Potrivit proiectului de act normativ, venitul personalului plătit din fonduri publice salariul este alcătuit din salariul de bază corespunzător funcției, solda de funcție sau salariul de funcție, indemnizația de încadrare, indemnizațiile lunare precum și compensații, indemnizații, sporuri, majorări, prime și premii în funcție de categoria de muncă.
Conform proiectului de Ordonanță de Urgență, ce ar urma să intre în vigoare de la 1 august 2016, prevede că președintele României va avea un salariu lunar brut de 15.000 de lei iar Patriarhul va încasa o indemnizație lunară de 13.706 lei. Aceeași sumă, de 13.706 lei, va fi încasată ca venit lunar și de președinții celor două camere ale Parlamentului, dar și de premierul țării, se notează în proiectul de act normativ.
Miniștrii și consilierii prezidențiali vor avea un venit lunar brut de 12.124 de lei, se arată în document, iar senatorii și deputații vor fi plătiți cu 10.150 de lei.
Potrivit proiectului de act normativ, un profesor universitar cu peste 25 de ani vechime poate ajunge la un salariu de bază de 5.339 de lei iar pentru unul cu până la 10 ani vechime indemnizația salarială lunară va fi de 4.084 de lei.
În cazul dascălilor din învățământul preuniversitar salariile vor fi între 1.700 și 3.400 de lei, iar pentru un consilier de probațiune cu până la cinci ani de experiență indemnizația va fi de 4.493 de lei, se arată în proiect.
Pentru medicii primari salariile vor fi între 2.832 și 3.526 de lei în timp ce pentru medicii stagiari indemnizațiile vor fi cuprinse între 1.479 și 1.842 de lei, se mai notează în document.
După data de 1 august 2016, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, alături de Ministerul Finanțelor Publice vor elabora normele de aplicare a ordonanței de urgență, care vor fi publicate în Monitorul Oficial. Ordonanța se va aplica până la intrarea în vigoare a unui nou act normativ privind salarizarea personalului din instituțiile publice.