Nicușor Dan, după victoria răsunătoare de la BUCUREȘTI, a fost întrebat dacă va candida la alegerile prezidențiale ca Traian Băsescu în 2004

Publicat: 10/06/2024, 22:42
Actualizat: 11/06/2024, 05:39

 „Cum vede matematicianul Nicușor Dan calculele pentru Cotroceni în acest moment?”, l-a întrebat un jurnalist de la Digi24 pe câștigătorul alegerilor locale pentru Primăria Capitalei.

„Da, nu se pune problema asta. Am primit un mandat  pentru încă patru ani după cei 3 ani și jumătate pe care i-am avut. Am început niște lucruri pentru București. Orașul are niște probleme mari. Ăsta e mandatul”, a răspuns primarul proaspăt reales ce a învins-o pe candidata PSD Gabriela Firea pentrua doua oară.

Nicușor Dan spune că nu va renunța la Primăria Capitalei pentru Palatul Cotroceni

Nicușor Dan spune că nu se va înscrie în cursa pentru Palatul Cotroceni, programată pentru luna septembrie. De asemenea,  afirmă că va rămâne „independent” și nu se va întoarce în USR,  partidul înființat de el.

Întrebat la emisiunea lui Cosmin Prelipceanu dacă l-ar susține public pe candidatul PNL Nicolae Ciucă la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan a răspuns: „haideți mai întâi să aflăm toți candidații”. 

„Pragmatic, o să înceapă niște negocieri pentru formarea Consiliului General. Eu îmi doresc să rămân independent pentru că înseamnă să ai echilibru față de partide. E o activitate administrativă dificilă. Să activezi într-un partid este dificil”, adaugă primarul, care declară că nu vrea să fie într-o parte sau în alta după ce a fost întrebat de ce nu a fost alături de liderii Alianței Dreapta Unită.

Nicușor speră la o majoritate

Sper că ADU să facă pragul (…) Îmi doresc foarte mult ca PNL să intre în această majoritate. Bucureștenii își doresc o majoritate care să lucreze cu primarul general și să nu avem un conflict de 4 ani pentru a duce mai repede proiectele. Sunt optimist că vom avea o majoritate”. 

Primarul recunoaște că nu a putut duce la bun sfârșit unele proiecte, dar a specificat că actualul său mandat început din 2020 se va încheia în octombrie 2024, urmând să-l înceapă pe cel de-al doilea.  Nicușor crede că cele mai mari realizări țin de transport, de modernizarea liniilor de tramvai, semaforizarea inteligentă.

Acum 20 ani, Traian Băsescu, proaspăt reales primar al Bucureștiului, a candidat pentru Cotroceni

În anul 2000, Traian Băsescu, cel mai popular politician de centru dreapta de la aceea vreme, a câștigat alegerile locale pentru Primăria Capitalei cu 50,68% în turul 2, cu 362.853 voturi. El l-a învins pe Sorin Oprescu (atunci susținut de PSD) care a obținut 49,31% (353.038 voturi). În 2004, cu ajutorul Alianței Dreptate și Adevăr, Traian Băsescu a reușit să fie reales  ca primar al Capitalei cu 54,94% (417.153 voturi). L-a bătut pe candidatul PSD Mircea Geoană, care a obținut 29,74% (225.774 voturi) în al doilea tur.

În calitate de primar, a redus numărul de câini fără stăpân de la 30o.000 (anul 2000) la 25.000 (2004).  Băsescu a modernizat sistemele de apă și iluminat ale orașului, precum și transportul public al orașului. A intrat în conflict cu membrii consiliului, acuzându-i de corupție. În toamna anului 2004, primarul Traian Băsescu a intrat în cursa prezidențială pentru Alianța  Dreptate și Adevăr după retragerea candidatului Theodor Stolojan. El l-a învins pe principalul său adversar, premierul și candidatul PSD Adrian Năstase.

În 2009, avea să-l reîntâlnească…. și să-l învingă din nou pe candidatul Mircea Geoană în turul 2 al alegerilor prezidențiale din 2009. Băsescu a îndeplinit două mandate consecutive ca președintele României între 2004 și 2014.  În 2020, ca europarlamentar PMP,  a intrat într-o nouă cursă pentru Primăria Capitalei, dar a pierdut cu 10,99%, fiind primele alegeri pierdute din cariera sa politică. Nicușor Dan, independent susținut de PNL, a câștigat alegerile pentru primul său mandat de primar al Capitalei. L-a învins pe Băsescu, unul dintre cei mai puternici și mai populari politicieni din ultimii 20 ani, dar  și pe vechea sa rivală, candidata PSD și primarul de atunci al Bucureștiului, Gabriela Firea.

Citește și: Traian Băsescu susține că, dacă ar fi primarul Capitalei, ar putea debloca în câteva ore conturile instituției

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
Ce pensie alimentară plătește Gabi Bădălău, de fapt. Contre cu Claudia Pătrășcanu
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...