Noile afaceri ale Elenei Udrea: orezărie la Nana, lângă ferma președintelui, și spa la Boghiș, alături de Lia Stanca, fosta soție a „generalului lui Băsescu”

Publicat: 14 12. 2013, 09:41
Actualizat: 18 03. 2015, 19:04

Orezărie și cultură de floarea soarelui în vecinătatea fermei din comuna Nana a familiei președintrelui, dar și un hotel în complexul turistic al fostei soții a „generalului lui Băsescu” din Sălaj. Acestea sunt, în linii mari, intențiile de afaceri  ale Elenei Udrea în agricultură și turism, așa cum o arată firmele pe care fostul ministru PDL și le-a înregistrat în ultimele două luni și asociații pe care și i-a ales.

Pe modelul familiei Băsescu, Elena Udrea a anunțat recent că își cumpără teren agricol, dacă se poate chiar în Călărași, acolo unde fiica cea mare a președintelui, Ioana, a achiziționat 290 de hectare. Firma care urma să gestioneze noua sa afacere în agricultură era însă pusă pe picioare cu mai bine de o lună înainte de a face anunțul de intenție, arată datele de la Registrul Comerțului.

Dacă, din propriile spuse, Elena Udrea era, în noiembrie, abia în faza de prospecție a pieței, și la Călărași, și în Dâmbovița, și în Giurgiu, SRL-ul pe care îl înregistra oficial pe 7 octombrie primea un nume sugestiv: Agro Green Nana, preluând denumirea comunei în care familia Băsescu avea deja ferma în proprietate încă de pe 9 septembrie. Nu le va face însă concurență culturilor de grău ale Ioanei Băsescu, firma sa având ca obiect de activitate exclusiv cultivarea de orez, plante leguminoase și producătoare de semnințe oleaginoase.

Cu două săptămâni mai devreme, Elena Udrea făcea oficial și primul pas în afacerile pe care le plănuiește de câteva luni la Boghiș, o comună din Sălaj cu in izvor de apă termală și altul de apă minerală. Aici, Udrea s-a asociat cu  unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din zonă, Lia Stanca, proprietara grupului de firme Vidalis, primit integral în urma divorțului. Până în 2008, Lia Stanca a fost soția ex-generalului de securitate trecut ulterior la SRI, Viorel Nicolae Stanca, implicat în afaceri cu turism după ce a luat de la stat, în anii ` 90, hotelurile din zonă și supranumit „generalul lui Băsescu” pentru protecția pe care actualul președinte i-a acordat-o aproape 10 ani pe poziții de vârf în PD, în ciuda trecutului său controversat.

Cine este Lia Stanca, șefa Mișcării Populare din Sălaj

Primele indicii despre intențiile sale la Boghiș au fost date de Elena Udrea în noiembrie, frără a menționa însă cine îi vor fi asociații în noua afacere. În octombrie înregistra însă deja dosarul noii sale firme, SC Băi Boghiș SRL, având ca activitate „hoteluri și alte facilități de cazare similare” și în care a intrat ca partener cu 50%. Restul de 50% revin în principal Elenei Veronica Stanca, mai cunoscută ca Lia Stanca, 40%, și Mariei Ciurte, desemnată și unic administrator al companiei – 10%. Sediul din Zalău al firmei, aranjat în acte încă din septembrie, este preluat de la SC Vidalis Impex SRL, una din firmele grupului Vidalis al Liei Stanca.

Investiția în noile spații de cazare va începe în 2014. Deocamdată, baza de tratament a Liei Stanca de la Boghiș are un hotel, 28 de bungalow-uri și un teren pentru camping, un bazin cu apă termală și un restaurant.

Noua parteneră de afaceri a Elenei Udrea, numită recent și coordonator al filialei județene a Partidului Mișcarea Populară – Sălaj, gestionează de mai mulți ani un imperiu de peste 10 milioane de euro creat  de generalul Viorel Stanca. Grupul Vidalis, care înseamnă Vidalis Impex, Primarom Exim SRL, Izomat și face afaceri de la comerțul cu combustibil la producerea unor echipemente industriale, la turism și alimentație publică, a fost preluat integral de Lia Stanca în 2008, în urma divorțului. Deține, printre altele Grand Hotel Severus & SPA din Zalău, hotel de patru stele, certificate de Elena Udrea, ca ministru al Turismului, în iulie 2009, Hotelul Porolissum și Băile Boghiș, ale căror spații de cazare și-au primit certificarea și cele 3 stele în octombrie 2009, tot în mandatul ex-ministrului PDL.


Lia Stanca // Sursa foto: Transilvania Reporter

Relația personală a generalului Stanca cu președintele Băsescu a fost invocată public în 2007 când Stanca, unul dintre cei mai longevivi lideri ai PD Sălaj, a fost avansat de șeful statului la rang de general de brigadă, cu toate că CNSAS emisese pe numele său o adeverință de lucrător al Securității, certificată ulterior în instanță. Chiar dacă a plecat din PDL în PRM după un conflict intern în filiala Sălaj, în 2008, Stanca a fost unul dintre cei care au sprijinit-o la vedere pe Elena Băsescu în campania pentru europarlamentare din 2009.

De ce își face Udrea hotel la Boghiș: „Am fost la băi și mi-au trecut durerile de la genunchi”

Fără a-i da numele, Elena Udrea a povestit recent cum a ajuns să o cunoască pe Lia Stanca pe care ar fi întâlnit-o abia în februarie anul acesta, în timp ce își făcea campanie internă înaintea Congresului PDL. „Proprietara locației este o femeie inimoasă, care investește în turism, se chinuie să facă din Băile Boghiș un proiect de succes. Mi-a plăcut atât de mult ce se întâmplă acolo! Am văzut un potențial mare de dezvoltare”, spunea fostul ministru PDL în noiembrie.

Tot atunci își anunța noile planuri. „Aș vrea să investesc la Băile Boghiș. Este un loc mic, unde există un izvor cu apă termală, dar și cu apă rece. Și vă spun din experiența mea: de la sport și, foarte probabil, și de la slăbit, am avut dureri foarte mari de genunchi astă-vară. Am fost la Băile Boghiș și după patru ședințe în apa aceea termală, mi-au trecut durerile de la genunchi. Apa are proprietăți și pentru afecțiuni dermatologice; pentru femei, pentru doamne, este extraordinar acolo”, se oferea Elena Udrea drept prim exemplu, postând din timp și pe Facebook fotografii din Boghiș.


Elena Udrea la Boghiș // Sursa foto: Facebook


Băile Boghiș // Sursa foto: Contul de  Facebook al Elenei Udrea

Până la această oră, Elena Udrea nu a putut fi contactată de gândul pentru a explica ce investiție va face anul viitor la Boghiș și cum și-a ales asociații.

„Cel mai bun teren din Europa”, lângă ferma lui Băsescu

Dacă pentru băile termale Udrea merge în asociere, în agricultură a intrat pe cont propriu. Prima țintă, așa cum arată numele ales pentru SRL-ul deschis să-i administreze terenurile, este o achiziție în comuna Nana, în vecinătatea fermei din Călărași a familiei Băsescu. De altfel, Udrea a admis, într-o precizare făcută ziarului Ring, că a antamat deja aproape 2 hectare în această comună despre care spunea recent că „are cel mai bun teren din Europa”.

„Am încercat să iau acolo teren. Este cel mai bun, se pare, din Europa. Din păcate, prețurile sunt foarte mari la Nana și pentru că terenul e foarte scump, dar și pentru că, în urma implicării familiei președintelui în agricultură acolo în zonă, au crescut prețurile foarte mult. E foarte greu să mai cumperi la Nana cu prețuri rezonabile”, evalua deputatul PDL într-un interviu recent la Digi 24, Elena Udrea declarându-se dispusă să plătească între 1.500 și 3.800 de euro pe hectar, în timp ce un hectar la Nana ar fi ajuns deja 6000 de euro.

Până la parafarea tranzacției, Elena Udrea și-a înscris încă din octombrie societatea cu răspundere limitată la Registrul Comerțului. Agro Green Nana SRL își are sediul – subînchiriat pentru doi ani – pe strada Valului nr 26, în Sectorul 1 al Capitalei. În calitate de acționar unic, Elena Udrea și-a desemnat un singur împuternicit, pe Liberiu-Tudor Breazu, un consultant financiar și avocat în vârstă de 39 de ani, din noua generație de „yuppies”, cunoscut în lumea mondenă pentru mașina sa decapotabilă și pentru pasiunile pentru îmbrăcămintea cu etichetele unor creatori celebri.

Tudor Breazu este partener de afaceri cu Honorius Prigoană, într-un post TV, președinte al Fundației „România, așa da” și director la Ekaton Consulting, firma sa de consultanță. Printre mărcile pe care le-a însris pe numele său la OSIM în ultimii ani se numără și „Mișcarea pentru noul București”, titulatură sub care Elena Udrea inițiase un protocol politic în 2012 pentru susținerea unui candidat unic la Primăria capitalei de către PDL, UNPR, PNȚ și PER.