Noua Lege a salarizării, adoptată. Dragnea, „ofensat” de absența premierului și ministrului Finanțelor: „M-a întristat foarte mult această atitudine”

Publicat: 07 06. 2017, 17:00

„În ceea ce privește faptul că, în următoarea perioadă vor crește salariile pe mai mulți ani decât durează mandatul până în 2020, este o lege care a fost gândită în mod echilibrat, realist și eșalonată pentru a fi pusă în practică. Nu poate acest stat să susțină de mâine creșterea tuturor salariilor și vreau să mai fac o precizare: eu nu am uitat programul de guvernare, prezentat în campanie. Nu s-a zis niciodată nici atunci, nici după alergeri că, de la 1 iulie, vor fi mărite toate salariile. Da, este un decalaj la personalul sanitar și la medici (…) Nu e 1 ianuarie, e 1 martie, dar nu așa trebuie prezentată problema”, a declarat Liviu Dragnea, după ce Camera Deputaților a votat proiectul Legii salarizării unitare.

Dragnea a criticat absența ministrului Finanțelor și premierului Sorin Grindeanu, din plenul Camerei Deputaților, Olguța Vasilescu, fiind, de altfel, singurul membru al Guvernului prezent în sală.

„Într-adevăr, este o problemă faptul că, astăzi, ministrul de Finanțe nu a venit în Parlament să susțină această lege, cu toate că avea timp. Am puterea politică să îmi asum acest lucru și să îmi cer scuze că un membru al Guvernului, care trebuia să vină, nu a venit. Este o problemă pe care o vom regla în interior. Era bine să vină și premierul pentru că este o lege, poate cea mai importantă din acest an”, a declarat liderul PSD.

După încheierea votului, Dragnea a revenit și i-a atacat dur pe ministrul Finanțelor și pe primul ministru Grindeanu, afirmând că cel puțin absența lui Viorel Ștefan din plen la votul pe Legea salarizării poate fi considerată „o ofensă” și că acesta a procedat „incorect”. Întrebat dacă lipsa acestora poate fi interpretată prin faptul că Executivul nu susține legea, Dragnea a replicat: „Ar fi ceva foarte grav”. 

„N-a fost o poziție foarte confortabilă pentru mine și pentru colegii mei faptul că ministrul de Finanțe nu a fost prezent să spună, așa cum ne-a spus nouă întotdeauna, că această lege este sustenabilă. Personal, n-am nevoie de această garanție, că noi n-am făcut legea în Parcul Cișmigiu. (…) Faptul că ministrul de Finanțe nu a fost prezent astăzi a fost un lucru care nu a fost bun pentru noi. A procedat incorect. Cred că este o ofensă, putem vorbi de o ofensă. Pe mine m-a întristat foarte mult această atitudine, pentru că vorbim despre o lege care schimbă complet istoria României”, a declarat șeful PSD. 
 
Liviu Dragnea a remarcat ironic că „probabil au fost alte elemente mai importante”, din moment ce peste 90% din Guvern a fost absent, dar că nu ia în calcul demiterea întregului Executiv. „M-aș fi bucurat ca astăzi să fie prezent tot Guvernul în Parlament, dar probabil că au fost alte elemente mai importante. 90 și ceva la sută din guvern nu a fost în sală. Noi n-am văzut asta (n.r. că nu susține Legea salarizării) și sper să nu fie așa, pentru că ar fi ceva foarte grav”. 
 
Referitor la declarația lui Nicolae Bădălău, care a afirmat că partidul este pregătit oricând să-l schimbe atât pe premierul Grindeanu, cât și pe oricare alt membru al guvernului, Dragnea a ținut să-l apostrofeze și l-a somat că înceteze cu astfel de speculații, pentru că în acest moment e nevoie să se termine evaluarea Executivului.
 
„Înseamnă că este un foarte bun scenarist, foarte bine informat. Să înceteze cu aceste scenarii și discuții. Să facem evaluarea care se poate termina foarte bine pentru toată lumea sau foarte bine pentru români. Eu nu iau în calcul demiterea întreg guvern. Sper să nu ajungem la schimbarea lui Grindeanu, pe mine mă interesează să existe o coerență a actului de guvernare. (…) Tocmai am spus că îl iubesc foarte mult, de ce mă tot întrebați ce nu-mi convine?”, a răspuns liderul PSD. 
 
Răspunsul lui Viorel Ștefan pentru Dragnea. De ce nu s-a aflat ministrul Finanțelor în Parlament la votul pe Legea salarizării
 
După criticile care i-au fost aduse de liderul PSD, surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că motivul pentru care ministrul de Finanțe Viorel Ștefan nu s-a aflat miercuri în Parlament privind Legea salarizării este acela că a plecat miercuri dimineața, în jurul orei 9, la Paris, unde urmează să semneze Convenția BEPS din partea României. 
 
