Prima pagină » Știri politice » Noua Constituție a României. Căsătoriile gay au fost interzise prin Constituție. Ce este familia

Noua Constituție a României. Căsătoriile gay au fost interzise prin Constituție. Ce este familia

Noua Constituție a României. Căsătoriile gay au fost interzise prin Constituție. Ce este familia

Parlamentarii au continuat dezbaterile pe propunerile de modificare a Constituției, în a treia a zi de lucru în comisia condusă de Crin Antonescu respingând amendamentul BOR privind recunoașterea rolului Bisericii Ortodoxe și a celorlate culte în istori și viața societății românești. Antonescu a declarat că acest amendament va fi regăsit în preambulul Legii Fundamentale.

După ce marți au decis că stema se va întoarce pe tricolor, astăzi aleșii au instituit interdicția profanării drapelului. De asemenea, parlamentarii au adus o serie de adăugiri la capitolul referitor la mass-media, astfel încât trusturile de presă vor fi obligate să-și declare atât sursa de finanțare, cât și acționariatul. 

Comisia de revizuire a Constituției a respins amendamentul PNL privind introducerea votului obligatoriu. Amendamentele privind reducerea vârstei de vot la 16 sau 17 ani au fost respinse. Amendamentul senatorului Mihai Răzvan Ungureanu privind votul prin corespondență a fost și el respins.

Comisia de revizuire a Constituției a aprobat amendamentul prin care „la muncă egală sau de valoare egală, femeile au aceiași remunerație cu bărbații”.

În cadrul Comisiei de revizuire a Constituției s-a decis adoptarea unui amendament propus de parlamentari de la PNL prin care „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”. Prin adoptarea acestui amendament, practic, căsătoriile între persoanele de același sex sunt interzise.

Comisia de revizuire a Constituției a discutat despre răspunderea magistraților în cazul erorilor judiciare. La finalul dezbaterilor s-a adoptat noul articol 52, alin 3 privind dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică.

Gândul transmite live text dezbaterile din comisia de revizuire a Constituției.

UDATE 17.45 Comisia de revizuire a Constituției a încheiat cea de-a treia zi a lucrărilor.

UDATE 17.40 Comisia de revizuire a Constituției a discutat despre răspunderea magistraților în cazul erorilor judiciare. La finalul dezbaterilor s-a adoptat noul articol 52, alin 3 privind dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică.

„Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Răspunderea este stabilită în condițiile legii, inclusiv în ceea privește răspunderea magistraților care și-au exercitat funcția cu rea-credință sau gravă neglijență. Statul exercită dreptul de regres în condițiile legii”, a fost textul votat de Comisia de revizuire, cu 15 voturi „pentru” și niciun vot împotrivă.

UDATE 17.20  Amendamentul PP-DD prin care „exercitarea funcției de către demnitari și/sau funcționari, cu rea credință sau gravă neglijență atrage răspunderea patrimonială a acestora”, a fost respins.

UDATE 16.55 Comisia de revizuire a Constituției a revizuit articol 48, alin 1 privind familia, dar nu a acceptat varianta propusă de Biserica Ortodoxă. Au fost 15 voturi „pentru” și trei abțineri.

Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”, este noul text al articolului 48, alin 1.

Patriarhul Daniel a transmis, în numele BOR, un amendament prin care „Familia, elementul natural și fundamental al existenței dezvoltării societății, se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora  și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor și beneficiază de sprijin și ocrotire din partea statului și a societății”, se arată în amendamentul  BOR.

UDATE 16.35 Comisia de revizuire discută despre articolele privind dreptul de proprietate. PSD sau Victor Ponta nu au depus vreun amendament pentru confiscarea mașinilor cu care se comit infracțiuni.

♦ A fost adoptat cu unanimitate de voturi un amendament al PNL  prin care „dreptul de proprietate, precum și creanțele  impotriva statului, sunt garantate. Creantele impotriva statului au acelasi regim juridic ca și contributiile fiscale”. Inițiatorul amendamentului, senatorul PNL, Tudor Chiuariu,  a explicat că atunci când statul are de luat bani blochează conturile, dar cetățeanul nu are ce face când are de primit bani de la stat.

♦ Comisia de revizuire a respins amendamentele senatorului PNL, Ioan Ghișe privind dreptul de proprietate.

Art.44.- (3) Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă.

Art.44.- (3) Bunurile destinate, folosite sau rezultate din infracțiuni ori contravenții pot fi confiscate numai în condițiile legii.

UPDATE 16.30  Comisia de revizuire a Constituției a aprobat amendamentul prin care „la muncă egală sau de valoare egală, femeile au aceeași remunerație cu bărbații”.

UPDATE 16.25 A fost modificat articolul 142, alin 2, privind munca și protecția socială.

