Guvernul a decis prin ordonanță de urgență transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, la pachet cu reducerea acestora cu două puncte procentuale, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%,instituirea unui impozit de doar 1% pe cifra de afaceri pentru firmele cu cifră de afaceri sub un milion de euro, dar și instituirea unei taxe de solidaritate de 2,25% pentru companii.
La începutul ședinței de guvern, premierul Mihai Tudose a susținut că a observat o „inflamare” pe tema modificările Codului Fiscal, făcând referire, în special la multinaționale.
„S-au inflamat după ce guvernul vrea să introducă niște măsuri foarte ferme privind externalizarea profitului. S-au inflamat niște multinaționale, dar au înțeles că nu e cazul că finalul va fi același”, a spus premierul.
După ce ministrul de Finanțe a făcut o prezentare a modificărilor Codului Fiscal, premierul l-a felicitat pentru că a enervat băncile. „Tocmai am aflat acum că niște sucursale ale unor bănci au dat liber angajaților pentru a participa la mitingul din față. sunteți pe drumul cel bun. Dacă băncile sunt nervoase, eu vă felicit. Poate o să plătească și impozite”, a spus Tudose.
Măsurile anunțate pe 26 octombrie de ministrul Finanțelor au fost dur criticate de mediul de afaceri, de reprezentanții administrațiilor locale, de președintele Klaus Iohannis, dar și de sindicate. CES și Consiliul Fiscal au avizat negativ proiectul de ordonanță, averizând că România nu se va încadra în ținta de deficit de 3% asumată.
Miercuri, Coaliția pentru Dezvoltarea României, organizație patronală, și-a făcut public punctul de vedere față de intențiile Guvernului precizând că nu va susține măsurile fiscale propuse, întrucât acestea nu trebuie adoptate în grabă. „Propunem Guvernului să luăm o pauză de 3-5-6 luni, cât e nevoie, ca să ajungem la un consens, iar după aceea să nu mai schimbăm nimic în regimul fiscal timp de cel puțin trei ani. Nimic nu ne grăbește, suntem pe creștere economică și nu avem date sau informații că ar veni vreo criză în viitorul apropiat. Nu avem motive de hei-rupisme, haideți să nu repetăm experiențele din 2010″, a declarat Dragoș Anastasiu, președintele CDR.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a avut o discuție cu reprezentanții Executivului legat de măsurile fiscale și fiecare a rămas pe poziția sa, însă a avrtizat public Guvernul să nu bage țara într-o aventură economică.
„Avertizez decidenții politici să judece clar la rece ca să nu bage România într- aventură economică fiscal-bugetară cu final trist (…) Comisia Europeană, nu cum cineva a spus la viteză că cineva din Reprezentanță, a demarat procedura de deviație semnificativă, adică în privința comportamentului fiscal am cam luat-o pe arătură, am pierdut ce se numește predictibilitate și sustenabilitate (…)Solicit coaliției aflate la guvernare PSD și ALDE să dea dovadă de responsabilitate și să renunțe la această politică fiscală care generează incertitudine și neîncredere, iar în legătură cu măsurile economice, recomand prudență la nivel politic și guvernamental fiindcă nu îmi doresc o politică de azi pe mâine”, a declarat Klaus Iohannis.
Șeful statului a făcut referire și la măsurile legate de transferul contribuțiile sociale de la angajator la angajat și reducerea impozitului pe venit, spunând că la un calcul simplu, mult-anunțatele creșteri la salarii sunt de fapt o sumă de 3 lei pentru un angajat. „O analiză mai aprofundată arată că aceste măsuri mai degrabă complică problemele decât să le rezolve. Coaliția de guvernare spune că transferă contribuțiile, dar vine cu acea nouă taxă de solidaritate sau ceva similar de 2,25% care rămâne la angajator. Păi ori transferăm, ori nu transferăm. (…) Calculul este în regulă, bine că e și o creștere de 3 lei, dar există îngrijorări în mediul economic, la sindicate, la români, că în realitate vor fi sectoate întregi unde salariile vor scădea în urma acestor măsuri și putem să ne întrebăm cui folosește țopăiala fiscală. Românilor nu”, a mai spus Iohannis.
