Noile reguli pentru parlamentare, adoptate în plenul Camerei Deputaților. Românii din diaspora, două zile de vot

Noile reguli pentru parlamentare, adoptate în plenul Camerei Deputaților. Românii din diaspora, două zile de vot
Publicat: 14/09/2020, 15:46
Actualizat: 14/09/2020, 16:59

Deputații au votat luni, modificările propuse pentru organizarea alegerilor parlamentare, stabilite pentru 6 decembrie, adoptate de senatori săptămâna trecută.

Pe ordinea de zi a ședinței de plen a Camerei Deputaților a fost inclus proiectul de act normativ, după ce Comisia Juridică a dat raport de adoptare.

Camera Deputaților este for decizional în ceea ce privește proiectul pentru modificarea regulilor alegerilor din 6 decembrie, adoptat de senatori în 9 septembrie.

„185 de voturi 5, pentru, 14, împotrivă, 4 abțineri – un coleg nu votează, a fost adoptată în precedură de urgență, termen de două zile pentru sesizarea Curții”, a anunțat Florin Iordache.

Votul în străinătate începe sâmbătă

Deputații au votat ca românii din diaspora pot vota pe parcursul a două zile, în 5 și 6 decembrie. Amendamentul propus pentru organizarea alegerilor din diaspora. propus de PNL și USR, a fost respins inițial la dezbaterile din Comisia Juridică. dar repus în discuție în plenul Camerei Deputaților a fost adoptat cu 160 de voturi pentru, 10 au fost „împotrivă”, iar 5 s-au abţinut, potrivit Hotnews.ro

Conform raportului Comisiei, deputații au adoptat un amendament care complează definiția partidelor parlamentare, amendament propus de deputatul PSD Nicușor Halici:

Art. 118 -1- – (1) În sensul prezentei legi, prin partide politice parlamentare se înțelege partidele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care, la ultimele alegeri pentru Senat și Camera Deputaților, au întrunit, individual sau într -o alianță, pragul electoral și au obținut mandate de deputat sau de senator sau care nu au participat la ultimele alegeri parlamentare dar la data declanșării calendarului electoral pentru alegerile parlamentare au ca membrii 7 senatori sau 10 deputați”.

Florin Roman: „Victorie uriașă a PNL in Camera Deputatilor!”

Florin Roman, liderul deputaților liberali, Florin Roman, vorbește spre o „victorie uriașă a PNL pentru Diaspora” după ce amendamentul prin care cetățenii români din Diaspora aveau dreptul de a vota sâmbătă și duminică la alegerile parlamentare, susținut de PNL, a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților. „Inițial, acest amendament a fost respins de PSD în Comisia Juridică, dar insistențele parlamentarilor PNL pentru ca românii din Diaspora să voteze în două zile, în condiții de siguranță medicală, au avut câștig de cauză, a transmis deputatul liberal.

„Este greu de înțeles de ce PSD se teme atât de mult de votul românilor din Diaspora, ținând cont de faptul că, pe fondul pandemiei de COVID-19, unele țări nu permit deschiderea de secții de votare. PSD a refuzat categoric și discutarea proiectelor de lege inițiate de PNL, prin care am propus creșterea numărului de parlamentari pentru Diaspora, având în vedere că milioane de români din afara granițelor țării și-au exprimat votul la alegerile europarlamentare și prezidențiale”, a transmis Florin Roman.

„PNL solicită PSD să oprească lupta împotriva propriilor cetățeni. După ce și-a gazat și bătut propriul popor și Diaspora pe data de 10 august, acum PSD se opune votului electronic și creșterii numărului de parlamentari pentru milioanele de români din Diaspora. În 6 decembrie, trebuie să le achităm prin vot nota de plată pentru toate aceste mizerii”, se arată în mesajul liderului deputaților liberali.

❗️❗️❗️

Victorie uriașă a PNL in Camera Deputatilor! Doua zile de vot la alegerile parlamentare pentru romanii din…

Posted by Florin Roman on Monday, September 14, 2020

Ce schimbări sunt prevăzute în proiect

Senatorii aprobaseră, miercuri, proiectul de lege care modifică mai multe prevederi privind organizarea alegerilor parlamentare, care vor avea loc în 6 decembrie.

Propunerea legislativă privind modificarea și completarea unor legi în materie electorală a fost inițiată de deputații Benedek Zacharie (UDMR), Cătălin Drulă (USR), Varujan Pambuccian (minorități), Emil Paşcan (PMP), Florin Roman (PNL) și Alfred Simonis (PSD), a fost aprobată miercurea trecută de Senat cu 123 de voturi „pentru” și „împotrivă”.

Actul normativ prevede ca alegătorii care se află în faţa secţiei de vot sau aşteaptă la rând vor putea vota până la ora 23.59, spre deosebire de prevederile legii în vigoare, coform cărora li se pemite să-și exercite dreptul doar persoanelor care, la ora 21, se află în sala unde se votează. În plus, numărul necesar de susţinători pentru a fi depuse candidaturile a fost redus la jumătate, de la 1% la 0,5% din numărul in numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral la nivel național. Pe de alte parte, amendamentele privind organizarea alegerilor în diaspora pe parcursul a două zile au fost respinse, conform raportului întocmit de comisia de fond din Senat.

Actul normativ modifică și definiția partidului parlamentar: „În sensul prezentei legi, prin partide politice parlamentare se înţelege partidele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minoritalilor naţionale care, la ultimele alegeri pentru Senat şi Camera Deputaţilor, au întrunit, individual sau într-o alianţă, pragul electoral şi au obţinut mandate de deputat sau de senator. Alianţele politice şi alianţele electorale care au în componenţă cel puţin un partid politic parlamentar sunt asimilate partidelor politice parlamentare”, se arată în proiect.

În plus, conform proiectului, la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecţie sanitară, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, materialele de protecţie sanitară sunt asigurate de Ministerul Sănătăţii, iar transportul şi distribuirea acestora este asigurată prin grija Ministerului Afacerilor Interne a instituţiilor prefectului, cu sprijinul primarilor.

Calendarul alegerilor parlamentare

Conform Hotărârii Guvenului nr. 745/2020 pentru aprobarea calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale pentru Senat și Camera Deputaților, din 7 octombrie începe depunerea listelor de candidați și a candidaturilor independente pentru Senat și Camera Deputaților în circumscripția electorală pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării, iar din 22 octombrie, depunerea listelor de candidați și a candidaturilor independente pentru Senat și Camera Deputaților în circumscripțiile electorale din țară.

În 2 noiembrie este stabilită constatarea rămânerii definitive a candidaturilor pentru circumscripțiile electorale din țară.  Campania elecotrală începe în 6 noiembrie și se termină în 5 decembrie, ora 7:00. Votarea, în 6 decembrie, începe la ora 6:00 și se încheie la ora 21.

La alegerile din acest an sunt așteptați să își exprime dreptul de vot 19.004.986 de cetățeni înscriși în Registrul electoral, conform datelor valabile în 25 august 2020 este de 19.004.986, Dintre aceștia, 18.270.004 au domiciliul sau reședința în țară, iar 734.982 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS, potrivit AEP.

Până în data de 21 septembrie, alegătorii din diaspora pot să se înregistreze pe portalul https://votstrainatate.ro/ ca alegători la o secție de votare sau prin corespondență.

Până luni, 14 septembrie, numărul total al alegătorilor care au trimis cereri se apropie de 8.000. 6.090 s-au înscris ca alegători prin corespondență, iar 1.843m la o secție de vot.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar