Prima pagină » Știri politice » Noua problemă a Guvernului în negocierea acordului cu FMI. De la ce premise pornește Ponta

Noua problemă a Guvernului în negocierea acordului cu FMI. De la ce premise pornește Ponta

Noua problemă a Guvernului în negocierea acordului cu FMI. De la ce premise pornește Ponta
Guvernul face planuri să înceapă săptămâna viitoare discuțiile cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială pentru încheierea unui nou acord de tip preventiv din care românia să tragă bani numai "în cazul în care va fi o criză mondială", a anunțat premierul Victor Ponta.

Guvernul face planuri să înceapă săptămâna viitoare discuțiile cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială pentru încheierea unui nou acord de tip preventiv din care România să tragă bani numai „în cazul în care va fi o criză mondială”, a anunțat premierul Victor Ponta. Surse guvernamentale au explicat pentru gândul că una dintre marile necunoscute în această renegociere va fi dacă Fondul va accepta o majorare a pragului de deficit bugetar având în vedere presiunea tot mai mare a Bruxelles-ului ca Guvernul să își asume corecții financiare de peste 700 de milioane de euro pentru programele europene derulate deficitar.

Aproximativ 750 de milioane de lei din cele peste 700 de milioane de euro vor fi plătiți anul acesta, din bugetul de stat. Suma reprezintă corecțiile financiare pentru proiectele derulate de primării și consilii județene prin programul Operațional Regional. Restul datoriei va fi eșalonat pe o perioadă de mai mulți ani, în funcție de decizia finală care se va lua în câteva zile în Guvern. Asumarea corecțiilor, prin Ordonanță de Urgență, va fi oficializată săptămâna viitoare. „Pentru POR 750 milioane de lei sunt în ordonanța de saptamana viitoare”, a confirmat premierul.

Astfel, pentru a debloca banii europeni, Guvernul va plăti Comisiei Europene aceste corecții, urmând să își recupereze foarte puțin și numai de la beneficiarii care au fraudat. Acolo unde erorile au fost ale sistemului administrativ, corecțiile vor intra în contul bugetului de stat.
„Pentru toți cei care au neregularități constatate de DLA, nu plătim de la buget. Dar cele mai multe cazuri sunt pentru cei care aveau nereguli sistemice”, a spous Ponta.
 
Potrivit premierului însă, noile discuții cu Fondul vor porni de la alte premise decât cele din 2009. „În 2009 eram o țară disperată și distrusă care a depins de acel ajutor. Azi sunem o țară stabilă, cu o strategie de deschidere. Vom începe discuțiile pentru un nou acord cu FMI, sper pe niște baze total diferite, în sens pozitiv. Probabil va fi tot un acord de tip preventiv”, a estimat prim-ministrul, invocând necesitatea unui nou acord atât ca o garanție pentru piețele private, cât și ” pentrua a recupera cei cinci-șase ani pierduți cu fondurile europene”, prin top-up-ul de 10% pentru țările care vor avea acorduri cu instituțiile financiare importante la care se poate adăuga avantalul cheltuirii banilor încă un an, peste cei doi după încheierea exercițiului bugetar al UE.
 
 
 
 
Autor

Citește și