Prima pagină » Știri politice » Nicolae Păun cere iertare procurorilor: „Erau doar simple vorbe spuse la supărare. Nu bănuiam că am telefonul ascultat”

Nicolae Păun cere iertare procurorilor: „Erau doar simple vorbe spuse la supărare. Nu bănuiam că am telefonul ascultat”

Nicolae Păun cere iertare procurorilor: „Erau doar simple vorbe spuse la supărare. Nu bănuiam că am telefonul ascultat
Păun își cere iertare față de procurorii pe care i-a înjurat în convorbiri telefonice interceptate

Deputatul Nicolae Păun își exprimă încrederea în justiție și le cere deputaților care trebuie să decidă asupra imunității sale „să voteze conform propriei conștiințe și principiilor morale”, într-un comunicat de presă care constituie prima sa ieșire publică după ce a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA.

Totodată, el a găsit un mod inedit de a cere iertare pentru amenințările sale interceptate telefonic și aflate la dosar, în care spunea că dacă va fi arestat, va băga un cuțit în ei și se va „pișa” pe ei.

„Doresc să îmi cer iertare față de procurori, față de instituția din care fac parte, că am avut ieșiri care nu mă definesc! Erau doar simple vorbe spuse la supărare – așa cum se întâmplă oricui – scoase dintr-o conversație telefonică între prieteni, care a avut loc cu multe luni în urmă, fără să bănuiesc – ca orice om nevinovat – că am telefonul ascultat!”, scrie Păun în comunicatul de presă.

Deputații au încuviințat reținerea lui Păun în dosarul în care este urmărit penal, însă votul privind avizul pentru arestarea preventivă a fost suspendat, din lipsă de cvorum, urmând să fie reluat.

DNA a solicitat avizul Camerei Deputaților pentru reținerea și arestarea preventivă a deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun. Dosarul vizează deturnarea de fonduri și spălarea de bani în două proiecte finanțate din fonduri europene, implementate de Asociația Partida Romilor în perioada 2010-2013. În ambele proiecte, peste 3.000 de persoane defavorizate au fost incluse în acest program fără știința lor, selectate de partidul lui Păun, iar angajații proiectelor au fost obligați să vireze câte 5% din salarii către Partida Romilor. Prejudiciul total se ridică la peste 24 de milioane de lei. Pentru a-și acoperi fraudele, Păun a inițiat un act normativ privind amnistia unor contribuții fiscale, conform DNA. Totodată, Păun l-ar fi plătit cu peste 217.000 de lei pe Mădălin Voicu, precum și cu un salariu lunar pe soția acestuia, ca să intervină pentru aprobarea finanțărilor, pentru promovarea unei directive care să amnistieze neplata contribuțiilor la asigurările de sănătate sau la ANAF, în legătură cu neplata impozitelor pentru persoanele plătite de Partida Romilor, conform DNA.

În acest dosar sunt urmăriți penal și foștii șefi ai ANAF, Gelu Diaconu și Mihai Vătășoiu, pentru abuz în serviciu și favorizarea făptuitorilor. Cei doi sunt acuzați că au emis două directive prin care îi scuteau de la plata impozitelor pe oamenii folosiți de Păun și Partida Romilor, în proiectele europene în care ar fi deturnat fonduri.