Noile vouchere de vacanță AMÂNATE până în 2021. Salariile bugetarilor și pensiile VOR CREȘTE în 2019

Noile vouchere de vacanță AMÂNATE până în 2021. Salariile bugetarilor și pensiile VOR CREȘTE în 2019
Publicat: 07/12/2018, 14:45
Actualizat: 25/03/2019, 21:02

Premierul Viorica Dăncilă dezminte zvonurile privind înghețarea pensiilor și salariilor în 2019 și anunță că salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie la 2.080 de lei, respectiv 2.350 de lei pentru angajații cu studii superioare și un an vechime în domeniu.

„Adoptăm acest act având în vedere OUG prin care am modificat Codul muncii și am introdus noțiunea de salariu minim diferențiat. Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 2.080 de lei reprezintă o creștere de 9,47%, iar nivelul de 2.350 de lei aplicat pentru personalul cu studii superioare și o vechime în muncă de cel puțin un an reprezintă o creștere de 23,68%„, afirmă premierul.

„Așadar, ne îndeplinim angajamentul de majorare a veniturilor populației și vreau să subliniez cu această ocazie că salariile din sistemul bugetar vor continua să crească potrivit legii salarizării unitare adoptată de Parlament. Construcția bugetului pentru anul viitor are în vedere creșterea salariilor în sistemul public, cât și veniturile pensionarilor, așa cum este stabilit în Legea pensiilor. Cu alte cuvinte, salariile și pensiile nu vor fi înghețate, ci vor crește. Aceasta pentru că au apărut în spațiul anumite informații care pot crea incertitudine și cred că nu este corect, nu este drept să ne jucăm cu sentimentele pensionarilor, ale salariaților și să le ducem în spațiul public informații eronate. Am vrut să pun capăt acestor speculații nefondate apărute în spațiul public”, a adăugat Dăncilă.

Guvernul a adoptat vineri majorarea salariului minim brut diferențiat.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin (1) din Legea nr 53/2003-Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.080 de lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167.333 ore pe lună, reprezentând 12.43 de lei/oră„, prevede articolul 1 din proiectul de hotărâre pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată adoptat vineri de Guvern.

Cetățenii cu studii superioare și un an vechime în domeniu vor beneficia de un salariu minim brut de 2.350 lei.

„Prin excepție de la prevederile alin (1), începând cu data de 1 ianuarie 2019, pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut net pe țară garantat în plată, fără a include sporuri și alte adaousuri, se majorează de la 2.080 lei la 2.350 de lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167.333 ore în medie pe lună, reprezentând 14.044 de lei/oră.”

În aplicarea prevederilor art 164 (1.2) din Legea nr 53/2003-Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, începând cu 1 ianuarie 2019, toate drepturile și obligațiile stabilite potrivit legii se determină prin raportare la nivelul de 2080 de lei al salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată”.

Premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională a României pentru a debloca situația de la ministerele Transporturilor și Dezvoltării.

„Singura situație incertă în acest moment este creată de domnul Iohannis prin blocajul numirilor în două domenii importante, la Ministerul Transporturilor și Ministerul Dezvoltării. Cred că jocul politic trebuie să înceteze în această perioadă. Ne dorim să avem o Președinție (a Consiliului UE – n.r.) de succes, iar acest lucru se poate face doar oferind legitimitate tuturor miniștrilor din Cabinet. De aceea astăzi, am sesizat Curtea Constituțională a României pentru a soluționa acest blocaj creat de domnul președinte. Nu mi-am dorit acest lucru, nu îmi doresc acest lucru, dar interesul României este mai presus de o ambiție, de interesul politic sau de o campanie electorală”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.

Constrângerile financiare au determinat guvernul să amânepână la 1 ianuarie 2021 aplicarea legii prin care bugetarii primeau, de la 1 ianuarie 2019, vouchere de vacanță cu nivel maxim de șase salarii minime brute și dispozițiile din legea salarizării prin care angajații bugetari primeau o indemnizație de vacanță egală cu un salariu minim brut. Mai multe sporuri și indemnizațiile vor fi înghețate în 2019 la nivelul lui 2018.

În timp ce lucrează la pro­iectul legii buge­tului pe 2019, Ministerul Finanțelor a constatat că nu mai are bani, iar în ultimele zile, a propus prorogarea termenelor de aplicare ale unor mă­suri sau înghețarea unor indem­nizații care ar fi urcat și mai mult chel­tuielile sociale angajate, deja foarte mari.

Aplicarea acestor măsuri de la 1 ia­nua­rie 2019 „va conduce la un impact ne­gativ semnificativ asupra bugetului de stat și implicit a bugetelor locale, în con­tex­tul creșterilor salariale deja produse, pre­cum și al majorării salariului minim pe economie. În aceste condiții, exi­gen­țele menținerii echilibrului bugetar pot impune sistarea acordării acestor drep­turi ,” arată proiectul de ordonanță de urgență. Bugetarii vor primi în continuare vaucherele de vacanță de 1.450 de lei, pe care le-au primit și în acest an.

La zece luni din 2018, cheltuielile cu personalul bugetar au ajuns la 70,7 miliarde de lei, în creștere cu 25,4% față de aceeași perioadă a lui 2017, repre­zentând 7,4% din PIB estimat. În aceste condiții, sunt toate șansele ca, până la final de an, cheltuielile cu personalul să atingă 9% din PIB, o povară grea pentru buget. Spre comparație, cheltuielile de capital (investițiile din buget) au însemnat, în primele zece luni, doar 1,7% din PIB.

În aceste condiții, Ministerul Finanțelor se vede obligat să pună frână unor cheltuieli și să amâne unele drepturi promise.

O altă ordonanță de urgență aflată în circuitul de avizare stipulează că „începând cu 1 ianuarie 2019, cuan­tumul sporurilor, indemnizațiilor, com­pensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizația brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, se mențin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții”. O astfel de ordonanță s-a mai dat însă în anii din urmă și ea amână, practic, niște drepturi promise în trecut.

Justificarea este aceeași. Nu sunt bani: „În situația neadoptării acestor măsuri în regim de urgență deficitul bugetar în anul 2019 va depăși pragul de 3% din PIB prevăzut de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, ratificat prin Legea nr. 13/2008, ceea ce va avea ca principală consecință negativă declanșarea de către Comisia Europeană a procedurii de deficit excesiv, aspect de natură a genera la rândul său alte consecințe grave pentru interesele României”.

Reprezentanții Finanțelor susțin că nu avem de-a face cu o înghețare de salarii pentru că Legea 153/2017 privind salarizarea personalului pătit din fonduri publice merge înainte. Aceasta prevede: „În perioada 2019-2022 se va acorda anual o creștere a salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, fiecare creștere reprezentând 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel/cea din luna decembrie 2018. Creșterea respectivă și data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat”.

Proiectul legii bugetului pentru 2019 nu este nici acum finalizat, deși ar fi trebuit să fie deja măcar în dezbaterea Parlamentului.

Potrivit Mediafax, președintele Ca­merei Deputaților, Liviu Dragnea, va avea o întrevedere, duminică, 9 decem­brie, cu ministrul finanțelor Eugen Teodo­rovici și cu Darius Vâlcov, con­si­lierul premierului Viorica Dăncilă, pentru a discuta despre bugetul pe 2019. Teodorovici a declarat marți că bu­getul de anul viitor se va încadra în ținta de deficit bugetar angajată, de sub 3% din PIB: „Va fi chiar mai jos de ceea ce avem astăzi ca și (sic!) limită. Veți vedea exact, când iese bugetul, cât anume se estimează pentru anul viitor deficitul”. El susține că proiectul legii bugetului va fi adoptat săptămâna viitoare în guvern și va fi votat de Parlament până la 21 decembrie.

Studii, nu vechime!

„Pe salariul minim diferențiat singurul lucru pe care îl luăm în calcul sunt studiile, nu ne vom referi la vechime”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă. Modificarea urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

Anterior, surse politice au spus, pentru MEDIAFAX, că se ia în considerare scoaterea din hotărâre a majorării salariale pentru cei cu 15 ani vechi tocmai pentru ca măsura să nu nască reacții negative din partea angajatorilor față de cei care ating acest prag.

Salariul minim brut ar urma să crească de la 1.900 de lei pe lună, cât este de la începutul acestui an, la 2.080 de lei pe lună. În plus, era adus în discuție ca angajații cu studii superioare și cu minimum 15 ani vechime să aibă un nivel de 2.350 de lei pe lună.

Pe ordinea de zi a ședinței de vineri a Executivului mai figurează o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii. Ordonanța de urgență vizează programul Start-Up Nation 2018. Ministerul pentru Mediul de Afaceri a publicat pe site forma actualizată a documentelor procedurale necesare înscrierii online, acestea incluzând modelul planului de afaceri și declarațiile de elegibilitate.

Alocația Financiară Nerambursabilă, de maximum 200.000 lei/beneficiar, poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului, precizează un comunicat al ministerului.

