Premierul Marcel Ciolacu trebuie să trimită zilele acestea la Bruxelles două nume, un bărbat și o femeie, pentru funcția de comisar. Deși țara noastră a avut femei pe poziția de comisar, Ursula von Der Leyen i-ar fi propus lui Marcel Ciolacu un post bun de comisar dacă vine cu un nume de femeie. Se discută în acest caz despre un portofoliu pe piața unică, care ar fi net superior celui dorit de țara noastră, respectiv în zona de economie, buget, unde cel mai indicat era europarlamentarul PSD Victor Negrescu, vice-președinte al Parlamentului European.
Premierul Marcel Ciolacu l-a anunțat pe Victor Negrescu pentru funcția de comisar al României, însă zilele trecute șefa Comisiei europene i-a făcut o propunere lui Ciolacu să vină cu un nume de femeie, pentru a obține un portofoliu bun. România a avut, în ultimele două legislaturi, comisari european femei Corina Crețu și Adina Vălean, tocmai de aceea țara noastră considera că i se cuvine să dea un comisar european bărbat.
Din sursele GÂNDUL.ro, Roxana Mînzatu, actual europarlamentar PSD, este o variantă luată în calcul de premierul Marcel Ciolacu.
Bulgaria a nominalizat în cursul zilei pentru propunerea de comisar pe Ekaterina Zaharieva și Julian Popov. Înainte ca Bulgaria să facă nominalizările, echipa lui Von Der Leyen avea doar 6 femei din 27 de state, în condițile în care mai sunt foarte puține state care nu au trimis propunerile.
Roxana Mînzatu a fost aleasă europarlamentar pe lista Alianţei Electorale PSD PNL, în urma scrutinului din 9 iunie 2024, potrivit rezultatelor finale prezentate la 18 iunie 2024 de Biroul Electoral Central.
În martie 2022, a fost numită în funcţia de secretar de stat la Departamentul pentru evaluare integrată şi monitorizarea programelor finanţate din fonduri publice şi europene, printr-o decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă.
Roxana Mînzatu s-a născut la 1 aprilie 1980.
Absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii din Bucureşti (2002), deţine un master în Integrare Europeană la Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” (2005); un certificat de stagiu la Biroul de reprezentare la Bruxelles al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (2006); o diplomă de absolvire a programului de formare profesională corespunzător categoriei înalţilor funcţionari publici, urmat la Institutul Naţional de Administraţie (iulie 2009). A mai urmat şi alte cursuri de formare acreditate, absolvite cu certificate recunoscute de Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei: Formator (2008), Manager de Proiect (2010), Formator de Formatori (2012), potrivit www.cdep.ro.
CITEȘTE ȘI: