Nicolicea, președinte al Comisiei de anchetă privind legalitatea achiziției terenurilor din Nana
Deputatul PSD Eugen Nicolicea a fost ales, luni, în unanimitate, președinte al Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea legalității achiziției terenurilor din zona comunei Nana, județul Călărași.
Parlamentarii l-au votat doar pe președintele Comisiei de anchetă, cei doi vicepreședinți și secretarul urmând a fi desemnați la următoarea ședință.
Membrii comisiei au primit în prima ședință de lucru, un draft de regulament, până la următoarea ședință urmând a se veni cu propuneri privind acest document.
Eugen Nicolicea a declarat că, potrivit Regulamentului Camerelor, PDL are repartizat un post de vicepreședinte în cadrul Biroului Comisiei, care cuprinde președinte, doi vicepreședinți și un secretar.
În condițiile în care PDL a anunțat că nu va participa la ședințele Comisiei de anchetă, s-a stabilit să se aștepte o nominalizare din partea democrat-liberalilor.
„Dacă până data viitoare, PDL nu va ocupa această funcție de vicepreședinte, ea va fi repartizată altor grupuri din cadrul comisiei”, a spus Nicolicea.
Comisia de anchetă a celor două Camere se numește „Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea legalității achiziției terenurilor din zona comunei Nana, județul Călărași”, potrivit draftului de regulament.
Obiectivele comisiei de anchetă sunt verificarea trasabilității terenurilor înstrăinate în perioada 1990 – 2013, pe raza comunei Nana, verificarea situației subvențiilor încasate de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, în perioada verificată, în zona supusă anchetei, verificarea statutului juridic și a raporturilor de proprietate asupra terenurilor din zona Nana, verificarea structurii de culturi a exploatațiilor agricole și verificarea legalității tranzacțiilor cu terenuri din zona Nana, în perioada 1990-2013.
Comisia de anchetă poate invita pentru audiere și explicații orice persoană care poate avea cunoștință despre o faptă ori o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în domeniul care formează obiectul activității comisiei de anchetă.
Regulamentul mai prevede că împiedicarea în orice fel a activității comisiei de anchetă în îndeplinirea atribuțiilor sale se sancționează potrivit legii penale.
În plus, la cererea comisiei, orice persoană care cunoaște fapte sau împrejurări în legătură cu situațiile semnalate este obligată să le aducă la cunoștință sau să le înfățișeze, iar instituțiile sau autoritățile cu atribuții referitoare la faptele înfățișate sunt obligate să răspundă la solicitările comsiiei de anchetă, în termenul stabilit.
În cazul în care este necesară prezența unor experți pentru lămurirea unor fapte sau împrejurări în vederea aflării adevărului, Comisia de anchetă dispune efectuarea de expertize.
În activitatea sa, Comisia va putea utilize specialiști fără drept de vot, desemnați de grupurile parlamentare.
Constatările, conzluziile și propunerile comisiei vor face obiectul unui raport final, care va fi depus la Birourile reunite ale Parlamentului în termen de 60 de zile de la înființarea comisiei, votul final urmând a fi dat într-un plen reunite al celor două Camere ale Parlamentului.
Parlamentul a votat, săptămâna trecută, constituirea Comisiei Călărași, din care fac parte 13 deputați și senatori PSD, PNL, PC, PPDD și UDMR. PDL nu a desemnat niciun membru în cadrul Comisiei.
Din Comisie fac parte: de la PSD – Gabriela Firea, Eugen Nicolicea, Ioan Adam, Nicolae Șerban, Mihai Vifor, Adrian Solomon, de la PNL – Mircea Dobra, Iulian Dumitrescu, Costel Alexe, Ioan Cupșa, de la PC – Vicențiu Mircea Irimie, de la UDMR- Tanczos Barna, de la PPDD – Teiu Păunescu.
Liderul deputaților democrat-liberali, Mircea Toader, a declarat că PDL nu va desemna reprezentanți în această comisie.