Marius Mocanu, avocatul lui Nicușor Constantinescu, a declarat, luni, la ieșirea din sediul DNA Constanța, unde fusese chemat clientul său, că este vorba despre două dosare penale, într-ul acesta având calitatea de inculpat, iar în celălalt de suspect.
„Este vorba despre două dosare penale. Unul este un dosar un pic mai vechi, de prin anul 2015, altul este un dosar din anul 2017. Ambele dosare sunt disjunse dintr-un raport al Curții de Conturi ce vizau un control la Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța. În esență vizează plăți nelegale efectuate de către domnul Constantinescu în calitatea de ordonator principal de credite la Consiliul Județean Constanța, plăți care au fost virate către RAJDP Constanța pentru efectuarea unor lucrări. (…) Într-unul dintre dosare, despre care vă spuneam că este mai vechi, s-a pus în mișcare acțiunea penală, având calitatea de inculpat, în cel de-al doilea dosar suntem în faza în care s-a dispus începerea urmăririi penale și dânsul are calitatea de suspect”, a spus Marius Mocanu.
Potrivit acestuia, Nicușor Constantinescu nu a declarat nimic în fața anchetatorilor, eventualele declarații urmând să fie făcute după studierea dosarelor.
„A refuzat să dea declarație în acest moment procesual, apreciind că este necesar să studieze actele aflate la dosarul cauzei. În funcție de concluziile la care vom ajunge, vom formula cereri privind declarații, privind administrarea de probe”, a spus avocatul fostului președinte al Consiliului Județean Constanța.
Întrebat ce a vrut să spună Nicușor Constantinescu despre dosarul „Tel Drum” și acuzația că ar fi fost șantajat pentru a-l incrimina pe Liviu Dragnea, apărătorul acestuia a spus că nu are cunoștință de vreo astfel de cerere a procurorilor anticorupție și că „probabil este o concluzie” trasă de clientul său.
„Nu cunosc despre existența acestei discuții. Singura referire care ar putea fi făcută vis-a-vis de această chestiune este faptul că RAJDP Constanța a plătit o parte din sumele de bani respective, la care am făcut referire, către o societate Tel Drum. De aici a existat o discuție vis-a-vis de această chestiune însă, la modul concret, nu a fost formulată o acuzație care să vizeze persoana la care ați făcut referire. (…) Probabil este o concluzie pe care a tras-o dânsul în urma faptului că se vehiculează numele acestei societăți. Este o chestiune de notorietate. Nu cunosc amănunte, detalii, atât este ceea ce vă pot spune în această fază”, a mai declarat Marius Mocanu.
Știrea inițială. La ieșirea din duba Penitenciarului, Nicușor Constantinescu a acuzat anchetatorii de abuz și a spus că nu este lăsat să vorbească.
„În loc să fie cercetat domnul Bodean Andrei (procurorul DNA care i-a instrumentat cele mai multe dintre dosare – n.r.) pentru represiune nedreapta și tortură, tot ce mi-a făcut mie în dosarele, zeci, pe care le-a instrumentat, sunt cercetat eu. Pentru că a aflat că este cercetat, alături de doamna Kovesi, la plângerile mele la Secția pentru Investigarea Magistraților. Nu vedeți că nu mă lasă ăștia să vorbesc?”, a strigat Nicușor Constantinescu la intrarea în sediul DNA.
El a anunțat pe pagina sa de Facebook că este „suspect și inculpat” în alte două dosare instrumentate de DNA.
„Sunt chemat de același procuror la DNA Constanța în calitate de suspect și inculpat în alte două dosare penale! Aștept presa care este interesată de aceste noi abuzuri!”, este mesajul postat de Nicușor Constantinescu.
Ulterior, la ieșirea de la DNA, el a declarat că ar fi vorba despre dosarul „Tel Drum” și că ar fi fost șantajat să facă un denunț împotriva lui Liviu Dragnea.
„Este dosarul în care este vizată firma Tel Drum a domnului Dragnea. Este șantaj pentru a face denunț împotriva domnului Dragnea, cel care deranjează poporul român”, a spus el, înainte de a fi urcat înapoi în dubă pentru a fi transportat la Penitenciar.
În prezent, Nicușor Constantinescu este încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă unde execută, din 2016, o condamnare la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu, primită în dosarul Centrului Militar Zonal. De asemenea, în luna februarie a acestui an el a primit o a doua condamnare definitivă, tot de cinci ani de închisoare, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanța.