Într-o postare pe Facebook, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a detaliat măsurile ce vor fi implementate în 2025 pentru combaterea și prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor, conform voinței exprimate de bucureșteni prin referendum.
„Așa cum bucureștenii au decis prin referendum, anul acesta pregătim o serie de programe de combatere și prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor”, a scris marți edilul Capitalei, Nicușor Dan.
Printre exemplele de bune practici menționate se numără modelul Islandei, o țară nordică care a obținut rezultate semnificative în acest domeniu.
„Ne vom inspira după modelul islandez, această țară nordică având rezultate semnificative în acest domeniu. Trebuie să acționăm pe mai multe paliere, de la programe care încurajează activitățile în familie și până la programe prin care copiii să facă mai mult sport în școli”.
Un prim pas în acest proces a fost realizarea a 8.000 chestionar aplicate în liceele din București, pentru a identifica factorii de risc și factorii care contribuie la prevenirea consumului de droguri.
„La finalul anului 2024 au fost aplicate peste 8.000 de chestionare în cele 62 de licee/colegii cu care DGASMB a încheiat un acord de parteneriat. Pe baza acestor chestionare va fi întocmit, în următoarele luni, un raport la nivelul Capitalei, care ne va ajuta să înțelegem care este situația actuală și ce este de făcut. Intenționăm ca acest raport să fie adus atât la cunoștința instituțiilor cu responsabilități în domeniu, cât și a publicului larg, chiar în primăvara aceasta, în cadrul unei conferințe la care vor fi invitați să participe și partenerii islandezi”.
În plus, fiecare unitate de învățământ implicată va primi un raport individual privind situația elevilor.
„Fiecare unitate de învățământ participantă va primi un raport individual, pentru a vedea care este situația propriilor elevi în raport cu media din București. Ulterior, pe baza acestor rapoarte individuale se va putea acționa punctual, la nivel de liceu/colegiu”, a mai scris Dan.
Primarul Nicușor Dan a menționat și posibilitatea construcției unui centru dedicat tratamentului și consilierii pentru persoanele dependente de droguri, folosind spațiile unor spitale aflate în administrarea primăriei, cum ar fi spitalele Colentina sau Obregia.
„Analizăm și posibilitatea construirii unei unități medicale destinată celor dependenți, unde aceștia să poată beneficia de tratamente adecvate și consiliere psihologică. Acest centru se poate edifica pe spațiile care aparțin unor spitale pe care le avem în administrare, cum ar fi spitalul Colentina sau Obregia”.
Foto: Alexandra Pandrea (Gândul)
CITEȘTE ȘI: