Nicolăescu: Introducerea unei adăugiri politice în raportul pe Justiție este un exces din partea UE

Publicat: 15 07. 2012, 13:13
Actualizat: 20 07. 2012, 22:30

Președintele interimar al PNL București, Eugen Nicolăescu, a declarat, duminică, într-o conferință de presă, că introducerea unei adăugiri politice în raportul pe Justiție, așa cum a semnalat ministrul de resort, Titus Corțean, ar reprezenta un exces din partea Uniunii Europene.

„Cred că (Titus Corlățean, n.r.) e bine informat, săptămâna aceasta a fost la Bruxelles, probabil în urma discuțiilor cu oficiali europeni a înțeles că ar putea avea loc asemenea modificări ale Raportului de Cooperare și verificare. (…)Dacă s-ar introduce un asemenea capitol politic, din pucntul meu de vedere, personal, ar fi un exces din partea UE pe care nu-l agreez”, a spus Eugen Nicolăescu.

El a precizat că România este un stat-membru al UE cu drepturi depline, care și-a îndeplinit toate obligațiile față de UE.

„Dacă UE vrea să impună condiții suplimentare, nu o poate face unilateral. Ar trebui să facă într-un dialog, să informeze și orice măsură care are ca scop o monitorizare mai exigentă să poată avea loc ulterior. În acest moment nu cred că așa ceva este și corect și legal”, a spus Nicolăescu.

Ministrul Justiției, Titus Corlățean, a declarat, sâmbătă, că în raportul CE pe justiție va exista și o „adăugare politică”, din aspecte incorecte față de situația reală din România, iar respectivele concluzii vor fi folosite de către „unii” pentru a îngreuna aderarea țării la Schengen.

Întrebat, la Antena 3, despre ce ar putea să conțină raportul, Corlățean a afirmat că, în opinia lui, „va exista o evaluare obiectivă, corectă”, referitoare la „partea de fond”, la progresele făcute de România.

În același timp, însă, a subliniat ministrul, în raport va exista și „o adăugare politică la un document ce trebuie să fie strict tehnic”. Corlățean a mai spus că „unii vor folosi concluziile politice” din raport pentru a îngreuna aderarea României la spațiul Schengen.

Respectiva „adăugare”, a explicat ministrul Justiției, ar fi legată de aspecte „incorecte față de situația reală din România”, în contextul scandalurilor politice interne ce au stârnit reacții ale unor oficiali europeni.