Norica Nicolai, despre precizările Președinției: Nu s-a depășit tipul de dialog al luptei de clasă

Publicat: 18 11. 2012, 15:00
Actualizat: 18 11. 2012, 15:00

Europarlamentarul PNL Norica Nicolai a spus, duminică, referindu-se la precizările Administrației Prezidențiale privind „declarațiile iresponsabile” ale unor politicieni români, că se vede clar, din structura comunicatului, că nu s-a depășit încă tipul de dialog al luptei de clasă inventat de Marx.

„Din structura acestui comunicat de presă care vorbește de la declarații iresponsabile din partea unor oficiali români, se vede foarte clar că nu s-a depășit încă tipul de dialog al luptei de clasă inventat de Marx. Avem voie să ne spunem opiniile corect, clar, critic și favorabil atunci când e cazul pentru că una din valorile fundamentale ale UE este libertatea de expresie”, a spus Norica Nicolai.

Europarlamentarul PNL a ținut să-i reamintească președintelui Traian Băsescu că România este membră a UE încă din 2007, menționând că a discuta despre ce se întâmplă la Bruxelles, despre deciziile UE, chiar și critic, reprezintă o atitudine de responsabilitate din partea unui stat membru.

„Opinia însă promovată constant de domnul președinte Traian Băsescu și prin reacții, declarații, dar și prin atitudine, este că România este o țară vasală. Vasalitatea îl privește doar pe domnul președinte Traian Băsescu, nu pe români, în niciun caz nu România. Dacă criticăm un buget care afectează interesele României, este firesc să ne comportăm așa, nu suntem singurii care facem lucrul ăsta”, a spus Norica Nicolai.

Ea a arătat că Traian Băsescu înțelege să tacă pentru a fi pe placul unor lideri europeni în detrimentul propriului său popor.

Președintele Traian Băsescu face un apel la partidele politice să nu implice Uniunea Europeană și instituțiile sale în jocul politic electoral intern și acuză „iresponsabilitatea declarațiilor unor oficiali și politicieni”, se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al șefului statului.

Administrația Prezidențială a transmis, duminică, o serie de precizări „referitor la declarațiile antieuropene pe care unii oficiali, reprezentanți ai unor instituții publice, și politicieni români le-au exprimat în ultimele zile, inclusiv la declarația prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, de sâmbătă, 17 noiembrie a.c., de la Bistrița («Dacă ni se spunea în 2007, domnule, nu o să aveți nici drumuri, nici spitale, nici agricultură ca în Vest, dar o să vă facem ANI și DNA, poate că ne gândeam de mai multe ori» – conform agenției de știri Mediafax)”.

„Aceste declarații antieuropene nu reprezintă poziția oficială a României”, se arată în comunicatul transmis de Bogdan Oprea,
purtătorul de cuvânt al președintelui Traian Băsescu.

Potrivit sursei citate, președintele Băsescu „regretă în mod profund iresponsabilitatea declarațiilor unor oficiali și politicieni români, care pun interesul lor electoral și personal mai presus de interesul național”.

De asemenea, în comunicat se precizează că președintele „le cere tuturor politicienilor să nu mai facă astfel de declarații iresponsabile, care vulnerabilizează poziția țării noastre în cadrul negocierilor pentru următorul exercițiu bugetar al Uniunii Europene, 2014 – 2020, și care afectează grav imaginea României în plan internațional, cu efecte, în principal, asupra grupurilor de investitori”.

Șeful statului consideră că „cel mai important argument în cadrul oricăror negocieri la nivelul Uniunii Europene îl reprezintă un grad mare de absorbție a fondurilor europene și invită instituțiile responsabile să facă toate demersurile pentru a crește nivelul de absorbție, iar reprezentanților Guvernului României le cere să pună în aplicare de îndată toate măsurile solicitate de Comisia Europeană în vederea deblocării programelor de finanțare care se află, în prezent, în situația de pre-suspendare”, se mai arată în comunicat.

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, face un apel la partidele politice să nu implice Uniunea Europeană și instituțiile sale în jocul politic electoral intern”, menționează comunicatul.

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Bistrița, că propunerea președintelui Consiliului European privind bugetul UE este cu 8 miliarde mai puțin pentru România, „400 de euro mai puțin pentru fiecare român”, iar Traian Băsescu trebuie să voteze împotriva acesteia.

„Propunerea lui Van Rompuy presupune o alocare cu 5 miliarde de euro pe coeziune și 3 miliarde euro pe politica agricolă, mai puțin decât ceea ce a propus CE”, a spus Ponta.

„Înseamnă 400 de euro mai puțin pe fiecare dintre dumneavoastră din fonduri europene. Dacă votează «da» ne ia 400 de euro de la fiecare, dacă votează «nu» merge pe propunerea CE”, a susținut premierul.

Ponta a mai spus că Băsescu ar fi trebuit ca, în loc să facă „glume de doi bani”, să explice ce se discută la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

„Noi nu am intrat în UE doar ca să ne facă ANI și DNA, noi am intrat ca și alte țări Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, pentru că Uniunea Europeană presupune coeziune și presupune o dezvoltare comună. Dacă agricultorul român are subvenție de trei ori mai puțin decât cel francez sau german, despre ce solidaritate vorbim? (…) Dacă ni se spunea în 2007 «nu o să aveți nici drumuri, nici spitale, nici agricultură ca în vest, dar o să vă facem ANI și DNA», poate că ne gândeam de mai multe ori. Eu sunt un proeuropean convins și eu cred că domnul președinte Băsescu prin tot ce face inspiră în populație un sentiment anti-european”, a mai afirmat Ponta.

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, ironic, că, de la anunțul privind posibilitatea utilizării dreptului de veto de către România la Consiliul European, toți liderii statelor contributoare „s-au băgat sub birouri”, menționând că „nu poți să mergi în halul acesta la Bruxelles”.

„Și eu sunt pregătit să utilizez dreptul de veto, dacă se încalcă Tratatul. De opt ani, nu am văzut niciun stat depunând, făcând un veto în Consiliul European, atunci când nu s-a încălcat Tratatul. Nu am văzut. În rest, misiunea liderilor europeni este să stea acolo până găsesc soluții. V-aș aduce aminte negocierea bugetului 2007-2013 la care am participat, a durat trei zile și două nopți în care, până la urmă, România a obținut un buget pe care nu reușește să îl cheltuiască”, a spus el.

Președintele Băsescu a mai declarat că nu poți să te duci la contributori și să spui: „Doamna Merkel, dacă nu-mi dai atât, eu îți trântesc un veto de nici nu mai pleci de la Berlin”.