarea, respectiv echivalentul a 13 % din totalul de granturi alocate țării în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR).

Reprezentanța Comisiei Europene în România a anunțat, joi, că plata de prefinanțare transmisă României va sprijini demararea implementării măsurilor de investiții și de reformă cuprinse în Planul de redresare și reziliență al României (PNRR).

România beneficiază prin PNRR de aproximativ 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,24 miliarde de euro grant și restul împrumut. Acesta a fost aprobat de Comisia Europeană în 27 septembrie, iar de Consiliul UE, în 28 octombrie.

„Plata de astăzi a fost efectuată ca urmare a succesului primelor operațiuni de împrumut derulate în cadrul instrumentului NextGenerationEU. Până la sfârșitul anului, Comisia intenționează să mobilizeze până la 80 de miliarde de euro sub formă de finanțare pe termen lung, care va fi completată cu titluri pe termen scurt („EU-Bills”), pentru a finanța primele plăți planificate în favoarea statelor membre în cadrul NextGenerationEU”, au transmis, joi, reprezentații Comisiei.

Potrivit Comisiei, Mecanismul de redresare și reziliență se află în centrul instrumentului NextGenerationEU, care va furniza 800 de miliarde de euro (în prețuri curente) pentru a sprijini investițiile și reformele în toate statele membre. „Planul României face parte din răspunsul fără precedent oferit de UE pentru a ieși mai puternică din criza provocată de pandemia de COVID-19, pentru a promova tranziția verde și tranziția digitală și pentru a consolida reziliența și coeziunea în societățile noastre”, se arată în comunicatul transmis.

„PNRR este un model pentru un viitor mai prosper și mai durabil”

„Mă bucur că România primește prima tranșă de 1,8 miliarde de euro în cadrul NextGenerationEU. Acesta este un pas important pentru implementarea măsurilor cuprinse în planul de redresare și reziliență al României, în valoare de 29,2 miliarde de euro. Salut reformele și investițiile care facilitează dubla tranziție verde și digitală. Fondurile europene vor contribui la modernizarea sistemului de sănătate și la consolidarea administrației publice din România. Vom fi alături de România pentru a ne asigura că cetățenii săi beneficiază pe deplin de acest plan”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Johannes Hahn, comisarul pentru buget și administrație, a subliniat că fondurile instrumentului NextGenerationEU, mobilizate pe piața financiară, continuă să sprijine tranziția digitală și tranziția verde în statele membre ale UE, astfel cum o arată astăzi prefinanțarea plătită României. „Sunt sigur că cetățenii, întreprinderile și societatea în ansamblu din România vor profita de aceste investiții și proiecte transformatoare”, a spus Johannes Hahn.

Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, consideră că această zi marchează un pas important pentru redresarea României. „Planul de redresare și reziliență al României este un model pentru un viitor mai prosper și mai durabil pentru această țară, atât din punctul de vedere al mediului, cât și din punct de vedere social. Este un plan amplu, atât în ceea ce privește finanțarea, cât și reformele și investițiile ambițioase care urmează să fie puse în aplicare în următorii ani. Comisia Europeană va sprijini autoritățile române în cadrul eforturilor de îndeplinire a acestor angajamente, care, dacă vor fi realizate cu succes, vor aduce beneficii uriașe cetățenilor și întreprinderilor din România”, a afirmat Paolo Gentiloni.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele