Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a precizat, vineri, că social-democrații nu susțin declarațiile făcute de președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, privind desființarea DNA, el menționând: „Trebuie să fim atenți cu declarațiile despre sistemul de justiție”.
„Nu susținem aceste declarații. În schimb, sigur, trebuie să fim atenți cu declarațiile despre sistemul de justiție”, a comentat Dragnea declarațiile făcute de Nicușor Constantinescu.
El a precizat că i se pare „bizar și periculos” ca o sumă de bani, care constituie motiv de litigiu între două instituții publice, să fie considerată folos necuvenit.
„Numai că, ce mi s-a părut mie bizar în comunicatul DNA e faptul că este considerat folos necuvenit o sumă de 3.958 de lei pentru Consiliul Județean Constanța pentru faptul că nu a achitat această sumă către Centrul Militar Județean. Ei se judecă acolo și foarte mulți colegi m-au întrebat și nu-și explică lucrul ăsta: deci dacă o instituție publică are de făcut o plată către altă instituție publică și există divergențe, nu se înțeleg, mă rog, se judecă, se intermediază, se mediază, și acea sumă să fie considerată folos necuvenit pentru o instituție publică mie mi se pare și bizar și periculos”, a adăugat Dragnea.
El a precizat că acesta este singurul comentariu pe care îl face pe acest subiect.
Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că partidul pe care îl conduce dezavuează declarația liderilor PSD Constanța prin care solicită desființarea DNA printr-o măsură legislativă, precizând că presupune că și conducerea centrală a PSD va avea aceeași poziție.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, joi, să sesizeze Inspecția Judiciară în cazul afirmațiilor făcute de președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, cu privire la Direcția Națională Anticorupție, pe care a numit-o „poliție politică”, susținând că ar trebui desființată.
Sesizarea Inspecției Judiciare vizează atât declarațiile făcute de Nicușor Constantinescu după ce a fost ridicat în baza unui mandat și dus la sediul DNA Constanța, cât și poziția Consiliului Județean Contanța, expusă într-un comunicat de presă.
Președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, a declarat miercuri, la ieșirea de la Direcția Națională Anticorupție, că va face plângere la Parchet pentru modul în care a fost ridicat, „ca un animal”, de către procurorii DNA, pe care îi acuză de abuz și poliție politică, el spunând că este „jignitor” ce s-a întâmplat.
„Am fost ridicat într-o manieră polițienească, milițienească, cu luare, cu prindere, suprindere, a unui ales local care nici nu știe acuzațiile. Este un mare abuz, o mare gravitate pentru România și ne mai mirăm apoi de ce ne merge rău”, a spus Constantinescu.
El a susținut că a fost informat, luni, că în cazul său se fac cercetări într-un dosar, pentru ca acum să afle că există patru-cinci dosare, verificările procurorilor DNA vizând hotărârile Consiliului Județean Constanța în perioada 2009-2013 privind împăduririle din județ, lucrările în școli și cămine culturale sau la Spitalul Județean.
„Să vină DNA, poliția politică, și să conducă ei România. Un Consiliu Județean este parlamentul care voteaza legile. Dacă CJ votează ceva ilegal, atunci prefectul atacă în instanță și suspendă hotărârea. Aceste hotărâri (cele vizate de ancheta DNA-n.r.) nu au fost atacate de prefect și au aviz de legalitate. Ce treabă are DNA să verifice activitatea unui consiliu județean?”, a spus Constantinescu.
El a mai spus că procurorii DNA „fac ce vor în România”, susținând că DNA ar trebui să fie desființată.
Președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost ridicat de procurorii anticorupție, miercuri, din fața sediului CJ, și dus la audieri la DNA. În momentul în care a fost ridicat de anchetatori, Constantinescu a încercat să se opună și a refuzat să fie urcat în mașina procurorilor, el reclamând că se face un abuz întrucât nu a fost citat să se prezinte. Constantinescu a fost audiat la DNA timp de aproximativ o oră și jumătate.
Ulterior, DNA a anunțat că Nicușor Constantinescu este urmărit penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce ar fi dispus efectuarea unor plăți nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane de euro).
Miercuri, după ce procurorii DNA l-au ridicat pe Nicușor Constantinescu pentru a-l duce la audieri, CJ Constanța a transmis un comunicat de presă în care se preciza că instituția „condamnă cu tărie acțiunea vădit abuzivă și inumană efectuată în cursul zilei de 15.01.2014 de către mai multe persoane neidentificate asupra președintelui Consiliului Județean, domnul Nicușor Constantinescu”.
În document se menționează că președintele CJ cere Parlamentului desființarea prin lege a Direcției Naționale Anticorupție, „un aparat odios de poliție politică aflat la îndemâna lui Traian Băsescu și care s-a plasat prin acțiunile sale deasupra justiției române și a statului de drept”.
„Vă aducem la cunoștință că Nicușor Daniel Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța, a fost citat de către DNA Constanța în data de 13.01.2014 la sediul Direcției, însă din motive de sănătate nu s-a putut prezenta și a mandatat avocatul (în persoana domnului Marius Mocanu) să îl reprezinte, să aducă la cunoștință procurorului acest fapt și să stabilească de comun acord o dată ulterioară pentru audieri. Imediat, a doua zi, procurorul DNA Andrei Bodean, a întocmit o rezoluție care cuprindea cu totul alte acuzații, față de cea menționată în citația din 13.01.2014 și care făcea obiectul mandatului de aducere emis de procurorii DNA în data de 14.01.2014, emis intempestiv, deși în data de 13.01.2014, domnul Președinte Nicușor Constantinescu a fost reprezentat de domnul avocat, care a ajuns la o înțelegere cu procurorul DNA în prezența procurorului șef pentru audierea domnului Constantinescu la o dată ulterioară. Acuzațiile aduse astăzi sunt legate de programele Consiliului Județean, programe propuse de USL și validate de constănțeni în anul 2012 prin cele peste 250.000 de voturi exprimate de aceștia. Aceste programe au fost supuse plenului Consiliului Județean, votate în unanimitate de Consilierii județeni legal aleși și neatacate în contencios administrativ de care instituția prefectului. Ca urmare a succesiuni faptelor întâmplate azi, considerăm că acțiunea de azi este abuzivă, nelegală și face parte din războiul politic pe care DNA-ul condus de Traian Basescu îl duce împotriva oamenilor politici ai USL. Președintele Consiliului Județean, Nicușor Constantinescu cere Parlamentului României desființarea prin lege a Direcției Naționale Anticorupție, un aparat odios de poliție politică aflat la îndemâna lui Traian Băsescu și care s-a plasat prin acțiunile sale deasupra justiției române și a statului de drept”, se arată în comunicatul CJ Constanța.