„Viorel Ștefan, ministrul Finanțelor Publice, semnează miercuri, la Paris, Convenția Multilaterală pentru implementarea în cadrul tratatelor fiscale a măsurilor legate de prevenirea erodării bazei impozabile și a transferului profiturilor (BEPS), care include 15 acțiuni de combatere a evaziunii fiscale. România a aprobat anul trecut aderarea la Forumul de implementare a Proiectului BEPS, alăturându-se țărilor și jurisdicțiilor, care cooperează cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și cu membrii G20 la dezvoltarea standardelor acestuia. Astfel, țara noastră va implementa rapid, coordonat și consistent măsurile planului BEPS în cadrul tratatelor fiscale în vigoare, fără a mai fi nevoie de negocierea bilaterală a fiecărui tratat fiscal în parte”, se arată și într-un comunicat al Ministerului de Finanțe.

S-a afirmat greșit că vor scădea salariile în mai multe domenii”

În debutul dezbaterilor generale la Legea salarizării Liviu Dragnea a ținut să corecteze o serie de afirmații publice pe care le-a catalogat drept „eronate” privind scăderea salariilor în mai multe domenii sau stabilirea salariilor funcționarilor, discreționar, de primari, acuzând faptul că au existat mișcări, dintre care unele „coordonate”, prin care s-a încercat împiedicarea adoptării actului normativ.

„S-a afirmat greșit că vor scădea salariile în mai multe domenii, argumentându-se pe baza unui calcul eronat în care se înmulțea actualul salariu minim, din 2017, cu coeficienții din grila de salarizare. În realitate, potrivit art. 12, cu excepția funcțiilor de demnitate publică, toate celelalte salarii se vor stabili prin înmulțirea coeficienților prevăzuți în anexă începând cu anul 2023. Până la acea dată, conform art. 37 din lege, creșterea salarilului va fi eșalonată în următorii 5 ani, până la atingerea nivelului prevăzut pentru anul 2022″, a spus Dragnea.

În viziunea sa, s-a afirmat greșit că salariile din administrația locală vor fi stabilite de primari în mod discreționar.

„În realitate, conform art. 11 alineat 1 din textul de lege propus, aceste salarii se vor stabili prin Hotărâre a CL, a CJ sau a CGMB. Mai mult decât atât, conform alineatului 2 al aceluiași articol, salariile din acest sector vor trebui să respecte ierarhiile prevăzute de lege, iar angajarea și promovarea în funcție se vor face conform prevederilor Legii salarizării”, a arătat Dragnea.

Totodată, liderul PSD a mai arătat că o prevedere importantă a legii vizează creștere salariilor medicilor și a sistenților medicali, care vor ajunge la 1 martie 2018 la nivelul calculat pentru grila ce va deveni operațională din 2022.

„De exemplu, un angajat care are un salariu de 4.000 de lei va beneficia de următoarele creșteri succesive până la 7.000 lei prevăzut pentru anul 2023. În 2018, va crește cu 25%, respectiv de la 4.000 la 5.000 lei, respectiv pentru fiecare an 2019, 2020, 2022, salariul va crește cu câte 500 lei, respectiv cu câte un sfert din diferența dintre 7.000 lei – salariu aferent anului 2023 și salariul de 5.000 de lei din 2018″, a mai susținut Dragnea.

În plus, Dragnea a menționat că, față de situația prezentată anterior, pentru personalul didactic creșterea din 2018 va fi de 50% față de salariul aflat în plată, iar personalul militar și de ordine publică va avea o creștere chiar de luna viitoare pentru că multe disfuncționalități au fost corectate prin această lege, cât și prin legea 115/2017 în sensul că solda de bază s-a mărit la nivelul salariului minim din 2017 la care se aplică sporturile corespunzătoare.

Legea, votată după 15 minute de dezbateri generale

Ședința de plen a Camerei Depuțatilor în care s-a discutat Legea salarizării personalului bugetar a debutat cu declarații polițice susținute de toate partidele din Parlament, care au durat în jur de 50 de minute. Deputații au epuizat în doar 15 minute dezbaterile generale pe marginea Legii salarizării personalului bugetar, articolele legii și amendamentele fiind votate în bloc.

Actul normativ urmează să fie trimis spre promulgare președintelui României, Klaus Iohannis.

USR anunțat deja că va strânge semnături pentru a contesta la Curtea Constituțională Legea salarizării. Anunțul a fost făcut de deputatul USR, Cristian Seidler, potrivit căruia juriștii partidului strâng deja toate „motivele de neconstituționalitate” din lege.

„Este marca Olguța Vasilescu. După ce nu a terminat cartierul chinezesc, după ce nu a terminat stadioanele din Craiova, după ce nu a terminat de asfaltat jumătate de oraș, a venit cu o lege pe care nu o terminã și ea este într-o continuă dinamică, din eroare în eroare până la victoria finală. (…) Aceasta este Olguța Vasilescu și de aceea i-am cerut demisia din funcția de ministru al Muncii”, a declarat parlamentarul.

Chestionat cu privire la posibilitatea de a ataca legea la CCR, Seidler a răspuns că partidul său va face acest lucru.

Potrivit acestuia, legea este neconstituțională din mai multe motive, printre care se numără și faptul că Executivul nu a indicat în textul legii care este impactul bugetar.

„Și noi și sindicatele am spus această lege este neconstituțională din mai multe motive. Unul, principal este că dacă ne uităm chiar și acum în forma legii, acolo scrie nu are impact bugetar pe anul curent iar pentru următorii patru ani la impact bugetar nu este completat nimic. Guvernul habar nu are de fapt și improvizează raportat la impactul bugetar”, a detaliat Seidler.