Nicolăescu, despre greva medicilor: Fac presiuni fără să țină cont că suntem în discuții
Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat, luni, că medicii care au decis să intre în grevă, ori nu vor să audă, ori nu țin cont de ceea ce li se spune și fac presiune fără să țină cont că sunt în discuții cu Ministerul Sănătății.
„O parte din medicii care au luat această decizie, ori nu vor să ne audă, ori nu țin cont. Fiecare este liber să facă ce crede de cuviință. În urma discuțiilor pe care le-am avut cu Coaliția a mai rămas doar un singur punct în discuție. Fără să țină cont că suntem în discuții, fac presiuni. Fiecare este liber să facă ce vrea. Noi ne facem datoria și căutăm soluții, și facem acest lucru pentru că asta este datoria noastră, indiferent dacă se face presiune sau nu”, a spus Eugen Nicolăescu, la conferința Mediafax Talks about Health Reform.
Angajații din sistemul sanitar sunt în grevă japoneză, de luni până miercuri, timp în care vor purta banderole tricolore, fără a opri activitatea.
Potrivit președintelui Federației Sanitas, Leonard Bărăscu, având în vedere hotărârile luate de Consiliul Național întrunit în 3 octombrie și luând în considerare consultările din perioada 5-7 octombrie, precum și discuțiile din cadrul Coaliției Profesioniștilor din Sănătate, în perioada 14 – 16 octombrie toți salariații din sănătate vor participa la o grevă japoneză, purtând, pe brațul drept, o banderolă tricoloră.
Liderul sindical a precizat că începând din 7 octombrie Federația Sanitas a declanșat procedurile de organizare a grevei generale.
Conform calendarului de proteste stabilit, în 2 noiembrie, de la ora 11.00, organizațiile membre ale Coaliției Profesioniștilor din Sănătate vor participa la un marș în București, pe traseul Piața Constituției – Ministerul de Finanțe – Piața Victoriei.
Liderul Sanitas declara, în 9 octombrie, că premierul Victor Ponta a decis, în ședința Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, constituirea unei comisii care să analizeze, împreună cu Coaliția Profesioniștilor din Sănătate, problemele invocate de angajații din sistemul sanitar.
Leonard Bărăscu a spus că sindicaliștii mențin calendarul de proteste anunțat, inclusiv mitingul din Capitală, anunțat pentru începutul lunii noiembrie.
Angajații din sistemul sanitar vor să declanșeze în noiembrie greva generală, cu asigurarea unei treimi din activitate, dacă până atunci guvernanții nu răspund solicitărilor acestora.
Aceștia cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislație care să garanteze independența profesională a celor care lucrează în sistemul public și privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demniții și renunțarea la denigrarea profesioniștilor de către autorități, organizarea unităților medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte și de calitate pentru pacienți, precum și consultarea reală a Coaliției Profesioniștilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcționarea sistemului de sănătate.
Angajații din sistemul sanitar au protestat în luna septembrie la sediile Ministerului Sănătății și Ministerului Finanțelor, cerând respectarea promisiunilor din programul de guvernare pentru sănătate.