După ce a obținut mandatul de deputat, prezent în studioul Gândul, Nicușor Dan a vorbit despre rezultatele obținute de Uniunea Salvați România la alegerile parlamentare de duminică. Acesta a spus că pentru un partid pornit de la zero, rezultatul este unul bun, însă, potrivit sondajelor pe care le aveau la îndemână, procentajul este unul sub așteptări. „Echipa noastră pune acest lucru pe seama campaniei foarte agresive împotriva noastră”, a explicat acesta.
În ceea ce privește colaborarea cu Dacian Cioloș, pe care USR l-a susținut drept propunere de premier în timpul campaniei, Nicușor Dan a declarat că actualul prim-ministru nu a luat legătura cu nimeni din partidul său după alegerile de duminică și nu le-a mulțumit în niciun fel pentru susținerea arătată, însă ușa USR îi este deschisă.
„Domnia sa are o expertiză pe multe domenii, inclusiv acum experiența de un an ca prim-ministru este o experiență. Prin prisma acestei funcții a cunoscut mulți oameni competenți din societate. În măsura în care, domnia sa dorește, evident, da”, a răspuns Nicușor Dan.
Liderul USR a explicat faptul că Dacian Cioloș nu a luat în calcul intrarea într-un partid în afara situației în care ar fi ajuns să continue ca prim-ministru și că, din acest motiv, probabil că actualul premier mai are nevoie de un timp de gândire.
„Eu sunt pentru chestiuni stabile și pe termen lung. Eu l-am auzit pe domnul Dacian Cioloș spunând că în afara alternativei care nu s-a concretizat pentru continuarea ca prim-ministru și, în afara terminării mandatului său ca prim-ministru nu a reflectat asupra intrării într-un partid. Sunt convins că are nevoie de un timp de gândire. Ceea ce am spus noi, inclusiv în conferința de presă, am spus că în situația în care dorește să vină în USR, ușa este deschisă. Dar, s-au terminat alegerile, începe o perioadă de construcție, de activitate în Parlament, fiecare dintre noi are ce să facă și, în măsura în care domnia sa va lua această decizie, ușa este deschisă”, a explicat Nicușor Dan.
Acesta a spus, totuși, că, indiferent de cine vine în Uniunea Salvați Bucureștiu, își dorește să rămână președinte al partidului și că va candida la următoarele alegeri interne.
„Cel mai trist este procentul acesta al PSD-ului. Vom vota împotriva Guvernului PSD”
În ceea ce privește rezultatele alegerilor, Nicușor Dan a precizat că rezultatul obținut de Partidul Social democrat este, de fapt, „cel mai trist” lucru. Liderul USR a amintit faptul că social-democrații au avut, atât în timpul mandatului lui Victor Ponta, cât și în timpul acestei campanii electorale, numeroase atacuri la tot ceea ce înseamnă instituții ale statului și statul de drept, amintind două dintre măsurile susținute de PSD, aministia penală și amnistia fiscală.
„Cel mai trist este procentul acesta al PSD-ului. PSD-ul, în mandatul domnului Ponta, ca să nu mai vorbesc de trecut, a avut foarte multe atacuri la tot ceea ce înseamnă instituții și stat de drept. Chiar în campania aceasta, prin Sebastian Ghiță, chiar prin Victor Ponta, s-a vorbit despre amnistie penală, despre amnistie fiscală. Am discutat cu mulți oameni de afaceri, modul în care ANAF-ul îți poprește toate conturile dacă ai întârziat cu niște plăți la ei nu este… Adică, îți poprește toate conturile, nu unul singur din care poate să ia datoria. În principiu, prin asta s-a remarcat PSD-ul, inclusiv prin votul pe imunitatea mai multor parlamentari pe care în felul acesta i-a scăpat de urmărire penală, de arest preventiv. Mi-e teamă că vor continua. Dacă au făcut până acum, ce i-ar face să schimbe?”, a explicat Nicușor Dan.
În ceea ce privește posibila numire a lui Liviu Dragnea în fruntea noului Guvern, președintele USR a declarat că este curios care va fi propunerea social-democraților pentru fotoliul de prim-ministru.
„Domnul Dragnea este condamnat penal pentru fraudă electorală, am citit rechizitoriul, am citit și sentința și cum s-a apărat domnia sa. Sunt foarte curios dacă PSD-ul va merge cu el la Cotroceni. Am văzut reacția președintelui, care mi s-a părut foarte coerentă și vă spun sincer că mi-a plăcut”, a spus Nicușor Dan, anunțând, de asemenea, că Uniunea Salvați Bucureștiul nu va merge cu o propunere de premier la Cotroceni, dar că, în niciun caz, nu va susține numirea unui Guvern PSD – ALDE.
Gândul vă prezintă cele mai importante declarații ale liderului USR:
„Pentru noi, pentru un partid înființat de la 0 este mult, noi ne așteptam la mai mult. Am avut o lungă discuție de ce scorul nostru din sondaj nu s-a materializat. Echipa noastră pune acest lucru pe seama campaniei foarte agresive împotriva noastră.”
„Cel mai trist este procentul acesta al PSD-ului. PSD-ul, în mandatul domnului Ponta, ca să nu mai vorbesc de trecut, a avut foarte multe atacuri la tot ceea ce înseamnă instituții și stat de drept. Chiar în campania aceasta, prin Sebastian Ghiță, chiar prin Victor Ponta, s-a vorbit despre amnistie penală, despre amnistie fiscală.”