Înscrierea în program, solicitarea acordului de principiu pentru finanțare și completarea planului de afaceri în vederea obținerii finanțării se fac on-line.

Calcularea punctajului planului de afaceri se face în timp real și transparent, conform grilei de evaluare. Punctajul minim pentru a fi acceptat de principiu în vederea verificării administrative și a eligibilității este de 50 de puncte din maximum 100 de puncte posibile, potrivit sursei citate.

De asemenea, în ședința de Guvern urmează să fie aprobată și o ordonanță de urgență privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene. Această OUG prevede înghețarea voucherele de vacanță la valoarea actuală, în următorii doi ani, și amânarea acordării indemnizațiilor de vacanță.

Pe ordinea de zi a ședinței mai figurează un proiect de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, precum și un proiect pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență.

Alte proiecte de hotărâri care ar putea fi adoptare de Executiv sunt pentru modificarea art.10 alin.(5) din Hotărârea Guvernului nr.1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură și un altul pentru aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum și pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul de cerere 2018.

De asemenea Guvernul mai are pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind actualizarea datelor de identificare și a valorii de inventar ale unui imobil aparținând domeniului public al statului și transmiterea unor părți din acesta din administrarea Autorității Naționale Fitosanitare în administrarea Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice Mehedinți și Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor Mehedinți.

Alte proiecte de hotărâre care apar pe ordinea de zi a ședinței Executivului sunt:

„PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naționale de sănătate pentru anii 2017 și 2018

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind actualizarea anexei nr. 15 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind rechemarea și numirea unui consul general

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2019

PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea cuantumului și a plății cotizației anuale de participare a României la Conferința de la Haga de Drept Internațional Privat, pentru anul financiar 1 iulie 2018-30 iunie 2019

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea anexei nr. 14 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea unor acte normative privind stabilirea cuantumului și condițiilor de acordare a compensației lunare pentru chirie

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind înscrierea unui imobil situat în municipiul Iași, în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestuia în administrarea Ministerului Apărării Naționale, pentru actualizarea valorii de inventar și a adresei poștale a imobilului 398 aflat în domeniul public al statului și modificarea anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind actualizarea anexei nr.1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului pentru un imobil aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Interne

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ”Reabilitare și modernizare imobil din Piața Revoluției nr.1A București prin POR 2014-2020”

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea Hotărârii Guvernului nr.80/2008 pentru aprobarea concesionării, prin atribuire directă, a bunurilor proprietate publică a statului, aflate în administrarea Ministerului Transporturilor

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea descrierii tehnice a bunului imobil cu nr. MFP 153349 aparținând domeniului public al statului și aflat în administrarea Gărzii forestiere București, precum și actualizarea valorilor de inventar ale bunurilor imobile aflate în domeniul public al statului și în administrarea Gărzii forestiere Râmnicu Vâlcea și Gărzii forestiere București, instituții publice aflate în subordinea Ministerului Apelor și Pădurilor, prevăzute în anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, ca urmare a reevaluării

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind trecerea din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia, pentru scoaterea din funcțiune în vederea valorificării și, după caz, casării, a unor bunuri aflate în administrarea Ministerului Mediului – Administrația Națională de Meteorologie

PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea art. 2 alin.(1) din Hotărârea Guvernului nr. 99/2018 privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societății Complexul Energetic Hunedoara – S.A. pentru anul 2018

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind recunoașterea Asociației pentru promovarea și dezvoltarea turismului în județul Timiș ca fiind de utilitate publică

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, pentru unele unități administrativ-teritoriale

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, pentru județul Maramureș

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea modelului steagului comunei Socol, județul Caraș-Severin

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea modelului steagului comunei Cozma, județul Mureș

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea modelului steagului comunei Valu lui Traian, județul Constanța

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea stemei comunei Lelești, județul Gorj

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea stemei comunei Mociu, județul Cluj

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea stemei comunei Cristian, județul Sibiu”

Totodată, Executivul are înscrisă pe ordinea de zi două memorandumuri, unul cu tema „Aprobarea semnării Acordului între Guvernul României și Guvernul Regatului Cambodgiei cu privire la eliminarea obligativității deținerii vizelor pentru titularii de pașapoarte diplomatice de serviciu” și un altul cu tema „Ocuparea prin concurs a posturilor din cadrul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate”.

De asemenea, figurează și câteva proiecte de puncte de vedere cu privire la 11 inițiative legislative parlamentare.

