Nicolicea: S-a luat decizia consultării președintelui pe statut, probabil e uimit de colaborare
Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat, vineri, că s-a luat decizia de a-l consulta și pe șeful statului în legătură cu propunerile de modificare a Statului parlamentarilor, el apreciind că Traian Băsescu este „uimit”, probabil, de faptul că se dorește o bună colaborare a instituțiilor.
El a spus că decizia de consultare a președintelui s-a luat pentru a preîntâmpina „anumite obiecții ale acestuia”.
„De ce s-a luat decizia ca să fie informat și domnul președinte și chiar să fie consultat informal, pentru că nu are în atribuții (legiferarea, n.r.)? Sunt modificări care trebuie făcute urgent pentru că avem o problemă cu bugetul. Statutul este o lege, urmează cursul legiferării și promulgării. În promulgare președintele are rolul esențial și el poate să o trimită înapoi pentru a o modifica, dacă el consideră că anumite chestiouni nu sunt corecte și mai are și dreptul de a sesiza CCR. Pentru a preîntâmpina anumite obiecții care duc la aceste întârzieri este foarte bine dacă-l informăm pe domnul președinte pentru a rezolva eventualele obiecții pe care ni le va transmite dacă dorește, informal, anterior promulgării, în așa fel încât să putem fi în vigoare cu legea cât mai rapid”, a spus Nicolicea.
El a arătat că modificările la Statutul senatorilor și deputaților nu au fost încă trimise la Președinție. „Domnul Zgonea, care e animat de cele mai bune dorințe în modificările pozitive din acest Statut, a spus că a trimis la unele instituții și că va trimite – s-a înțeles greșit – că va trimite la președinte. Eu vreau să vă spun că nu puteam încă să trimitem la președinte pentru că încă mai discutăm despre câteva articole, pe imunitate”, a spus Nicolicea.
Nicolicea a spus că, într-adevăr, președintele are dreptate atunci când afirmă că nu are atribuții în ceea ce privește legiferarea, dar a arătat că uimirea acestuia privind trimiterea draftului cu prounere se referă la noua modalitatea de colaborare dintre parlament și instituția prezidențială.
„Președintele e uimit – că nu are în atribuții, are dreptate, instituția prezidențială nu are în atribuții legiferarea – e uimit pentru buna colaborare care se pare pornește între Parlament și Președinție”, a mai spus Nicolicea.
Proiectul de modificare a Statutului senatorilor și deputaților a fost trimis la Președinție, Guvern, ANI și Parchet, pentru ca aceste instituții să exprime un punct de vedere sau să îl amendeze, au precizat, vineri, pentru MEDIAFAX, surse din conducerea Camerei Deputaților.
Sursele citate au arătat că pe modificările privind imunitatea și conflictul de interese vor avea loc discuții între consilieri de la Parchet și reprezentanți ai parlamentarilor.
Potrivit surselor menționate, conducerea Camerei așteaptă de la instituțiile respective puncte de vedere, astfel încât până luni să fie definitivat proiectul de modificare care va intra în dezbaterea comisiilor de specialitate.