NOUA LEGE A SĂNĂTĂȚII. PNL propune desființarea asigurărilor de sănătate și introducerea unei TAXE DE SOLIDARITATE

Publicat: 15 05. 2012, 20:08
Actualizat: 14 09. 2012, 04:08

Desființarea CASS începând cu anul viitor, stabilirea unui pachet minimal de servicii pentru fiecare cetățean și introducerea unei taxe de solidaritate între 3-5% din venituri sunt propunerile PNL pentru noua lege a sănătății.

„Cred că asigurările sociale de sănătate nu-și mai produc efectul pe care toată lumea l-ar dori drept urmare ele nu-și mai găsesc rostul. Drept urmare, ele ar trebui desființate”, a declarat Eugen Nicolăescu la o dezbatere organizată de PNL despre noua lege a sănătății.

El a precizat care sunt variantele luate în calcul pentru a se finanța sistemul de sănătate.

„Cea mai importantă sursă de finanțare ar fi bugetul de stat. În România avem categorii de asigurați și de neasigurați. Sunt câteva milioane de cetățeni care nu plătesc asigurare, dar beneficiază de servicii medicale. Desființarea CASS nu ar face decât să-i aducă pe toți cetățenii la același nivel. Toată lumea este contribuabil într-o formă sau alta, toată lumea beneficiază pentru un anumit pachet de servicii din bugetul de stat”, a subliniat deputatul PNL.

Potrivit acestuia, pachetul minimal de bază, care va fi primit de toți cetățenii, va cuprinde: medicina de urgență, prevenția și programele naționale de sănătate.

„În afară de bugetul de stat vom veni cu asigurări private complementare care vor fi și ele deductibile din impozitul pe venit pentru un anume pachet pe care acum îl elaborăm”, a explicat Nicolăescu.

Liberalul a precizat că a treia serie de măsuri pentru finanțarea sistemului de sănătate ar fi introducerea unei taxe de solidaritate, între 3-5%, din venitul fiecărui contribuabil.

Eugen Nicolăeascu a precizat că aceste propuneri aparțin PNL și ele urmează să fie discutate în următoarea lună cu PSD.

„Noi credem că prin suprimarea CASS de 10,7% intrăm în viziunea economică a USL, ceea ce în următorii patru ar trebuie să creeze un milion de locuri de muncă care ar finanța suficient bugetul de stat. Sistemul ar trebui pus în practică de la 1 ianuarie 2013 nu în actualul exercițiu financiar”, a conchis deputatul PNL.