Noi reguli pentru FUMĂTORII din România / Fumatul, interzis în mai multe locuri. Cine nu respectă legea riscă o amendă de până la 10.000 de lei
O nouă lovitură pentru fumătorii din România. Senatul interzice fumatul în spațiile publice închise. Un nou proiect legislativ, inițiat de PSD și susținut de USR, anunță noi restricții pentru românii care au acest viciu. Atenție! Amenzile pot ajunge și la 10.000 de lei.
Conform proiectului legislativ, persoanele fizice care fumează în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii, cu excepţia spaţiilor în care sunt cazate persoanele private de libertate, riscă amenzi de la 100 de lei la 500 de lei, conform proiectului.
Inițiativa prin care se dorește modificarea şi completarea Legii nr.201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi a Legii nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost iniţiată de deputaţii PSD, susţinuţi de un senator USR.
Amenzi pentru elevii care fumează în școală
Aceleaşi amenzi sunt prevăzute şi în cazul elevilor care fumează în şcoală sau în cazul produselor din tutun care se comercializează prin intermediul serviciilor de curierat şi care trebuie să aibă tipărit pe colet, „în mod cât mai lizibil, mesajul – Atenţie! Acest pachet conţine produse din tutun şi/sau produse care conţin nicotină”, potrivit Agerpres.
„Se interzice pentru elevii din toate unităţile de învăţământ fumatul, precum şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului”, prevede un amendament admis la comisia de specialitate.
În ceea ce priește persoanele juridice, amenda este de 10.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii pe o perioadă de 30 de zile, dacă nu se respectă o serie de prevederi din lege, modificări la proiectul de act normativ, adoptate de Comisia juridică.
„Se interzice comercializarea prin automate a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului; se interzice vânzarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani; se interzice vânzarea prin dispozitive de tipul easybox/locker a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului”, se arată în propunerea legislativă .
Pentru o nouă contravenţie, persoanele juridice vor fi amendate cu 20.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.
Școlile, implicate în prevenirea fumatului
Propunerea a apărut ca urmare a nevoii de a reduce expunerea minorilor la produsele ce le pot afecta sănătatea, cum ar fi tutunul, spun inițiatorii proiectului.
„În vederea reducerii expunerii copiilor şi tinerilor la produsele de tutun, actul normativ propus extinde interzicerea comercializării prin automate şi interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani pentru: ţigaretele electronice, flacoanele de reumplere pentru ţigarete, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului. Totodată, se stabileşte implicarea şcolilor în procesul de prevenire şi control a acestui comportament, prin prevederea care stipulează că instituţiile de învăţământ au obligaţia de a introduce în regulamentele proprii măsuri coercitive aplicate elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deţinerea şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice şi dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului, în incinta acestora”, se precizează în expunerea de motive.
Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz.