Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu a fost adus marți la sediul ICCJ, unde acesta a contestat decizia Curții de Apel Constanța de a fi cercetat în stare de arest preventiv.
„Văd că pedofilii și criminalii sunt tratați în libertate și eu sunt anchetat pentru abuz în serviciu, care este neconstituțional”, a declarat Nicuoșor Constantinescu la sosire.
Referitor la condamnarea pe care a primit-o luni, Nicușor Constantinescu a spus că este vorba despre o „condamnare politică”.
Curtea de Apel Constanța a admis pe 20 mai cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a președintelui Consiliului Județea, Nicușor Constantinescu, pe o perioadă de 30 de zile.
Decizia începe de la data punerii în executare a mandantului de arestare preventivă, Curtea de Apel Constanța dispunând emiterea de îndată a acestuia.
Nicușor Constantinescu a a avut pe 19 mai termen la Curtea de Apel Constanța în dosarul Centrului Militar Zonal, însă pe 18 mai, seara, acesta s-a prezentat la Spitalul Județean de Urgență Constanța cu probleme urologice și a fost internat de către medici.
Un echipaj de jandarmi s-a deplasat la locuința lui Nicușor Constantinescu pentru a pune în aplicare mandatul de aducere la instanță în dosarul Centrului Militar Zonal Constanța, însă președintele Consiliului Județean Constanța nu a fost găsit acasă, fiind internat la Spitalul Județean de Urgență Constanța. Ca urmare a acestui fapt, procurorii DNA Constanța au cerut, joi, înlocuirea controlului judiciar cu măsura arestului preventiv, termenul fiind stabilit pentru vineri, la Curtea de Apel Constanța.
Procurorii spun că Nicușor Constantinescu s-ar fi sustras de la obligațiile prevăzute prin măsura controlului judiciar, respectiv obligația de a se prezenta la instanță la termenele prevăzute, după ce, în ultima perioadă, președintele CJ Constanța s-a internat de mai multe ori în diverse unități sanitare chiar în preajma termenelor de judecată.
La sfârșitul lunii octombrie 2015, Nicușor Constantinescu a fost condamnat de Tribunalul Constanța la trei ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul Centrului Militar Zonal, pentru abuz în serviciu. În urma condamnării în acest dosar, care nu este însă definitivă, președintelui CJ Constanța i-a fost interzis să își exercite dreptul de a ocupa o funcție publică, dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat pe o durată de cinci ani după executarea pedepsei închisorii, după grațierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripție a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiționate.
Nicușor Constantinescu a fost obligat la plata sumei de 72.642,7 lei, actualizată cu indicele inflației la data efectuării plății, către partea civilă Ministerul Apărării Naționale – Statul Major General, restul pretențiilor civile formulate de MApN fiind respinse ca nefondate. De asemenea, Nicușor Constantinescu a fost obligat la plata sumei de 8.000 de lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat.
Nicușor Constantinescu se află sub control judiciar în dosarul în care este judecat pentru un prejudiciu de opt milioane de euro și în cel al Centrului Militar Zonal, în care are și interdicția de a-și exercita funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța.
Decizia Tribunalului Constanța a fost atacată cu apel. În acest dosar, Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată la sfârșitul lunii aprilie 2014, de procurorii anticorupție, pentru abuz în serviciu în formă continuată, el fiind acuzat că, în perioada 2009 – noiembrie 2013, nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța.