Prima pagină » Știri politice » Nicolicea vrea un prag mai mare pentru abuzul în serviciu: 200.000 este destul de jos. Să mai evalueze judecătorii CCR

Nicolicea vrea un prag mai mare pentru abuzul în serviciu: 200.000 este destul de jos. Să mai evalueze judecătorii CCR

Nicolicea vrea un prag mai mare pentru abuzul în serviciu:  200.000 este destul de jos. Să mai evalueze judecătorii CCR
Președintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a declarat,marți, după ce ICCJ a admis solicitarea fostei soții a lui Liviu Dragnea privind abuzul în serviciu, că judecătorii CCR pot evalua care ar trebui să fie pragul privind abuzul în serviciu, afirmând 200.000 de lei este un prag mic.

„Trebuie să existe o anumită gravitate a faptei ca să fie infracțiune și plafonul este una din aceste condiții. (…) Acest prag nu este prestabilit va fi stabilit evident de către organul legiuitor singura autoritate legislativă fiind Parlamentul României”, a declarat președintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, în contextul în care ÎCCJ a decis sesizarea CCR în legătură cu abuzul în serviciu, în dosarul în care Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz în serviciu, solicitarea fiind făcută de fosta soție a președintelui PSD.

Eugen Nicolicea a afirmat că CCR nu poate spune explicit care ar trebuie să fie plafonul, însă, poate ca prin jurisprundența pe care o are să evalueze „cam în ce zonă s-ar afla un pericol social suficient pentru ca fapta să devină infracțiune”.

Întrebat cum trebuie stabilit acest prag pentru a nu mai exista discuții, Eugen Nicolicea a spus că pragul va fi stabilit de Parlament, afirmând că „discuții, speculații, comentarii vor exista întotdeauna”.

Întrebat dacă pragul actual de 200.000 de lei este potrivit, Nicolicea a afirmat că reprezintă „a zecea parte din ceea ce există în legislația în vigoare, susținând că „este destul de jos pragul”.

„După cum vedeți în ordonanța respectivă se refereau la abuz în serviciu în mod concret și dacă vă veți uita în legile si ordonanțele după care se ghidează DNA o să observați că o infracțiune gravă acolo este trecută de la 600.000 de euro în sus, deci în legislația actuală și de asemenea abuzul în serviciu este de competența DNA de la un milion de euro. Prin urmare 200.000 de lei care însemna 40.000 – 50.000 de euro era a 20-zecea parte sau a zecea parte din ceea ce se considera fie competența DNA fie infracțiune gravă, deci a zecea parte din ceea ce există în momentul de față în legislație mi se pare că este destul de jos pragul”, a spus Eugen Nicolicea. Acesta a afirmat că ultima decizie a CCR ar putea să sugereze ordinul de mărime.

Instanța supremă a decis sesizarea CCR în legătură cu abuzul în serviciu, în dosarul în care Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz în serviciu. Solicitarea a fost făcută de fosta soție a președintelui PSD.

 

Citește și