„Persoanele care îșî desfășoară activitatea în temeiul unui raport de muncă au drepturi la măsuri de protecție socială. Acestea privesc securitatea și sănătatea în muncă, regimul de muncă al femeilor și tinerilor, instituirea salariului minim brut pe țară, repausul săptămânal, concediul de odihnă plătit, prestarea muncii în condiții deosebite sau speciale, formarea profesională, precum și alte situații specifice, stabilite prin lege”, este noul text aprobat de Comisia de revizuire a Constituției.

El a înlocuit vechiul text, care era formulat astfel: „Salariații au dreptul la măsuri de protecție socială. Acestea privesc securitatea și sănătatea salariaților, regimul de muncă al femeilor și al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe țară, repausul săptămânal, concediul de odihnă plătit, prestarea muncii în condiții deosebite sau speciale, formarea profesională, precum și alte situații specifice, stabilite prin lege”.

UPDATE 16.20 Amendamentul Forumului constituțional prin care partidele care militează împotriva statului de drept sunt neconstituționale a fost respins.

„Partidele sau organizațiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, a principiilor statului de drept ori a suveranității, a integrității sau a independenței României sunt neconstituționale”, era textul complet al amendamentului propus de Forumul constituțional.

UPDATE 16.15 Amendamentul PSD privind domiciliul candidaților a fost aprobat.

„Pot participa la alegerile pentru Camera Deputaților, pentru Senat  și pentru funcția de Președinte al României numai candidații care au avut domiciliul în România cu cel puțin 6 luni înainte de data alegerilor”, se arată în amendamentul PSD și aprobat de Comisia de revizuire.

UPDATE 16.10 Comisia de revizuire a Constituției a respins amendamentul prin care Parlamentul era dizolvat dacă voința poporului, exprimată la referendum, nu este legiferată în maxim șase luni de la data acestuia.

„Voința poporului, exprimată prin referendum, este legiferată în mod obligatoriu în maximum 6 luni de la data referendumului, în caz contrar, Camera Deputaților și Senatul sunt dizolvate de drept”, era textul amendamentului respins.

UPDATE 16.05 Amendamentul unor foști parlamentari PP-DD privind cota de 30% pentru femei pe lista de candidaturi a fost respinsă

În propunerile partidelor pentru candidaturile pentru Parlamentul României, Parlamentul European și Consiliile Locale, Județene sau Regionale trebuie să existe o cotă de reprezentare pentru femei de minim 30% din candidaturi”, se arăta în amendamentul propus pentru revizuirea Constituției.

UPDATE 15.55 Amendamentul senatorului Mihai Răzvan Ungureanu privind votul prin corespondență a fost respins

„Cetățenii romîni cu drept de vot care au reședința sau domiciliul în străinatate pot vota prin corespondență, în condițiile legii organice. Legea nu poate interzice sau restrânge acest drept”, era amendamentul propus de Ungureanu pentru revizuirea Constituției.

UPDATE 15.50 Amendamentele privind reducerea vârstei de vot la 16 sau 17 ani au fost respinse.

UPDATE 15.45 Comisia de revizuire a Constituției a respins amendamentul PNL privind introducerea votului obligatoriu.

UPDATE 15.40 Amendamentul privind drepturile animalelor a fost respins.

„Recunoscând animalele ca ființe simțitoare și sensibile, care percep suferință fizică și psihică, statul și cetățenii au obligația să asigure dreptul la viață al animalelor, respectul pentru animale și demnitatea lor, luând măsurile necesare pentru a le proteja. Dispozițiile constituționale privind drepturile animalelor vor fi interpretate și aplicate în concordanță cu Declarația Universală a Drepturilor Animalelor, cu legile, pactele și celelalte tratate internaționale la care România este parte”, era textul noului amendament.

Parlamentarii l-au respins, motivând că este prost formulat.

„Dar ce facem cu oile, vacile, găinile, este o formulare greșită”, a spus deputatul PNL, Petre Roman.

UPDATE 15.35 A fost abrogat articolul 135, alin 2 din Constituție care prevedea „statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept” privind un mediu sănătos și echilibrat ecologic.

UPDATE 15.30 Articolele din Legea Fundamentală privind dreptul la ocrotirea sănătății au rămas neschimbate, amendamentale propuse fiind respinse.

UPDATE 14.45 Comisia de revizuire a Constituției a adoptat modificarea articolului 33, alin 2 din Legea Fundamentală privind accesul liber la cultură.

Noul articol votat de Comisia de revizuire prevede că „statul garantează accesul la cultură și dreptul tuturor persoanelor de a participa neîngrădit la viața culturală și de a-și manifesta propriile practici culturale, cu condiția respectării drepturilor omului și a libertăților fundamentale”.

Vechiul text, care a fost înlocuit, stipula că „libertatea persoanei de a-și dezvolta spiritualitatea și de a accede la valorile culturii naționale și universale nu poate fi îngrădită”.

 

 

Citește și