Nicolăescu, PNL: Guvernul să asigure fondurile pentru aplicarea legii falimentului personal

Publicat: 10 02. 2015, 18:07
Actualizat: 10 02. 2015, 18:43

„În ceea ce privește legea falimentului personal, m-ar interesa dacă se vede flexibilitate din partea BNR. Am văzut o poziție ciudată a CSM. Dânșii au reacționat ca un admnistrator, că nu au suficiente ghișee, că nu au judecători… (…) Problema este a Guvernului, care trebuie să asigure resursele materiale pentru aplicarea unei legi care face bine și populației și sistemului bancar”, a spus Nicolăescu la audierea în Parlament a conducerii BNR privind problema francilor elvețieni.

El a arătat că o lege a falimentului personal ar da o perspectivă de soluționare a problemelor nu doar debitorilor, ci și sistemului bancar, care ar putea negocia având ca suport anumite prevederi legale.

„Ar putea fi un respiro și pentru debitori, dar și pentru sistemul bancar, în modul în care gândesc contractele de creditare”, a continuat Nicolăescu.

Deputatul PNL consideră că și în cazul în care aplicarea legii falimentului personal s-ar face după o perioadă de grație, odată aprobat actul normativ ar reprezenta o indicație pentru ambele părți atunci când se vor așeza la masa negocierilor.

Conducerea BNR, reprezentată de guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Gerogescu și viceguvernatorii Bogdan Olteanu și Liviu Voinea, este audiată de comisiile reunite de de buget-finanțe-bănci din Parlament privind problematica împrumuturilor în franci elvețieni.

La finele lunii ianuarie, Isărescu afirma că susține legea falimentului personal, care ar ajuta clienții în negocierile cu băncile, cu condiția să fie”o lege bună”, aplicabilă.

FMI cere, înainte de adoptarea legii insolvenței persoanelor fizice, o analiză de impact și consultarea tuturor părților implicate. Aceasta ar asigura o implementare adecvată a noului cadru și ar oferi celor cu datorii nesustenabile un start nou fără a periclita cultura de onorare a plăților, punctează FMI