„Am discutat cu mulți oameni de afaceri, modul în care ANAF-ul îți poprește toate conturile dacă ai întârziat cu niște plăți la ei nu este… Adică, îți poprește toate conturile, nu unul singur din care poate să ia datoria. În principiu, prin asta s-a remarcat PSD-ul, inclusiv prin votul pe imunitatea mai multor parlamentari pe care în felul acesta i-a scăpat de urmărire penală, de arest preventiv. Mi-e teamă că vor continua. Dacă au făcut până acum, ce i-ar face să schimbe?”
Liviu Dragnea, descris într-un articol în The Independent drept un posibil premier responsabil și o speranță pentru România: „Domnul Dragnea este condamnat penal pentru fraudă electorală, am citit rechizitoriul, am citit și sentința și cum s-a apărat domnia sa. Sunt foarte curios dacă PSD-ul va merge cu el la Cotroceni. Am văzut reacția președintelui, care mi s-a părut foarte coerentă și vă spun sincer că mi-a plăcut”
Care este propunerea USR pentru portofoliul de premier?
„Noi, toată campania aceasta am spus că este această alternativă PSD, pe care am considerat-o nefericită, am spus că singura alternativă care poate să întrunească o majoritate este Dacian Cioloș. Asta a fost propunerea noastră, care, din păcate, în acest moment, rămâne teoretică. Eu sunt convins că ar fi fost o variantă foarte bună pentru România.”
„Nu vom merge cu o propunere de premier la Cotroceni.”
Aveți în vedere o colaborare în viitor cu Dacian Cioloș?
„Da, domnia sa are o expertiză pe multe domenii, inclusiv acum experiența de un an ca prim-ministru este o experiență. Prin prisma acestei funcții a cunoscut mulți oameni competenți din societate. În măsura în care, domnia sa dorește, evident, da.”
„Eu sunt pentru chestiuni stabile și pe termen lung. Eu l-am auzit pe domnul Dacian Cioloș spunând că în afara alternativei care nu s-a concretizat pentru continuarea ca prim-ministru și, în afara terminării mandatului său ca prim-ministru nu a reflectat asupra intrării într-un partid. Sunt convins că are nevoie de un timp de gândire. Ceea ce am spus noi, inclusiv în conferința de presă, am spus că în situația în care dorește să vină în USR, ușa este deschisă. Dar, s-au terminat alegerile, începe o perioadă de construcție, de activitate în Parlament, fiecare dintre noi are ce să facă și, în măsura în care domnia sa va lua această decizie, ușa este deschisă.”
„Dacă va fi un Guvern PSD-ALDE, noi vom vota împotrivă”
Situația PNL în acest moment: „Evident că pentru un partid care a trecut de la 30 și la 20%, urmează niște tensiuni interne. Mai mult de atât nu vreau să comentez. În București, activitatea lor de opoziție în Consiliu este decentă.”
Prioritățile USR în Parlament: „Am vrea să repunem în discuție sistemul de legi electorale: alegerea primarilor în două tururi, existența partidelor locale, pragurile electorale, numărul de semnături, modul în care oamenii pot să voteze (…) Dar, problema serioasă pe care trebuie să o rezolvăm este ca oamenii care locuiesc fizic într-o localitate să poată să voteze.”
Întrebat dacă USR va accepta parlamentari migratori din partea PNL, Nicușor Dan a răspuns simplu: „Nu”.
„Vrem să identificăm profesioniși, asociații, organizații, pe care să îi invităm la dezbaterile din Parlament pe diferite Comisii.”
„A fost o decizie grea, dacă să rămân în Consiliul General sau să merg în Parlament (…) Cred că a fost o decizie bună.”
Reducerea numărului de parlamentari: „Da. Dacă a existat un referendum și românii s-au pronunțat pentru acest lucru, da. Eu am, însă, o altă opinie, aceea că Parlamentul trebuie să fie bicameral. În momentul de față avem un Parlament bicameral, dar este, de fapt, unicameral. A existat o poziție de mediere între cele două Camere, care, în opinia mea, este soluția cea mai bună pentru un Parlament bicameral.”
Cum va vota un Parlament în privința propunerii modificării definiției familiei în Constituție?
„Aici sunt două chestiuni. Este chestiunea de fond, dacă e utilă modificarea constituției în acest sens și chestiunea procedurală, dacă să se decidă prin referendum sau de către Parlament. Dacă 3 milioane de oameni au formulat o petiție, este necesar să avem o dezbatere așezată cu opinii pro și contra. În USR există păreri diverse, iar eu n-o să-mi expun părerea personală.”
„Dacă o să ajungem la asta în Parlament, o să vedeți modul în care votez. O comunicare publică a mea în acest sens nu cred că este potrivită.”
„Eu aș vrea, nu știu dacă sunt chestiuni cu adevărat excepționale care să presupună un vot secret, dar eu aș vrea să avem un vot deschis.”
Cum v-ați finanțat campania și cât a costat?
„Cred că suma totală a fost undeva la 400.000 de euro. Am făcut un raport în urmă cu două săptămâni. Atunci am avut cifrele exacte. Au fost cam 400.000 de euro, din care am cheltuit cam 150.000 de euro în precampanie (…) Au venit din donații, două împrumuturi de 20-25.000 euro. Au fost foarte multe donații printr-un sistem făcut de o asociație, care ne-a oferit acest serviciu. Există un soft prin care cineva de la noi verifică identitatea persoanei și îi dă voie să doneze în contul nostru.”
Eliminarea imunităților parlamentare: „Categoric da. Imunitatea parlamentară ar trebui să rămână la ceea ce prevede Constituția.”
Nicușor Dan a spus că va candida pentru a rămâne în continuare președinte al Uniunii Salvați România: „Îmi doresc să fiu președintele acestui partid”.
Proiecte de suflet ale USR: „Vreau să deschidem foarte repede discuția pe legile electorale, pentru că este foarte important (…) și crearea unui sistem integrat al controlului achizițiilor publice din România”.