Noile condiții pentru grațiere. Persoanele peste 70 de ani, scoase din pușcărie. Cum vor fi tratate femeile
Comisia juridică a Senatului a adoptat un amendament la Legea grațierii potrivit căruia grațierea este condiționată de achitarea prejudiciului în 2 ani de la aplicarea actului de grațiere, fiind astfel dublat termenul de un an, propus de Guvern.
„Grațierea (…) este condiționată de achitarea în termen de 2 ani de la data aplicării actului de grațiere a obligațiilor civile și a a cheltuielilor judiciare la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă”, se menționează în amendamentul adoptat.
De asemenea, senatorii juriști au mai adoptat un amendament potrivit căruia nerespectarea „cu rea credință” a achitării prejudiciului atrage revocarea grațierii, pedeapsa stabilită sau restul rămas neexecutat urmând să se execute în regim de detenție.
De asemenea, Comisia a adoptat un alt amendament care prevede că nu se grațiază pedepsele cu închisoarea a căror executare a fost suspendată condiționat sau sub supraveghere, potrivit legii.
Comisia juridică din Senat a adoptat, anterior, un amendament potrivit căruia se grațiază în întregime pedepsele cu închisoarea până la 3 ani inclusiv, aplicate de instanța de judecată, în condițiile în care Guvernul propusese un termen de 5 ani.
Amendamentul, propus de Asociația Magistraților din România (AMR), Parchetul General și președintele Comisiei, senatorul PSD Șerban Nicolae, a fost adoptat cu 7 voturi „pentru” și 2 abțineri.
Amendametul propus de reprezentantul Barourilor, de 6 ani, și asumat de senatorul PMP, Traian Băsescu, care a renunțat la termenul său de 10 ani, nu a întrunit numărul necesar de voturi, cumulând 8 abțineri, un vot „pentru” și un vot „împotrivă”.
„Trebuie să redactăm un text de reformulare, trebuie să asigurăm și ipoteza în care beneficiul grațierii se aplică o singură dată pentru o singură ipoteză, cea considerată mai favorabilă la cererea persoanei”, a spus Șerban Nicolae în Comisia juridică.
În proiectul Guvernului se prevedea că se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv aplicate de instanța de judecată.
Un alt amendament adoptat marți în Comisia juridică din Senat se referă la grațierea cu jumătate a pedepselor cu închisoarea între 6 și 10 ani aplicate femeilor însărcinate.
De asemenea, amendamentul prevede că se grațiază cu jumătate pedepsele cu închisoare între 6 și 10 ani aplicate și persoanelor care și au în întreținere minori cu vârsta de până la 14 ani, precum și copii încadrați în grad de handicap.