Noi reguli pentru alegerile europarlamentare / „Am solicitat interzicerea traseismului politic la nivel european”

Publicat: 12 12. 2023, 23:54
Actualizat: 13 12. 2023, 07:25

Marți, Parlamentul European a adoptat propunerile de consolidare a dimensiunii democratice a alegerilor din 2024 și pentru sistemul candidaților lideri.

Raportul, care a primit 365 de voturi pentru, 178 împotrivă și 71 abțineri, solicită măsuri de creștere a prezenței la vot în timpul alegerilor din 6-9 iunie 2024, dincolo de cifrele crescute înregistrate în 2019.

Accentul Parlamentului este pe maximizarea impactului campaniilor electorale, procedura postelectorală pentru înființarea viitoarei Comisii Europene și alegerea președintelui acesteia și asigurarea dreptului de vot al tuturor cetățenilor.

În cadrul ședinței plenare de la Strasbourg, Victor Negrescu a făcut o propunere privind interzicerea traseismului în Legislativul european.

Am solicitat colegilor mei interzicere traseismului politic la nivel european. Asta însemnă ca un europarlamentar, care este ales într-o familie politică europeană să rămână în familia politică europeană unde a fost ales. Că el devine independent sau alege alt partid, din aceeași familie politică, europeană nu este o problemă. Dacă își schimbă familia politică, e o problemă.

Negrescu a plecat de la cazul unor reprezentanți ai României în Parlamentul European.

În cazul României, există mai multe exemple de acest fel. Mai mulți eurodeputați au trecut de la stânga la extrema dreaptă, au trecut de la centru la Verzi și nu este normal. În cazul României, ești ales pe o listă afiliată unei familii politice europene și cei care fac lucrul acesta îi păcălesc pe cetățeni și acesta poate fi un motiv pentru care oamenii nu mai au încredere în democrația europeană, consideră Negrescu.

Alegerea președintelui Comisiei: se cere claritate

Deputații europeni au solicitat o legătură clară și credibilă între alegerea făcută de alegători și alegerea președintelui Comisiei.

Procesul ar trebui să depindă de asigurarea unei majorități în Parlament în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, spun ei, și că acordurile din spatele Consiliului European ar trebui să înceteze.

Deputații europeni doresc un acord obligatoriu între Parlament și Consiliul European pentru a se asigura că partidele politice europene și grupurile parlamentare încep negocierile privind un candidat comun imediat după alegeri și înainte ca Consiliul European să facă o propunere.

Candidatul principal al partidului cu cele mai multe locuri în Parlament ar trebui să conducă procesul în prima rundă de negocieri, președintele Parlamentului conducând procesul, dacă este necesar.

Deputații se așteaptă, de asemenea, ca un „acord legislativ” să fie încheiat între partidele și grupurile politice, ca modalitate de a asigura o majoritate în Parlament, ca bază pentru programul de lucru al Comisiei și ca garanție, pentru alegătorii europeni, a unei coerente urmare a alegerilor.