Prima pagină » Știri politice » Nițu, întrebat dacă Băsescu poate să sune procurori: Nu este exclusă orice comunicare între instituții

Nițu, întrebat dacă Băsescu poate să sune procurori: Nu este exclusă orice comunicare între instituții

Nițu, întrebat dacă Băsescu poate să sune procurori: Nu este exclusă orice comunicare între instituții
Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a declarat miercuri, întrebat dacă este legal ca procurorii să fie sunați de șeful statului, că nu este exclusă orice comunicare între instituțiile statului, precizând că atribuțiile sale și ale președintelui sunt cele prevăzute în lege.

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a declarat miercuri, întrebat dacă este legal ca procurorii să fie sunați de șeful statului, că nu este exclusă orice comunicare între instituțiile statului, precizând că atribuțiile sale și ale președintelui sunt cele prevăzute în lege.

„Ce v-a spus domnul președinte, v-a spus domnul președinte. Atribuțiile, și ale procurorului general, și ale președintelui, sunt prevăzute în lege”, a spus Tiberiu Nițu, la ieșirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), răspunzând unor întrebări referitor la faptul că a fost sunat de Traian Băsescu.

Întrebat dacă este legal ca procurorii să fie sunați de șeful statului, Tiberiu Nițu a spus că nu este exclusă „orice comunicare între instituțiile statului”.

„Procurorii sunt numiți la intrarea în carieră, ca și judecătorii, de președintele României, și sunt anumite funcții de conducere în care procurorii sunt numiți de președintele României. (…) Nu am date că i s-a cerut sau nu i s-a cerut ceva cuiva. Pot să vă spun că, din punct de vedere instituțional, șefii oricărei instituții din țara asta pot comunica în interesul instituțiilor, a mai spus Nițu.

Premierul Victor Ponta a spus că președintele Traian Băsescu l-a chemat de multe ori la biroul său pe procurorul Lucian Papici și că șeful statului i-a chemat și discutat și cu alți procurori, fiind vorba de o practică de „satrap”, în care pune mâna pe telefon pentru a rezolva diferite lucruri.

„Cred că pe Papici l-a sunat pe videotelefon, că zicea că l-a sunat la telefon, dar i s-a părut că are o față bună. E de desene animate asta că nu l-a văzut pe Papici, minte de îngheață apele, l-a văzut de zeci de ori. Asta denotă anumite scăpări de memorie sau chiar de rațiune. Evident că l-a văzut pe Papici de nu știu câte ori. L-a chemat de multe ori, cum i-a chemat și pe alți procurori, la el la birou. Și pe alți procurori îi suna”, a spus Ponta în 14 noiembrie.

Întrebat de unde cunoaște aceste lucruri, Ponta a răspuns: „De la foști colegi ai mei, procurori. Este o lume mică”.

Ponta a mai spus că ministrul Justiției nu a știut să îi spună care este baza legală în care președintele Traian Băsescu îi sună pe procurori și că probabil Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui să explice această relație instituțională.

„L-am întrebat pe ministrul Justiției, și probabil domnia sa va întreba, în ce calitate sună președintele procurorii. Ministrul nu a știut să-mi spună, probabil că va întreba CSM-ul acre este natura relațiilor legale și constituționale prin care președintele…L-a mai sunat pe procurorul general și i-a cerut să îl țină pe Papici în funcție…totuși, care sunt relațiile instituționale care dau această posibilitate președintelui ?”, a mai spus Ponta.

Președintele Traian Băsescu declara că nu l-a cunoscut niciodată pe procurorul Papici, însă în 13 noiembrie i-a dat un telefon pentru a-i cere scuze pentru că „din jocurile politice ale unui plagiator mincinos este implicat într-un scandal”.

„Nu l-am cunoscut niciodată pe procurorul Papici. Eu nu m-am întâlnit cu acest om. Singura dată când m-am întâlnit cu procurorul Papici a fost telefonic, astăzi, când l-am sunat și i-am cerut scuze că din jocurile politice ale unui plagiator mincinos este implicat într-un scandal. Atât am făcut. Este prima dată când am vorbit cu procurorul Papici astăzi, la telefon, și i-am cerut scuze că, involuntar, a fost amestecat într-un astfel de scandal”, a spus șeful statului.

El a adăugat: „Între timp, am aflat care este și geneza falsului, care a plecat tot de la o revistă de falsificare a adevărului de la Antena 3, ceea ce arată cât de strânsă este legătura între turnătorul Voiculescu și trustul lui de presă și Victor Ponta. Am aflat că, într-adevăr, procurorul Papici a derulat o anchetă, nu dânsul personal, dânsul era șef de secție, ci un alt procuror, în urma unei reclamații din 2012 și ancheta este în desfășurare”.

Președintele a insistat că nu a existat nicio legătură între achiziția de terenuri făcută de Ioana Băsescu și procurorul Papici. „Pur și simplu e o mistificare a adevărului”, a adăugat Băsescu.

El a mai arătat că plângerea a fost făcută de o persoană care a lucrat la stațiunea de cercetări Fundulea, în luna mai 2013 această persoană făcând un memoriu și la primul-ministru.

„Vă pot spune și cine a facut plângerea: este un domn care a lucrat acolo, care a lucrat, se pare, la stațiunea de cercetări Fundulea și plângerea este făcută în 2012, iar în 2013, în luna martie, a depus un memoriu și la prim-ministru. Deci nu are nicio legătură activitatea pe care a desfășurat-o DNA în județul Călărași, și nu numai în județul Călărași, cu achiziția de terenuri pe care a făcut-o Ioana Băsescu”, a menționat Băsescu.

El a ținut să precizeze că nu l-a întrebat nimic pe Lucian Papici despre ancheta în desfășurare, despre dosar, ci i-a cerut scuze că, „din cauza jocului politic al prim-ministrului, a fost implicat într-un scandal public pe care nu-l merita”.

Șeful statului declara în 3 octombrie, la o zi după ce procurorul general al României anunța că nu a mai prelungit mandatul lui Lucian Papici la conducera Secției I din DNA, că a avut o discuție cu Tiberiu Nițu, arătând că a acționat la factorii de decizie să nu facă un lucru în neregulă.

„Eu l-am sunat să îi spun că «nu e bine, domnul procuror general»”, a spus atunci șeful statului, menționând că nu avea cum să nu știe despre aceste schimbări, pentru că se aflase.

„Am acționat la factorii de decizie să nu facă un lucru în neregulă, eu având niște informații de mare agitație pe această temă în interiorul PSD-ului în mod deosebit și dorința lor de a-i schimba. Ei au mizat până în ultima clipă că vor face schimbarea lui Papici înainte ca el să finalizeze dosarul, pentru că Dragnea tot spunea: azi n-am avut timp, dar mai vin și peste trei săptămâni să mai citesc o declarație”, a comentat șeful statului, referindu-se la dosarul „Fraudă la referendum”, în care sunt acuzați Liviu Dragnea și alte 74 de persoane.

„Ei nu au știut, la ora la care au luat decizia, că dosarul era finalizat, închis și pe masa Codruței Kovesi”, mai spunea atunci șeful statului.

Dosarul „Fraudă la referendum” a fost trimis instanței supreme în 7 octombrie.

Citește și