Guvernul discută înghețarea valorii voucherelor de vacanță și acordarea indemnizațiilor de vacanță
Guvernul va discuta vineri proiectul de OU privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, prin care plănuiește să înghețe voucherele de vacanță la valoarea actuală, în următorii doi ani, și să amâne acordarea indemnizațiilor de vacanță.
Reglementările prevăd că valoarea unui voucher de vacanță trebuie să fie cât un salariu minim brut, iar suma maximă se poate ridica la șase salarii minime. Măsurile ar trebui să se aplice de la începutul anului viitor, când este prevăzută o majorare a salariului minim brut, de la 1.900 de lei, cât este de la începutul acestui an, la 2.080 de lei, respectiv 2.350 de lei pentru salariații cu studii superioare și cei cu peste 15 ani vechime.
De asemenea, prin același proiect de act normativ, Guvernul dorește să amâne cu doi ani aplicarea unor măsuri privind indemnizația de vacanță din Legea-Cadru nr. 153/2017 privind salarizarea bugetarilor. Acestea prevăd că, începând cu data de 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acordă, obligatoriu, o indemnizație de vacanță, iar valoarea anuală este cât un salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată și se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat în cursul anului calendaristic.
„Aplicarea, începând cu data de 01 ianuarie 2019, a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, prin acordarea voucherelor de vacanță cu un nivel maxim al sumei de șase salarii minime brute pe țară garantate în plată pentru un angajat sau a dispozițiilor Legii-Cadru nr. 153 din 28 iunie 2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prin care salariații din sistemul bugetar beneficiază de o indemnizație de vacanță la nivelul unui salariu de bază minim brut pe țară, garantat în plată, va conduce la un impact negativ semnificativ asupra bugetului de stat și implicit a bugetelor locale, în contextul creșterilor salariale deja produse, precum și a majorării salariului minim pe economie. În aceste condiții, exigențele menținerii echilibrului bugetar pot impune sistarea acordării acestor drepturi, cu consecințe negative, atât asupra drepturilor salariaților, cât și asupra întregii industrii a turismului românesc. Măsura menținerii acordării voucherelor de vacanță, în cuantum de 1.450 de lei, până la data de 31.12.2020, prin aplicarea în continuare a dispozițiilor OUG 8/2009 cu privire la acordarea voucherelor personalului plătit din fonduri publice, reduce impactul negativ susmeționat”, se scrie în Nota de fundamentare a proiectului de OUG.
Această motivare este făcută și în preambulul proiectului de OUG menționată.
În schimb, instituțiile și autoritățile publice pot acorda anual, în perioada 2019 – 31 decembrie 2020, indemnizații de vacanță, sub formă vouchere, în cuantum de 1.450 de lei pentru un salariat, conform proiectului OUG, publicat de CES.
„Impactul asupra cheltuielilor bugetare determinat de acordarea voucherelor de vacanță în perioada 1 ianuarie 2019 – 1 ianuarie 2020 este de circa 1,73 miliarde de lei (n.red. – aproximativ 368 de milioane de euro). Voucherele se vor acorda cu încadrarea în sumele prevăzute cu această destinație în bugetele aprobate pe anii 2019 și 2020, după caz”, se precizează în Nota de fundamentare citată.
Valoarea voucherelor de vacanță emise în primele nouă luni ale anului a fost de 230 de milioane de euro, o sumă de opt ori mai mare față de cea de anul trecut, conform datelor Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).
CES a dat aviz favorabil acestor modificări, dar a atenționat că în proiectul de OUG perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018 nu trebuie înlocuită cu 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020, ci a doua perioadă trebuie să vină în prelungirea primeia, deoarece altfel se creează un „vid legislativ”, iar măsurile adoptate din prima perioadă, „în aplicarea prevederilor legale în vigoare, riscă să rămână fără temei legal”.
„De asemenea, se poate crea suspiciunea de retroactivitate a actului normativ, în forma modificată. Astfel, opinăm că aceste măsuri propuse ar trebui să facă obiectul unui articol distinct al prezentului proiect de ordonanță de urgență a Guvernului sau textul propus trebuie reformulat, după caz, în sensul prelungirii actualei perioade reglementate de lege. Subliniem că aceste aspecte se impun a fi analizate de către Ministerul Justiției care se va pronunța în privința legalității lor, conform competențelor care revin acestui minister”, au menționat reprezentanții CES.
În plus, CES recomandă reanalizarea măsurii propuse în ceea ce privește modificarea Legii nr. 165/2018. De asemenea, Consiliul a atras atenția că Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nu are competențe de a se pronunța cu privire la acest aspect, aceste minister fiind menționat drept semnatar al proiectului de act normativ menționat.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?