În pofida acestor critici membrii cabinetului au fost convocați în ședință pentru vineri, dar ședința a fost amânată pentru că nu sosise încă avizul de la Consiliul Legislativ, aviz de care în mod obligatoriu Guvernul trebuia să ia la cunoștință înainte de a decide aprobarea propunerilor. Tot vineri, s-au pronunțat Consiliul Economic și Social (CES) și Consiliul Fiscal. Ambele avize au fost negative.
Opinia Consiliului Fiscal exprimată vineri asupra noului pachet legislativ lansat de Guvern este că măsurile propuse comportă „riscuri neobișnuit de mari” și „pierderi de 5,2 miliarde de lei”, astfel că avizează negativ proiectul. „Analizat în izolare, impactul pachetului de modificări fiscale implică o pierdere de circa 5,2 miliarde de lei, în timp ce o evaluare a măsurilor de compensare identificate în Nota de fundamentare nu indică acoperirea în întregime a acesteia”, se arată în documentul citat.
Tot vineri, președintele PNL, Ludovic Orban, le-a cerut premierului Mihai Tudose și ministrului de Finanțe, Ionuț Mișa, să renunțe la măsurile fiscale anuțate pe 26 octombrie și i-a acuzat că au minți că au susținerea partenerilor sociali pentru aceste măsuri, pe care Orban le socotește „inepții fiscale”.
„Prim-ministrul Mihai Tudose și ministrul Finanțelor Publice trebuie să plece imediat din funcții pentru că au mințit că au avizul partenerilor sociali pentru schimbările fiscale anunțate. Românii cinstiți și oamenii de afaceri onești din această țară nu mai pot suporta aberațiile fiscale care sunt anunțate zi de zi de tripleta odioasă Dragnea – Tudose – Mișa. Așa nu se mai poate, oamenii aud toată ziua tot felul de inepții fiscale care nu rezolvă niciuna dintre problemele din România astăzi și, dimpotrivă, nu fac altceva decât să compromită pe termen mediu și lung dezvoltarea României”, se arăta într-un comunicat de presă al președintelui PNL, Ludovic Orban.
Președintele Klaus Iohannis a reluat criticile la adresa intențiilor Guvernului luni, după ce Executivul a amânat pentru a doua oară dezbaterea proiectului de OUG de modificare a Codului Fiscal. Preedintele a spus că implementarea măsurilor fiscale preconizate de către Guvern începând cu 1 ianuarie este „total inoportună”, el susținând că este nevoie de evaluări și simulări ale impactului, motiv pentru care este nevoie de „o amânare semnificativă”.
Iohannis a afirmat că evenimentele din ultimele zile i-au confirmat evaluarea inițială față de proiectul Guvernului de modificare a Codului Fiscal „Mi-am arătat întregul scepticism față de anunțatele modificări în legislația fiscală Am numit comportamentul PSD o țopăială fiscal-bugetară și tot ce am auzit și astăzi îmi confirmă că evaluarea mea a fost exactă. Aș fi preferat un guvern hotărât care să facă evaluări serioase, cu simulări făcute de specialiști. Nu am văzut așa ceva, ci tot întâlniri între aceiași politicieni care au ieșit cu aceleași opinii”, a declarat Iohannis.
Confruntat cu valul de critici, ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a declarat că măsurile preconizate nu vor avea efecte asupra Legii salarizării. „Se poate aplica Legea salarizării fără probleme. Când fost gândit transferul contribuțiilor ca măsură în programul de guvernare a fost luat în calcul tot ansamblul măsurilor fiscale și nu va fi niciun efect negativ asupra legii salarizării”, a declarat Ionuț Mișa. În ce privește noua amânare a ședinței de Guvern pentru modificarea Codului Fiscal, Mișa a spus că nu știe care este motivația, dar că proiectul are acum toate avizele necesare. „Am avut niște întârzieri la avize și ședința de Guvern se ține miercurea de obicei. În momentul acesta avem toate avizele”, a spus ministrul Finanțelor.
Invitat să comenteze avizul negativ pe care l-a dat Consiliul Fiscal, Mișa a spus că problemele ridicate de Consiliu în ce privește impactul bugetar sunt menționate în nota de fundamentare a proiectului. „Din acest punct de vedere, nu este o surpriză, dar nu va fi o problemă pentru a realiza implementarea acestor măsuri și nu va fi o problemă la nivelul bugetului și a deficitului pentru anul 2018”, a conchis Mișa.
Premierul Mihai Tudose a chemat la Palatul Victoria o delegație a Asociației Muncipiilor din România, în condițiile în care primarii marilor orașe, inclusiv Gabriela Firea, și-au exprimat temerile pe care reducerea impozitului pe venit o va avea asupra bugetelor locale. Președintele Asociației, Robert Negoiță, a declarat că a convenit cu premierul Mihai Tudose ca bugetele primăriilor nu fie afectate în 2018 de aceste măsuri.
„Am plecat de la o certitudine, o concluzie realistă că datorită scăderii impozitului de la 16 la 10% ne afectează bugetele locale. În mod evident, cu acest aspect sunt de acord și reprezentanții Guvernului, premierul, vicepremierul și președintele Camerei Deputaților, cu care am discutat. Am convenit că o să avem măsuri în compensare. De exemplu, pentru anul viitor nu vor scădea veniturile din impozitul pe venit sub nivelul anului 2017 și că se va umbla inclusiv la cotă – de la 41,7 se va ajunge la 43%. Aceste compensații vor veni de la Guvern. (…) Deci, De la 41,75 crește până la 43%. Dacă nivelul de încasări scade și va fi sub cel din 2017, Guvernul va compensa cu sume suplimentare din buget propriu”, a mai spus Robert Negoiță.
De asemenea, PSD a obținut garanții din partea aliaților de la guvernare că vor susține proiectul de OUG. Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marți, că ALDE susține pachetul de măsuri fiscale anunțate de Guvern, afirmând că vor duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor, fără să fie afectată competitivitatea întreprinderilor și a economiei românești.
„Am făcut o prezentare colegilor mei în legătură cu apropiatele măsuri preconizate a fi luate de către Guvern până miercuri, prin OUG, în ședința de Guvern, pachetul de măsuri fiscale și celelalte care vor permite adoptarea bugetului pe anul 2018. Aceste măsuri nu vor duce nici la creșterea costurilor salariale ale angajatorului, nici la diminuarea salariului net sau în mână, cum se spune de obicei, vor avea anumite creșteri la salariul net. Se vor majora deducerile pentru cei cu venituri mici și acest lucru sigur că va favoriza o plajă largă, fie că este vorba despre salariați, fie că este vorba despre cei care desfășoară activități independente”, a declarat președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, la finalul ședinței Biroului Politic Central.
Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că măsurile care vor fi adoptate vor crește puterea de cumpărare a românilor. „Deci, per ansamblu, cred că în pofida disputelor și a unor informații incorecte lansate în mediul public, măsurile care vor fi adoptate se înscriu în ceea ce am preconizat în programul de guvernare și anume, creșterea puterii de cumpărare a românilor, fără ca acest lucru să diminueze competitivitatea întreprinderilor și a economiei românești”, a spus Tăriceanu.
ALDE susține și își asumă ansamblul măsurilor care vor fi adoptate de Guvern prin OUG, a precizat Tăriceanu la solicitarea jurnaliștilor.