Noii miniștri au depus jurământul la Cotroceni. Tăriceanu și Dragnea, absenți
După ce a dat emoții o zi PSD, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a acceptat propunerile de noi miniștri făcute de PSD. Iohannis a semnat decretele de eliberare din funcție a lui Sevil Shhaideh, Răzvan Cuc și Rovanei Plumb, precum și decretele prin care Paul Stănescu este numit vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale, Felix Stroe ministru al Transporturilor, iar Marius Nica ministru delegat al Fondurilor Europene.
Ceremonia de depunere a jurământului a avut loc în această seară, la ora 19.30, la Palatul Cotroceni, după ce șeful statului s-a întâlnit astăzi cu premierul Tudose, cu ocazia ședinței CSAT, după care a și anunțat, de altfel, decizia în cazul noilor miniștri. Ceremonia de la Cotroceni s-a desfășurat în absența lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, care anunțaseră că vor absenta.
În timp ce președintele PSD declarase, încă de vineri, că va refuza să mai meargă la Palatul Cotroceni, susținând că nu mai are încredere că șeful statului nu se implică politic, liderul ALDE și-a motivat decizia spunând că aceasta reflectă protestul său „punctual față de declarația făcută de Președintele României, dl. Klaus Iohannis, potrivit căreia domnia sa nu mai recunoaște principiul prezumției de nevinovăție valabil pentru toți cetățenii, așa cum este el statuat de Constituție”.
Ceremonia de la Cotroceni a fost una scurtă, fără un discurs din partea șefului statului, la final. În locul lui Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu au venit vicepreședintele Camerei Deputaților, Gabriel Vlase și vicepreședintele Senatului, Claudiu Manda. La Cotroceni au mai fost prezenți premierul Mihai Tudose și vicepremierul Marcel Ciolacu.
Dragnea: „Era puțin probabil să nu îi nominalizeze”
Anterior, liderul PSD, Liviu Dragnea, declara, la Parlament, că nu a avut emoții în privința semnarea decretelor de numire de către președintele Iohannis.
„Nu, chiar nu am avut emoții nici eu, nici colegii mei. Era puțin probabil să nu îi nominalizeze. Sunt bine pregătiți toți trei în domeniile pe care le vor gestiona, au susținere politică serioasă”, a spus Dragnea.
Întrebat dacă șeful statului ar fi cerut informații suplimentare în ceea ce îi privește pe noii miniștri, Dragnea a răspuns că nu știe.
„Nu poți să ceri decât detalii constituționale”, a adăugat liderul PSD.
Dragnea a arătat că nu revine asupra declarației făcute privind neparticiparea sa la ceremoniile care vor avea loc la Cotroceni.
„Nu, nu merg”, a răspuns Dragnea, întrebat dacă va participa la ceremonia de depunere a jurămintelor noilor miniștri, de la Cotroceni.
Întâlnire Dragnea-Tudose la Parlament, înaintea CSAT
Președintele PSD Liviu Dragnea și premierul Mihai Tudose s-au întâlnit, marți dimineața, înainte de votul pe cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale în cazul Rovanei Plumb în dosarul „Insula Belina” și înainte de ședința CSAT de la Cotroceni, unde participă și premierul.
Premierul Mihai Tudose a mers, marți dimineața, la biroul lui Liviu Dragnea, înainte ca parlamentarii să dea votul în cazul Rovanei Plumb. DNA cere încuviințarea urmăririi penale a fostului ministru în dosarul Insula Belina.
Ministrul propus pentru Dezvoltare regională, Paul Stănescu, a declarat, marți, întrebat dacă PSD este pregătit să facă o nouă nominalizare dacă el sau alt ministru propus va fi respins, că PSD este un partid foarte mare și că oricând se poate găsi un candidat.
„PSD e un partid foarte mare. Sigur că oricând se poate găsi un candidat”, a spus Stănescu.
El a precizat că nu are nicio informație de la Palatul Cotroceni referitor la nominalizarea sa pentru ministerul Dezvoltării.
„Așa cum v-am spus ieri, nici nu întreb lucrul ăsta. E la latitudinea președintelui României, atunci când dânsul va spune, sigur eu voi merge la Cotroceni”, a spus Stănescu.
Întrebat dacă are emoții, având în vedere că Iohannis ar fi cerut inclusiv serviciilor să facă un control amănunțit, Stănescu a răspuns negativ.
Chestionat da acel dosar penal este un motiv suficient pentru a fi respins, Stănescu a spus: „Nu e problema mea. Eu v-am spus punctul meu de vedere. În dosarul ăla puteați fi chemat și dumneavoastră. E o acțiune in rem în care tot ce se spune acolo este vorba despre primăria municipiului Slatina. Eu în acea perioadă am fost președintele Consiliului Județean. Absolut nicio acțiune de acolo nu are legătură cu Consiliul Județean”.
„Nu, nu am nicio emoție. De când mă știu am respectat legea. În dosarul acela (de la DNA, n.r.) puteați fi trecut oricare. Acolo sunt lucruri care vorbesc numai despre primăria municipiului Slatina, atât”, a adăugat Stănescu.
Întrebat dacă nu are nicio suspiciune cu privire la faptul că au trecut multe zile de când a fost nominalizat și nu există nicio reacție de la Cotroceni, Stănescu a răspuns negativ.
„Nu, n-am nicio suspiciune, pentru că n-am de ce să am suspiciuni. N-am fost contactat. N-am mai fost ministru, am înțeles că nu faci o facultate pentru a fi ministru, deci din punctul ăsta de vedere n-am niciun stres. Așteptăm să vedem ce spune președintele României”, a menționat acesta.
El a mai spus că s-a străduit să nu încălce legea nici „din greșeală” și și-a exprimat speranța că șeful statului nu va respinge propunerea în ceea ce îl privește.
„Nu cred că mi se poate reproșa (nimic, n.r.). Eu știu că n-am încălcat legea. Asta știu sigur, că n-am încălcat legea. Tot timpul m-am străduit să întreb cât mai multă lume, cât mai mulți oameni care se pricep să nu încalc legea. Nici măcar din greșeală să nu încalc legea”, a mai spus Stănescu.